Neprecētās latviešu sievietes bīstamas arābu vīriešiem (11)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai nokļūtu Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), neprecētām sievietēm līdz 35 gadu vecumam ceļojumu firmās jāiemaksā diezgan ievērojama garantijas nauda. Tādā veidā AAE nodrošinās, ka neprecētās daiļā dzimuma pārstāves šajā valstī nav ieradušās, lai notvertu kādu arābu vīrieti un tādā veidā paliktu uz dzīvi šajā musulmaņu tradīcijām bagātajā valstī. Tiesa gan, līdzīgi noteikumi uz vīriešiem neattiecas.

Tādā veidā AAE nodrošinās, ka neprecētās daiļā dzimuma pārstāves šajā valstī nav ieradušās, lai notvertu kādu arābu vīrieti un tādā veidā paliktu uz dzīvi šajā musulmaņu tradīcijām bagātajā valstī. Tiesa gan, līdzīgi noteikumi uz vīriešiem neattiecas.

Sievietēm citi noteikumi nekā vīriešiem

"Vīzas uz AAE sievietēm un vīriešiem maksā vienādi, proti, 33 latus. Tiesa gan, atšķirībā no vīriešiem ceļotgribētājai sievietei līdz 35 gadu vecumam, ja viņa brauc viena bez otras pusītes, bez mammas vai kāda cita pavadoņa, ir jāmaksā depozīts jeb garantijas nauda, kas ir garants, ka daiļā dzimuma pārstāves tomēr atgriezīsies mājās. Garantijas nauda ir aptuveni 1000 vai 1500 dolāru," stāsta ceļojumu biroja "Relaks Tūre" klientu konsultante Elīna Vītola. Vaicājot, kāpēc sievietēm ir citi noteikumi nekā vīriešiem, viņa paskaidro — iespējams, tā tiek novērsta iespējamība, ka latviešu sievietes uz AAE dodas bagāta vīra meklējumos. "Taču "Relaks Tūres" pieredze ar klientiem liecina, ka sievietes, kas devušās uz Arābu Emirātiem, nav atradušas sev līgavaiņus un nav palikušas dzīvot šajā valstī. Tā nav tā vieta, kur cilvēki paliek dzīvot," pieredzē dalās Vītola. Viņa piekrīt, ka savā ziņā tā ir sieviešu diskriminācija. Tomēr Latvijai nekādā ziņā nav iespējams šo diskrimināciju novērst, jo tādus noteikumus diktē Arābu Emirāti.

Sarga valsti no prostitūcijas

"AAE ir mazliet stingrāka kārtībā nekā citur pasaulē. Valsts uzrauga, lai sievietes vecumā līdz 30 gadiem neiebrauktu valstī bez iemesla. Viņi nebaidās no šīm vientuļajām sievietēm, bet Arābu Emirāti grib saglabāt savu iedibināto kārtību. Tā ir musulmaņu, islāma zeme. Šādi kontrolējot sieviešu iebraukšanu Arābu Emirātos, viņi regulē kaut vai to, lai valstī netiek ievazāta prostitūcija un vieglas uzvedības sievietes, kas meklē vieglas peļņas iespējas. Katrā pasaules valstī ir sava kārtība un likumi, kas regulē iebraukšanu un izbraukšanu," skaidro ceļojumu biroja "Jēkaba aģentūra" īpašnieks un rīkotājdirektors Uldis Alksnis. Viņaprāt, tā nav diskriminācija, bet gan kārtība, kāda šajā valstī ir noteikta. "Tas, ka mēs neesam musulmaņi un domājam citādi nekā viņi, nenozīmē, ka taisnība ir mums, bet viņiem nav. Katram ir sava taisnība. Ir lietas, kas viņu valstī ir krietni labāk sakārtotas nekā Latvijā. Piemēram, noziedzības līmenis ir mazāks, arī alkoholisms tur nav tik liela problēma kā šeit, jo bieži vien mēs ar demokrātiju un visatļautību iebraucam grāvī," strikti nosaka Alksnis.

Tempļos ar plikām kājām un apsegtiem vēderiem

Piemēram, "Jēkaba aģentūrai" vīzas uz ārvalstīm kārto "Tez Tour". Ceļojumu konsultante Iveta — viņa nevēlējās publiskot savu uzvārdu — pastāstīja, ka standartvīza vīriešiem maksā 33 latus, bet sievietēm, kas ir vecākas par 35 gadiem, — 27 latus. Savukārt sievietēm līdz 30 gadu vecumam standartvīza maksā 42 latus. Ja sieviete līdz 35 gadiem ceļo viena pati un ir nolēmusi atpūsties divu vai triju zvaigžņu viesnīcā, šāds pakalpojums netiks apstiprināts, ja nebūs iemaksāts depozīts 1500 dolāru apmērā. Tiesa gan, pēc atgriešanās Latvijā šī naudas summa sievietēm tiek atgriezta. "Šī valsts uztraucas, ka sievietes var palikt tur uz dzīvi. Grūti pateikt, kāpēc šādi noteikumi attiecas tikai uz divu un triju zvaigžņu viesnīcām un kāpēc neattiecas uz augstākas klases viesnīcām," saka ceļojumu biroja "T.U.I" ceļojumu konsultante Elīna Lāce–Kalniņa. Viņa uzsver, ka ir daži noteikumi, kas jāievēro gan vīriešiem, gan sievietēm, kas nolēmuši aizceļot uz musulmaņu valstīm. "Abu dzimumu pārstāvji nedrīkst atkailināties. Arī Indijas tempļos tūristi drīkst ieiet tikai ar basām kājām vai ar zeķēm, bet apavos to darīt ir stingri aizliegts, arī pleciem jābūt apsegtiem. Savukārt Ēģiptē, ieejot tempļos un svētvietās, nedrīkst būt pliks vēders," stāsta Lāce–Kalniņa.

Kur vērsties pēc informācijas

Ārlietu ministrijas Konsulārajā departamentā iespējams saņemt informāciju par attiecīgās ārvalsts tuvākās vēstniecības adresi, kā arī tālruņa numuru, lai, sazinoties ar vīzas izsniedzējiem, noskaidrotu visas nepieciešamās formalitātes.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu