Simtiem autobusu Londonā sludina, ka Dieva nav (631)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lielbritānijā sākta ateistu reklāmas kampaņa, kuras ietvaros uz aptuveni 800 autobusiem izvietoti uzraksti, ka Dieva nav. Vai varat iedomāties, kas notiktu Latvijā, ja kāda aktīvistu grupa vēlētos līdzīga veida reklāmu izvietot uz "Rīgas satiksmes" autobusiem?

Visticamāk, mēs tā arī tuvākajā gadu desmitā neuzzināsim, kas notiktu, ja Rīgā tiktu organizēta līdzīga akcija. Varam tikai spekulēt, bet diezgan acīmredzami, ka "Rīgas satiksme" viņiem vien zināmu priekšstatu dēļ, visticamāk, nepieļautu tādu reklāmu. Un nav šaubu, ka Rīgas dome lemtu par speciāla likuma ieviešanu, kas liedz ņirgāties par... nu, gan jau viņi kaut ko greizu izdomātu... Acīmredzot Londonā valda nedaudz cita domas un vārda brīvības tolerance, par kuru tik daudz runā tie paši vietējo konfesiju līderi.

Londonā kursēs 200 šādi autobusi, bet vēl 600 visā Lielbritānijā. Kampaņas reklāmas plakāti būs izlīmēti arī Londonas metro sistēmā. "Dieva, visdrīzāk, nav. Beidz uztraukties un izbaudi dzīvi," teikts humānistu reklāmās. Par reklāmas kampaņu samaksāts vairāk nekā 140 000 sterliņu mārciņu (106 260 latu), ko Britu humānistu apvienībai īpaši kampaņai saziedojuši brīvprātīgie.

Idejas autore ir britu komiķe Ariane Šerina, kuru nokaitinājušas uz Londonas autobusiem redzamās kristīgās reklāmas ar interneta vietnēm, kurās brīdināts, ka cilvēkus, kas noraida Dievu, sagaida mūžīgas mokas ellē.

Šerina sāka kampaņu, aicinot brīvprātīgos ziedot piecas sterliņu mārciņas. Viņas kampaņa piesaistīja Britu humānistu apvienības un prominentā ateista profesora Ričarda Dokinsa uzmanību. "Reliģija ir pieradusi parazitēt uz masām. Tas ļaudīm liks padomāt," sacīja Dokinss, kurš kampaņai ziedojis 5500 sterliņu mārciņu (4174 latu).

"Tu mūžību gaidi ateistu autobusu, un tad uzreiz atbrauc 800. Es ceru, ka tas padarīs gaišāku cilvēku dienu un liks viņiem pasmaidīt ceļā uz darbu," sacīja Šerina. "Es esmu ļoti priecīga, ka mēs dzīvojam valstī, kur cilvēki var brīvi ticēt, kam vien viņi vēlas."

No nākamās pirmdienas Londonas metro stacijās parādīsies plakāti ar dažādu personu, kā zinātnieka Alberta Einšteina, rakstnieka Duglasa Adamsa un aktrises Ketrīnes Hepbērnas izteikumiem par Dievu un ticību.

Saskaņā ar Britu humānistu apvienības aprēķiniem, aptuveni 30-40% britu ir neticīgie, bet jauniešu vidū ateistu skaits ir pat lielāks - ap 60-65%.

Komentāri (631)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu