Tapusi filma par Latvijas baleta prīmu Annu Priedi (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Leģendārās baletdejotājas Annas Priedes dzimšanas dienā, 11. maijā, plskt.16 LNO Jaunajā zālē notiks Annas Priedes 90 gadu jubilejai veltītās dokumentālās filmas "Ar sirsnīgiem sveicieniem... Anna Augustovna" pirmizrāde un fotoalbuma "Dievišķā Anna" prezentācija.

Anna Priede ir Latvijas baleta sievišķā dvēsele. Vairāk nekā 20 gadus viņa bija Latvijas baleta elks. Sabiedrībā viņu sauca "Dievišķā Anna". Publika nāca nevis uz baletu, bet tieši uz Annu Priedi. Jūtīgums, kas padarīja Priedi tik īpašu uz skatuves, izrādījās ļoti sāpīgs pēc tam, kad viņa bija spiesta skatuvi atstāt. Filmas pamatā izmantota Annas Priedes rakstītā autobiogrāfija un viņas vēstules. Annas Priedes stāstu par sevi papildina laikabiedru, kolēģu un meitu atmiņas.

Filma "Ar sirsnīgiem sveicieniem... Anna Augustovna" ir otrā sērija stāstā par mūsu baleta izcilākajām personībām topošajā dokumentālajā seriālā par Latvijas baleta vēsturi. 2007. gada aprīlī prezentēta pirmā dokumentālā seriāla filma par 20.gs. leģendāro Latvijas baleta dejotāju, baletmeistari, pedagoģi - Helēnu Tangijevu-Birznieci. Filmas pirmizrāde bija veltījums mākslinieces atcerei 100.dzimšanas dienā.

Ar dokumentālo seriālu vēlamies nākamajām paaudzēm saglabāt vizuālus stāstus par mūsu baleta vēstures izcilībām, saglabājot vēsturiskas liecības retos arhīva kadros un vērtīgās atmiņās par baleta mākslai ziedotām dzīvēm.

Seriāla nākamās sērijas iezīmēs Latvijas baleta leģendas ar pasaulē atpazīstamiem vārdiem: Mihails Barišņikovs, Aleksandrs Godunovs, Māris Liepa, Haralds Ritenbergs, Velta Vilciņa, u.c. Šie un citi Latvijā izaugušie baleta profesionāļi dejojuši uz pasaules varenākajām baleta skatuvēm - ASV, Maskavā, Pēterburgā, Lielbritānijā, Austrālijā, Dānijā, Zviedrijā, u.c.,” stāsta idejas autore Regīna Kaupuža.

Projektu īsteno Jura Podnieka studija un Latvijas baleta un dejas Ģilde. Latvijas baleta un dejas Ģilde par savu darbības mērķi izvirzījusi realizēt projektus, kas atklāj un izceļ spilgtākos notikumus Latvijas baletā un līdz ar to arī līderus, kas veidojuši Latvijas baleta slavu un vēsturi. Stāstot par šīm izcilajām personībām, vēlamies aicināt sabiedrību un radošo jaunatni attīstīt sevī tieksmi pēc izcilības, aktīvi iesaistīties kultūras procesos un radīt jaunas kultūras vērtības nākotnē.

Par dokumentālā seriāla tapšanas sadarbības partneriem ir kļuvuši LTV, Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Latvijas Kinofotofonodokumentu arhīvs, Rakstniecības, teātra un mūzikas muzejs, Latvijas Valsts arhīvs, Latvijas Mākslas Muzejs, Latvijas Nacionālā opera.

Seriāla radošā grupa: režisors Roberts Rubīns, scenārija autore Krista Vāvere, operatori Gvido Skulte, Uldis Jancis, datormākslinieks Dzintars Krūmiņš un producente Regīna Kaupuža.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu