"Arsenālā" triumfē ukraiņu filma (10)

Kaspars Zaviļeiskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

XX Rīgas starptautiskā kino foruma "Arsenāls" galveno balvu - 10 000 ASV dolāru - šovakar izjusti japāniskā gaisotnē noritējušajā noslēguma ceremonijā kino "Rīga" saņēma ukraiņu režisora Maksima Vasjanoviča filma "Mamma nomira sestdien virtuvē...".

Kā zināms, "Arsenālā" galvenā balva tiek noteikta izlozes kārtībā. Šoreiz tā tika veikta ar sulas glāžu palīdzību - režisors vai filmas veidotāju pārstāvis, kurš pēc tomātu sulas izdzeršanas savā glāzē atrada no festivāla mundiera nogriezto pogu, tad arī tika pie galvenās balvas.

Maksims Vasjanovičs studējis kino un televīzijas režiju Kijevas Nacionālajā teātra augstskolā, un filma "Mamma nomira sestdien virtuvē..." ("Mama pomerla v subotu na kukhni...") ir autobiogrāfisks stāsts, veltījums tēvam. Jau kopš mazotnes Maksima tēvs tika sapņojis par spožu karjeru klasiskajā mūzikā, viņš vēlējās kļūt par simfoniskā orķestra diriģentu. Tomēr, lai kļūtu par veiksmīgu mūziķi, jāupurē liela daļa personīgās dzīves. Tēvs izvēlējās citu ceļu un ziedoja karjeru, lai paliktu kopā ar ģimeni un audzinātu dēlu...

Baltijas konkursa skatē savukārt triumfēja igauņu režisors Veiko Eunpū,

kura darbu "Svētā Tonija kārdināšana" ("Puha Tonu kiusamine") žūrija atzina par labāko spēlfilmu, vēl viena Igaunijas pārstāve Monika Sīmets (labākā dokumentālā filma - "Igauņu stāsti. Pasaules čempions" ("Eesti lood. Maailmameister")) un pašmāju režisors Jurģis Krāsons (labākā animācijas filma - "Norīt krupi").

Konkursantus vērtēja vēl divas starptautiskas žūrijas. "INTERFILM" (Starptautiskā ekumeniskā filmu organizācija) žūrijas balvu Starptautiskā konkursa kategorijā saņēma Veiko Eunpū filma "Svētā Tonija kārdināšana", bet Baltijas konkursa kategorijā latviešu režisora Roberta Rubīna dokumentālā filma "Kā tev klājas, Rūdolf Ming?" (šai filmai tika arī "Silver TV" skatītāju specbalva).

"INTERFILM" atzinības rakstus saņēma arī TVNET ieteiktā igauņu režisora Jāka Kilmi dokumentālā filma "Disko un atomkarš" ("Disco ja tuumasoda", Baltijas konkurss) un ungāru režisores Āgnešas Kočišas spēlfilma "Adriena Pāla" ("Pal Adrienn", Starptautiskais konkurss).

Savukārt "FIPRESCI" (Starptautiskā filmu kritiķu federācija) žūrija par labāko filmu gan Starptautiskajā, gan Baltijas kategorijās atzina Veiko Eunpū "Svētā Tonija kārdināšanu".

"Arsenāla" noslēguma ceremonija tika atklāta ar jau 18 gadus citā saulē kino veidojošā operatora un režisora Jura Podnieka pieminēšanu viņa sešdesmitgadē.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu