No hakera alkohola reibumā līdz miljardierim (52)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kas vieno Deividu Finčeru (David Fincher), Kevinu Speisiju (Kevin Spacey), Āronu Sorkinu (Aaron Sorkin), Džesu Eizenbergu (Jesse Eisenberg), Marku Cukerbergu (Mark Zuckerberg) un pasaules lielāko sociālo tīklu "Facebook"? Šodienas aktuālākā filma "Sociālais tīkls" ("Social Network").

Vienkāršs veiksmes stāsts, pārvērsts ģeniālā scenārijā, apbrīnojama režisora rokās kļūst par perfektu filmu.

Apraksts. Kādā rudens naktī Hārvardas students Marks Cukerbergs, kas ir datorprogrammēšanas ģēnijs, pārdzīvo šķiršanos no savas draudzenes un lieto pārāk daudz alkohola. Aizkaitināts un apreibis, viņš raksta blogus, ielaužas universitāšu mājas lapās un zog studentu attēlus, lai tos izvietotu savā tikko izveidotajā lapā. Šajā rudens naktī pamazām dzimst ideja par šobrīd pasaulē lielākā sociālā tīkla "Facebook" izveidi.

Sešus gadus vēlāk, 24 gadu vecumā, viņa tīklā ir 500 miljoni draugu un viņš ir jaunākais miljardieris pasaulē. Tomēr nav iespējams gūt tik reibinošus panākumus, neiemantojot dažus ienaidniekus.

Pārdomas. Lai arī filma "Sociālais tīkls" ASV redzama jau no septembra beigām, portālu "Facebook" un "The Guardian" "tēvs" Marks Cukerbergs filmu komentējis tikai pirms pāris dienām, turklāt atzīstot,

ka vienīgā patiesība filmā ir viņa apģērbs, bet pārējais ir izdomājums.

Lai nu kāda būtu patiesība, tas pat īsti nav svarīgi, jo filmas veidotāji nekad nav solījuši radīt dokumentālu filmu un loģiski, ka arī "Facebook" īpašnieki un radītāji līdz galam patiesību mums atklāt negrasās.

Sociālais tīkls
Sociālais tīkls Foto: publicitātes

Teorētiski runājot, stāsts varēja būt pilnīgi garlaicīgs, jo tas ir par datorgīkiem, kas dzīvo savā pasaulē, diezgan pamatīgi uzspļaujot visiem pārējiem un ģenerējot dažādas idejas, salīdzinoši netīšām kļūst par superveiksmīgiem uzņēmējiem, un to, kā nauda un veiksme spēj izbojāt draudzību un mainīt cilvēku. Filmas scenārija autoram Āronam Sorkinam izdevās to pārvērst ļoti interesantā stāstā, izmantojot labus dialogus un gaumīgus jokus. Deivids Finčers ir pietiekami talantīgs režisors, lai to visu pieslīpētu un pārtulkotu kino valodā, rezultātā katrs pateiktais teikums, katrs filmas pavērsiens liek skatītājam domāt, smieties, gaidīt, cerēt, un filmas noslēgumā jūties patīkami noguris, tā, it kā programmēt būtu iemācījies pāris stundu laikā.

Filmas ideja nav tikai un vienīgi par lielākā sociālā tīkla "Facebook" rašanos un izgudrošanu. "Sociālais tīkls" ir savdabīgajā, nedaudz vecmodīgajā Finčera stilā uzfilmēts stāsts par mūsdienām, kas paliks kā vēstījums nākamajām paaudzēm, kādā pasaulē mēs dzīvojām, turklāt ļauj ielūkoties tādu datoristu pasaulē kā Cukerbergs un saprast, kas viņu prātiņā notiek, kāpēc viņi ir nihilisti, kāpēc nespēj socializēties, kāpēc nespēj nocopēt meiteni un kā viņi šos robus aizpilda nevis normālā cilvēcīgā veidā, bet gan izgudrojot visādus brīnumus un pārspējot pārējos ar kaut kādiem panākumiem. Filmā bija joks, ko pateica Hārvardas vadītājs:

"Tā ir ierasta prakse pie mums, Hārvardas studenti tā vietā, lai atrastu normālu darbu, izgudro paši savu."
Sociālais tīkls
Sociālais tīkls Foto: publicitātes

Deivids Finčers līdzīgi kā citās savās filmās necenšas lenti pārpildīt ar specefektiem, skatiem un oriģināliem brīnumiem, bet gan pieturas pie piezemētas atmosfēras, liekot akcentu uz vārdu spēli. Ieroču filmā nav, ir datori. Noziedznieku nav, ir datoriķi, un arī nekādu ļauno mošķu nav, ir dažas, studentuprāt, ļaunas sievietes, bet tieši tas filmu padara vēl gudrāku un pievilcīgāku. Starp citu, interesanti, ka teju visas sievietes, kas redzamas filmā "Sociālais tīkls", ir vai nu maitas, narkomānes, stulbenes vai vieglas uzvedības meitenes - tā sievietes uztver filmas tēli, nevis tās veidotāji.

Filmu papildina ģeniāls skaņas celiņš, ko radījis industriālā roka pamatlicējs, grupas "Nince Inch Nails" radītājs, nebīstos šā vārda, leģenda Trents Reznors (Trent Reznor). Trentam vienmēr ir paticis muzikāli urķēties pa mūsu smadzenēm, un "Sociālā tīkla" mūzikas pavadījums ir ļoti svarīga šīs filmas sastāvdaļa, tā rada tādu domīgu, nedaudz baisu noskaņu un savdabīgu atmosfēru, it kā filmā visi būtu giganti, bet mēs mazas skudriņas...

Sociālais tīkls
Sociālais tīkls Foto: publicitātes

Tīši vai sagadīšanās, bet pieminēšanas vērts ir savādais joks, ka mūziķis, producents Džastins Timberleiks (Justin Timberlake) atveido Šonu Pārkeru (Sean Parker), napster.com radītāju, kas uzskatāms par vienu no tiem portāliem, kas sabojāja mūzikas industriju, piedāvājot bezmaksas mūziku. Patiesībā Šons Pārkers arī ir vienīgais patiesi ļaunais tēls filmā, viņš jūtas gudrāks par visiem pārējiem, visu apkārtējo uztver kā savu īpašumu un ir pilnīgs cirvis citu tēlu mugurās.

"Sociālais tīkls" izglīto, liek domāt un smieties, tā ir vizuāli vienkārši skaista filma ar labu aktierspēli un ģeniālu scenāriju.

Šobrīd izskatās, ka šā gada labākās filmas statusu dalīs "Sociālais tīkls" un "Pirmsākums" ("Inception").

Es noteikti apmeklēšu šo filmu arī otrreiz un iesaku darīt to pašu visiem, kam labs un gudrs kino ir svarīgs. Biļeti zobos un uz kino!

Vērtējums - 9.5/10

Komentāri (52)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu