Noskaties: Latvijā radīts asprātīgs atkritumu šķirošanas video

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Aicinot ikvienu Latvijas iedzīvotāju šķirot atkritumus un samazināt to atkritumu daudzumu, kas nepiedzīvo otrreizēju pārstrādi un nonāk apglabāšanai poligonos, tapusi dziesma par godu atkritumu šķirošanai. Labākajās deju mūzikas tradīcijās ieturētajā skaņdarbā ar folkmūzikas elementiem «Metam! Šķirojam!» īsi un lakoniski izskan galvenie atkritumu šķirošanas pamatprincipi.

Skaņdarbs atklāj, ka viss atkritumu šķirošanas noslēpums slēpjas katra materiāla iemešanā tam paredzētajā atkritumu konteinerā. Tieši tik vienkārši!

«Kā zināms, Latvija ir viena no kūtrākajām valstīm Eiropā atkritumu šķirošanā, jo lielākā daļa iedzīvotāju joprojām uzskata, ka atkritumu šķirošana ir sarežģīts un laikietilpīgs process. Patiesībā viss ir daudz vienkāršāk nekā sākumā varētu šķist, jo materiāli, kurus var pārstrādāt atkārtoti – stikls, papīrs, plastmasa un alumīnija skārdenes – ir jāiemet tikai īstajā atkritumu konteinerā. Tas ir gluži tāpat kā jebkurā sporta spēlē – tu nevari kļūdīties, ja spēlē pēc noteikumiem, turklāt šķirtalona noteikumi ir patiesi vienkārši,» stāsta dziesmas izpildītāja un šķiratlona treneres Viktorijas lomas atveidotāja Sanda Dejus.

Kā norāda dziesmas autori, par skaņdarba muzikālo noformējumu parūpējies Mikus Frišfelds. Pirmajam deju hitam, kas tapis par godu atkritumu šķirošanai, radīts arī sportisks videoklips. Tajā šķiratlona trenere Viktorija jaunā sporta veida iesācējiem uzskatāmi parāda, kā pareizi šķirot atkritumus.

Ik gadu Latvijā tiek saražoti vairāk nekā 250 tūkstoši tonnu atkritumu. Lai gan atkārtoti pārstrādāt varētu aptuveni 70% no visa atkritumu apjoma, ik gadu sašķiroti un nodoti otrreizējai pārstrādei tiek vien nepilni 22%. Latvijas Zaļais punkts iniciatīvas Vislatvijas šķiratlons mērķis ir palīdzēt izpildīt Latvijas apņemšanos līdz 2020. gadam sašķirot pusi no visiem radītajiem atkritumiem, gādājot par tīrāku vidi un panākot, ka arvien lielākai daļa atkritumu tiek pārstrādāti un pārdzimst jaunās, noderīgās lietās.

Vairāk par atkritumu šķirošanu un Vislatvijas šķiratlonu var uzzināt www.skiratlons.lv. Sociālajos tīklos šķirošanas entuziastus aicina lietot mirkļbirku #Šķiratlons.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu