Pasauli pārņēmuši vampīri (13)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kāda izskatītos pasaule, ja nevis vampīri būtu eksotika un retums, bet gan cilvēki? Brāļi Spīrigi (Peter Spierig, Michael Spierig) mums to parāda savā jaunajā filmā "Vampīru pasaule" (Daybreakers).

Anotācija. 2019.gadā neizskaidrojama epidēmija teju visu cilvēci ir pārvērtusi vampīros. Cilvēku suga ir apdraudēta, atlikušie dzīvie cilvēki spiesti slēpties, jo tiek notverti un glabāti asins bankā vampīru vajadzībām. Vampīru zinātnieks Edvards, kurš atteicies pārtikt no cilvēku asinīm, izstrādā asins aizstājēju, kas ļautu izdzīvot vampīriem, neiznīcinot vēl atlikušos dzīvos cilvēkus.

Taču laiks iet un cerības izstrādāt asins aizstājēju zūd, līdz Edvards satiek Odriju - dzīvu cilvēku, ar kura palīdzību tas tomēr varētu izdoties. Bruņojies ar zināšanām, kuru dēļ nogalināt būtu gatavi kā vampīri, tā cilvēki, Edvards spiests stāties pretī sev līdzīgajiem un sāk cīņu, kuras rezultāts izšķirs cilvēku rases nākotni.

Pasauli pārņēmuši vampīri
Pasauli pārņēmuši vampīri Foto: publicitātes

Pārdomas. Brāļi Spīrigi, kas iepriekš bija pazīstami tikai ar zombiju filmu "Nemiris" (Undead), ir radījuši ko tiešām jaunu un interesantu salīdzinoši nodriskātajā vampīru žanrā, jo, kā jau zināms, pirmā filma par vampīriem "Nosferatu" (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens) parādījās jau 1922. gadā.

Kopš "Nosferatu" pagājuši gandrīz 90 gadi un pa šo laiku ir radītas simtiem filmu, kurās dažnedažādi apspēlēta vampīru tēma, tomēr es neatceros nevienu, kurā vampīri būtu dominējuši un cilvēki būtu kā izmirstoša un reti sastopama suga, tieši šis ir fakts, kas "Vampīru pasauli" padara tik īpašu. Asiņu kafijas kioski, autiņi, kas paredzēti vampīriem, lai pārvietotos dienas gaismā, un bezpajumtnieks, kas kaklā pakarinājis zīmi ar uzrakstu "Strādāšu par asinīm" (Will work for blood), pilnīgi viss apkārtējais apgriezts otrādi.

Arī vampīriem ir jāēd, un tā nu dabā iekārtots (ja tā var teikt), ka vampīri pārtiek no cilvēkiem. Cilvēku gandrīz nemaz nav palicis, un tie, kas tiek noķerti, uzreiz nonāk asiņu izstrādes uzņēmumā jeb rūpnīcā, kur, tos knapi turot pie dzīvības, pastāvīgi ievāc asinis. Asiņu trūkums ir tik kritisks, ka vampīru sugai ko ēst palicis aptuveni vienam mēnesim, tieši tāpēc šis uzņēmums izstrādā asiņu alternatīvu, un tas ir galvenais uzdevums asiņu speciālistam Edvardam Daltonam (Edward Dalton), kura lomu atveido Ītans Houks (Ethan Hawke). Daudzi jautās, kas tad var notikt, ja vampīrs nepaēd, jo tas taču ir nemirstīgs... jā, no bada viņi nemirst, bet pārvēršas par pretīgiem asinssūcējiem bez loģiskās domāšanas jeb subsaideriem (Subsiders).

Pasauli pārņēmuši vampīri
Pasauli pārņēmuši vampīri Foto: publicitātes

Filmas pasaule ir interesanti pārkrāsota un liek sev noticēt, jo padomāts par visu - sākot ar reklāmas stendiem, beidzot ar vampīriem cilvēkaizstāvjiem TV šovos. Ļoti prātīgi ir pasniegtas motivācijas, kādēļ daudzi cilvēki sevi ir nolēmuši pārvērst par vampīru, kā, piemēram, vēzis vai kāda cita neārstējama slimība.

Patiesībā vienīgā filmas problēma ir to tēli, jo grūti teikt, vai tie bija pārāk atšķirīgi un sveši, vai vienkārši savādāki, bet pāris dienas pēc filmas noskatīšanās patiešām spilgti atceros tikai trīs: Edvardu, asiņu magnātu Čārlzu Bromleju (Charles Bromley), kura lomu atveido Sems Neils (Sam Neil) un Lionels Kormaks (Lionel 'Elvis' Cormac), par kuru noteikti daudzi būs sajūsmā, jo viņa lomu atveido "Antikrista" (Antichrist) un "Zirnekļcilvēka" (Spiderman) zvaigzne, diviem oskariem nominētais aktieris Vilems Dafo (Willem Dafoe), starp citu, viena no nominācijām tieši par otrā plāna lomu filmā "Vampīra ēna" (Shadow of the Vampire).

"Vampīru pasaule" skatītājus apbur ar oriģinalitāti un, kā jau šausmu filmu žanrā pieņemts, sabīstoties palēksieties kino krēslā jau filmas pirmajā minūtē. Filmai ir  savdabīgs šarms, kas vilina to skatīties atkārtoti. "Vampīru pasaule" nav pārbāzta ar nenormālu action, šaušanām, kaušanām un košanām, drīzāk viegli stāstoša, ar uzsvariem pareizajās vietās.

Noteikti brāļus Spīrigus var paturēt prātā kā interesantus režisorus, un ar nepacietību gaidīšu viņu nākamās filmas, jo viņi māk radīt ko tiešām unikālu un ambiciozu. Šobrīd runā, ka Spīrigi plāno rīmeikot sci-fi filmu "Kapteinis Asinis" (Captain Blood).

Pasauli pārņēmuši vampīri
Pasauli pārņēmuši vampīri Foto: publicitātes

Grūti teikt, vai  Stefanijas Meieres glumās grāmatas un filmas "Krēsla" (Twilight) epopejas sabojātā vampīru tēla dēļ šī filma likās salīdzinoši ģeniāla, vai vienkārši biju noilgojies pēc kārtīgas vampīrfilmas, bet ļoti patika. Iesaku.

Vērtējums: 8/10 (iesaku)

Latvijā no 15. janvāra

Ja patīk filmas ar vampīriem, tad te būs neliels saraksts ar filmām, kuras no šā žanra obligāti būtu jāredz visiem:

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, From Dusk Till Dawn, Bram Stoker's Dracula, Let the Right One in, Cronos, Martin, Near Dark, The Fearless Vampire Killers, Blade 2, Nosferatu, Shadow of the Vampire , Vampyr, Monster Squad.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu