Pērn izdotas 2185 grāmatas, kuru tirāža samazinājusies par 11%

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA

Pagājušajā gadā izdotas 2185 grāmatas, savukārt to tirāža salīdzinājumā ar 2016. gadu samazinājusies 11%, liecina Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) apkopotie dati par izdevējdarbību Latvijā. Saskaņā ar 2016. gadā apkopotajiem datiem, pērn izdots vien par sešām grāmatām mazāk, savukārt to tirāža samazinājusies no 2,76 miljoniem līdz 2,46 miljoniem.

LNB informācijas speciāliste, pētniece Elza Ungure norādīja, ka salīdzinājumā ar pēdējiem pieciem gadiem, grāmatu skaits ir gandrīz nemainīgs, taču grāmatu tirāža aizvien turpina samazināties.

58% no LNB uzskaitītajiem grāmatu izdevējiem 2017. gadā ir izdevuši tikai vienu grāmatu, jo LNB apkopo datus ne vien par komercizdevējiem, bet arī par autorizdevējiem un institūcijām, kuru pamatdarbība nav izdevējdarbība.

Pagājušajā gadā 44% no kopējās grāmatu tirāžas veido «Apgāda Zvaigzne ABC», «Latvijas mediju» un «Jumavas» izdevumi. «Apgāds Zvaigzne ABC» pērn izdevis 364 grāmatas, kuru tirāža sasniedz 28% kopējās grāmatu tirāžas. «Latvijas mediji» izdevuši 95 grāmatas, kuru tirāža veido 12% no kopējās tirāžas, bet «Jumava» - 147 grāmatas, kuru tirāža veido 4% no kopējās tirāžas.

Savukārt 58% no LNB uzskaitītajiem grāmatu izdevējiem 2017. gadā ir izdevuši tikai vienu grāmatu, jo LNB apkopo datus ne vien par komercizdevējiem, bet arī par autorizdevējiem un institūcijām, kuru pamatdarbība nav izdevējdarbība.

Lielākie laikrakstu un žurnālu izdevēji pēc izdevumu skaita ir «Žurnāls Santa», kas lasītājiem piedāvā 25 izdevumus, «Printshop» izdevis 20 izdevumus, bet «Izdevniecība Rīgas Viļņi» klajā laidusi 17 izdevumus. Savukārt pēc periodisko izdevumu kopējās tirāžas lielākie izdevēji ir izdevniecība «Dienas Bizness», «Izdevniecība Dienas Mediji» un «Žurnāls Santa».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu