«Dienas Grāmatas» jaunums - Andris Kolbergs «Mendela Davidsona briljanti»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Apgādā «Dienas Grāmata» klajā nākusi latviešu kriminālžanra maestro Andra Kolberga romānu triloģija «Mendela Davidsona briljanti», informē izdevēji.

Viens no joprojām spožākajiem un gan žanrā, gan satura bagātīgumā nepārspētiem daiļdarbiem par Latvijas 20. gadsimta vēsturi ir mūsu kriminālžanra maestro Andra Kolberga romānu triloģija «Mendela Davidsona briljanti», kas tagad nāk klajā apvienotā izdevumā ar paša autora sen izloloto nosaukumu.

«Pulkstenis ar atpakaļgaitu», «Klaunu maršs šausmu tirgū» un «Sieviete melnā» tapuši divdesmitā gadsimta nogalē. Andra Kolberga tekstu pievilcīgā ironija un dziļais cilvēcīgums, viņa vēstures zināšanas, apbrīnojamā erudīcija un rakstnieka talants ļauj lasītāja priekšā nolikt nevis sausu notikumu pārstāstu, bet gan uzburt apbrīnojami viltīgi izplānotu un aizraujoši izstāstītu, intriģējošiem faktiem un efektīgām laikmeta reālijām pārbagātu pasauli.

Foto: publicitātes

Pirmais pasaules karš un starpkaru periods, Otrais pasaules karš un padomju okupācijas pirmās desmitgades — šā perioda vēsture un notikumi, kuru pamatā ir arī arhīvos pētītas reālas krimināllietas, Kolberga triloģijā kļūst par satricinošu un lasītāja prātu ilgi nepametošu spēles laukumu briljantu maišelim, kurā slavenākais ir neparasts, ābolzaļš kabošona slīpējuma dimants ar caurumu vidū.

Jau gana daudz posta nesuši, triloģijas pirmā romāna sākumā briljanti nonāk Rīgā pie izmanīgā un viltīgā juveliera Mendela Davidsona, taču pakavējas vien «uz mirkli», jo jau drīz kā baisa un nevaldāma 20. gadsimta nesto traumu metafora žilbinošie akmentiņi turpina savu «asins mantas» ceļojumu cauri visiem trim triloģijas romāniem, cauri cilvēku prātiem, seifiem un dzīvēm, nesaudzīgi un nešķirojot raudami visus sev līdzi nebūtībā.

Grāmatas mākslinieks Jānis Esītis

Cieto vāku sējums, 776 lpp., izdota 2018. gada 16. aprīlī.

www.dgramata.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu