Izdota vēstures grāmata par Džūkstes pagasta vēsturi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Apgādā «Jumava» iznāk brāļu Jāņa un Kārļa Straubergu vēstures grāmata par Džūkstes pagasta vēsturi. Tā vērtējama kā fundamentāls materiāls, kurā tās autori atspoguļo svarīgākās norises Džūkstē un līdz ar to arī Latvijā kopumā.

Lielākie akcenti izdevumā likti uz 18. un 19. gadsimtu.

«Kad visspilgtāk vērojami latvietības identificēšanās procesi. Tāpat, cik iespējams, detalizēti tiek apskatīts laika posms, kad identificēšanās ir vismazāk iespējama – tas ir klaušu laiks, kad visus procesus nosaka baznīca un muižas,» tā raksta entuziasts, kurš pārrakstīja šo grāmatu elektroniski, tādējādi dodot tai otru dzīvi, Edgars Juka.

Matemātiķa un kultūrvēsturnieka Jāņa Strauberga (1886–1952) un folklorista, filologa Kārļa Strauberga (1890–1962) grāmatas «Džūkste. Pagasta un draudzes vēsture» pirmizdevuma atvēršanas svētki notika 1939. gada 27. augustā – laikā, kad pasaule sāka pārvilkties ar postošā 2. Pasaules kara mākoņiem. Grāmata ne vien nepaspēj izplatīties, bet arī pazūd kara virpuļos un Padomju Savienības aizliegto un iznīcināmo grāmatu sarakstos. Vēlāk Lietuvā dzimusī džūksteniece Juzefa Lēruma (1937) šo grāmatu lapu pa lapai nakts stundās, no 1986. gada līdz 1996. gadam, salikusi no kādas bojātas un pa lapai izjauktas grāmatas. Tā grāmata ieguvusi otru dzīvi.

Vēsturnieks Jānis Krēsliņš (1924) par grāmatu ir teicis: «Džūkstes pagasta un draudzes vēsture ir nozīmīgs politiskās, sabiedriskās, saimnieciskās un kulturālās vēstures materiālu kopojums par kādu Zemgales novadu ar īpatnēju vēsturi, sevišķi kopš hercoga laikiem, no kura cēlies ļoti liels skaits ievērojamu latviešu.»

Foto: Publicitātes

Nav citu publicētu materiālu, kuros tik detalizēti atspoguļots Džūkstes biedrību nama būvniecības process, parka iekārtošanas darbi, skolu izveide un attīstība, baznīcas pārbūves darbi. Ļoti izsmeļoši ir pirmo brīvo Zemgales dzimtu apraksti un tie šķēršļi, kas jāpārvar garīgās un finansiālās brīvības iegūšanai no muižniecības sloga. Tiem lasītājiem, kuru dzimtas saknes meklējamas Džūkstes pagastā, varētu šķist saistoši plašie māju un to iedzīvotāju saraksti dažādos laika posmos.

«Šī grāmata dod iespēju kultūrvēsturiskā un novadpētnieciskā skatījumā iepazīt Džūksti cauri laikiem, kas sevī iemieso būtisku valsts un tautas identitātes daļu. Tā nav tikai Džūkstes vēsture, caur to redzam arī tā laika dzīvi visā Latvijā. Vēsturisks ceļš, kas sācies pirms Latvijas simtgades un iesoļo Latvijas sākuma gados. Te var atrast ļoti spilgtus latviskuma apliecinājumus, dzīvi laukos un sabiedriskās aktivitātēs.» Dace Pole, Slampes un Džūkstes pārvaldes vadītāja

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu