Latviešu lielbudžeta kino vilnis (85)

Kaspars Zaviļeiskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Ik pa laikam masu medijos pavīd informācija par kādu kārtējo topošo pašmāju kinofilmu. Laiks iet, bet par daudzām no šīm filmām vairāk nekas tā arī nav dzirdams. Kur tās paliek? TVNET devās uz Nacionālo kino centru, lai noskaidrotu, vai, ko un kad var sagaidīt pēc Latvijas spēlfilmām izslāpušie. Izrādījās, ka mums tuvojas pārsteigumu vilnis – piecas jaunas samērā liela budžeta un lielā mērā valsts finansētas spēlfilmas vēl līdz pavasarim!

"Seržanta Lapiņa atgriešanās"

Kadrs no filmas
Kadrs no filmas Foto: publicitātes

Režisora Gata Šmita filma "Seržanta Lapiņa atgriešanās", kas sākotnējā darba procesā saucās "Tas notika ar viņiem",

Latvijas pirmizrādi piedzīvos jau šomēnes – 26. novembrī kino "Citadele".

Pasaules pirmizrādi filma piedzīvoja jau pagājušomēnes Dienvidkorejā, Pusanas starptautiskajā festivālā, kas tiek dēvēts par Āzijas Kannām.

Uldis Dimiševskis
Uldis Dimiševskis Foto: No personīgā arhīva

2008. gadā aizsāktās filmas žanrs ir mūsdienu sadzīviska komēdija, kas stāsta par Rīgas iedzīvotāju aizņemtību un rūpēm. Aktieru ansamblis nāk no Jaunā Rīgas teātra: Andris Keišs, Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Gatis Gāga, Kaspars Znotiņš, Baiba Broka... Tas izskaidrojams ar to, ka Gatis Šmits bijis arī JRT režisors. Filmā piedalās arī popdziedātāja Lily. Studijas "Tanka" filmas scenārija autors ir lentes "Amatieris" režisors Jānis Nords, mūziku radījis Kārlis Lācis, kostīmus darinājusi šarmantā modes māksliniece Keita, bet operators ir Ņujorkā dzīvojošs korejietis Supums Sons.

Pēc NKC rīcībā esošajiem datiem budžets ir 427 392 lati, no kuriem NKC divos konkursos kopumā piešķīris 309 473 latus.

"Nāve tev"

Kadrs no filmas
Kadrs no filmas Foto: publicitātes

Jau nākammēnes, 17. decembrī, kino "Citadele" pirmizrādi piedzīvos arī režisora Jura Poškus filma "Nāve tev". Kā zināms, J. Poškus pirmā pilnmetrāžas filma bija "Monotonija", kas 2007. gadā Maskavas starptautiskajā festivālā saņēma balvu par labāko debiju.

""Nāve tev" ir Kolkas tulkojums lībiešu valodā," saka U. Dimiševskis. "Tā stāsta par piekrastes ciema iedzīvotājiem. Pamatā par trim draugiem, kas cenšas piepildīt savu ikdienu, dzerot alu un kaujoties ar kaimiņciema iedzīvotājiem, līdz tiek aizsākta notikumu sērija, kurā galvenais uzsvars likts uz pašlepnumu un alkām pēc mīlestības, kas stiprāka par nāvi. Arī šī filma kavējas apmēram gadu, un šajā gadījumā iemesls ir vairāk radošs – veidotāji pēc montāžas saprata, ka iecerētais mērķis nav sasniegts un filma ir jāpārmontē."

Arīdzan 2008. gadā aizsāktā filma ir menlbalta, un tās žanrs ir grūti precizējams. J. Poškus otro spēlfilmu var pat uzskatīt par nosacītu pirmās turpinājumu.

Studijas "Fa filma" kinolentes scenārija autors ir režisors pats, aktieru sastāvā ir Iveta Pole, Artuss Kaimiņš, Andris Keišs, Varis Piņķis, Guna Zariņa, Māra Ķimele... Filmas operators ir brits Ādels Nodehs-Farahani, kurš filmējis arī "Amatieri".

Pēc NKC rīcībā esošajiem datiem budžets ir 349 987 lati, no kuriem NKC piešķīris 273 408, bet Valsts Kultūrkapitāla fonds – 14 500 latu.

"Dancis pa trim"

Kadrs no filmas
Kadrs no filmas Foto: publicitātes

Drīzumā uz ekrāniem beidzot būtu jāparādās arī režisora Arvīda Krieva filmai "Dancis pa trim". "Filmēšana tika sākta jau 2006. gadā," stāsta U. Dimiševskis. "Pirmizrāde bija paredzēta pagājušā gada valsts svētkos novembrī.

Joprojām ir solījums, ka filma būs gatava jau šomēnes, uz valsts svētkiem, kā tam būtu jābūt, arī vadoties pēc līgumiem, bet konkrēts pirmizrādes datums vēl nav zināms."

Studijas "Kaupo" filma vēsta par Otrā pasaules kara beigām Latvijā un paralēli arī par mūsdienām, kurās tiek meklēta kara laikā notikušā stāsta noslēpuma atslēga. Stāsts ir par kureliešiem, Latvijas karavīriem, kuri atsacījās bēgt kopā ar vāciešiem un turpināja cīņu pret Sarkano armiju. Šo notikumu virpulī tiek vīts mīlas trijstūra stāsts, tādēļ arī filmai tāds nosaukums. Iesaistītie personāži ir vietējā meitene, Latvijas karavīrs un vācu virsnieks. Pēdējo, starp citu, tēlo Mārtiņš Freimanis! Latvijas karavīra lomā iejuties Jānis Vingris, bet daiļavu, par kuru notiek cīņa, atveido Kristīne Nevarauska. Filmā piedalās arī Rūdolfs Plēpis, Indra Burkovska, mūziķis Kārlis Būmeisters jeb Kaža u.c.

Scenāriju filmai rakstījis Andris Puriņš, mūziku komponējis Mārtiņš Brauns, bet operatora darbu veikuši Dāvis Sīmanis, Agris Birzulis un Andrejs Verhoustinskis.

"Filma būtībā kavējas režisora un komponista slimību dēļ," skaidro U. Dimiševskis. "Ļoti ceram, ka jau pavisam drīz tā nonāks uz ekrāniem, jo filma noteikti ir jāredz. Tā ir nacionāla rakstura, vēsta par mums pašiem, par mūsu vēsturi."

Pēc NKC rīcībā esošajiem datiem budžets ir 783 885 lati, no kuriem NKC piešķīris 581 432, bet VKKF – 1654 latus.

"Golfa straume zem ledus kalna"

Kadrs no filmas
Kadrs no filmas Foto: publicitātes

Nākamās divas filmas kavējas vēl ilgāk par "Danci pa trim". Viena no tām ir pašmāju vecmeistara, režisora Jevgēņija Paškeviča lieldarbs "Golfa straume zem ledus kalna", kas beidzot varētu nonākt uz ekrāniem nākamā gada pavasarī. "Filma tika iesākta jau pirms desmit gadiem," stāsta U. Dimiševskis. "Notikuši trīs filmēšanas posmi – 2001., 2005.-2006. un 2009. gadā. Valsts atbalstījusi filmu visos trijos posmos."

Gaisma tuneļa galā parādījusies pagājušonedēļ, kad filma izturēja atbalstāmo projektu konkursu Krievijā.

"Par veiksmīgu privātas naudas piesaistīšanu tikko varēja runāt režisora Māra Martinsona filmas "Amaya" sakarā, bet vēl agrāks piemērs ir tieši Jevgēņijs Paškevičs, kurš pats ir arī filmas producents,"

saka U. Dimiševskis. "Filmas budžets līdzinās Eiropas vidusmēra filmas izmaksām, un filmēšana ir notikusi tepat Latvijā, kā arī Krievijā, Čehijā, Austrijā un Maltā."

Lentes stāsts pielīdzināms pasakai pieaugušajiem, jo vēsta par Lilitu, kas ir Ādama pirmā sieva vēl pirms Ievas. Pēc mitoloģijas Ādams pameta Lilitu, neatzīdams viņu par sev līdzīgu. Lilitai nav dvēseles, viņa ir nemirstīga, viņa spēj mainīt veidolu, pieņemt dažādus vārdus, iegūt vīriešus neatkarīgi no viņu gribas un pamest viņus, nolemjot nāvei - fiziskai vai garīgai.

Filma uzņemta krievu valodā pēc franču rakstnieka Anatola Fransa darbu motīviem. Notikumi risinās dažādos laikos un darbs sastāv no trim daļām, novelēm - "Jūtu aberācija", "Zaudējums" un "Bēgšana". Studiju "Nida filma" un "Horosho Production" (Krievija) kopražojuma episkās lentes scenārists ir pats režisors, no latviešu aktieriem filmā redzami Uldis Dumpis, Ģirts Ķesteris, Pēteris Liepiņš, Vigo Roga, Regnārs Vaivars un vēl citi, bet netrūkst arī vesela plejāde citvalstu ekrāna meistaru, somu Villi Hāpasalo un krievus Alekseju Serebrjakovu un Annu Azarovu ieskaitot.

Latvieši paralēli ārzemju kolēģiem iesaistīti arī operatora un mākslinieka darbos – attiecīgi Gints Bērziņš un Jurģis Krāsons.

Pēc NKC rīcībā esošajiem datiem budžets ir 1 592 245 lati, no kuriem NKC piešķīris 693 802, bet VKKF – 14 752 latus.

"Mona"

Kadrs no filmas
Kadrs no filmas Foto: publicitātes

Līdzvērtīgi sens projekts ar sarežģītu vēsturi ir režisores Ināras Kolmanes filma "Mona", kuru arī ir cerība beidzot ieraudzīt uz ekrāniem nākamā gada pavasarī. "Sākotnēji tas tika plānots kā trīs valstu kopražojums starp Latviju, Dāniju un Īslandi," stāsta U. Dimiševskis. "Taču jau filmēšanas laikā sadarbība ar dāņiem izjuka un palika tikai Īslandes partneris. Mainījās plāns un naudas plūsma, finanšu krīzes rezultātā nomainījās arī Īslandes partneri un process ievilkās."

Pēc rakstnieka Arvja Kolmaņa scenārija veidotā "Studijas Deviņi" un "Kisi Production" (Īslande) filma ir drāma ar mistikas piegaršu un vēsta par notikumiem Latvijas mazpilsētā, kuras iedzīvotāju galvenais iztikas avots ir lopkautuve. Stāsts ir par cilvēka iekšējās brīvības meklējumiem un pārpratumiem, ko radījusi iekāre. Citējot filmas veidotāju aprakstu: ""Mona" ir stāsts par cilvēkiem, dzīvniekiem, to slepkavām un atdzimšanu."

Monu tēlo aktrise Kristīne Belicka, lomās iejutušies arī Lauris Subatnieks, lietuviešu aktieris Sauļus Balandis, krievu aktieris Valērijs Jerjomenko u.c. Filmas operators ir Uldis Jancis, mākslinieks - Jurģis Krāsons, bet komponists – īslandietis Hilmars Hilmarsons.

"Producenti vēlas šo filmu pieteikt Kannu kinofestivālam, kas nozīmē, ka februārī tai ir jābūt gatavai," piebilst U. Dimiševskis. "Pēc šiem plāniem nacionālā pirmizrāde varētu būt martā vai aprīlī."

Pēc NKC rīcībā esošajiem datiem budžets ir 727 710 lati, no kuriem NKC piešķīris 277 619, bet VKKF – 9000 latu.

Sanāk diezgan pamatīgs pašmāju spēlfilmu birums, bet jāņem vērā, ka tie ir ilgstoši projekti, kuros ieguldīta liela nauda. Tātad, šī ir vairāk nodeva pagātnei. Nākotne vairs tik spoža neizskatās, jo nav nekāds noslēpums, ka valsts finansējums topošajiem projektiem būs krietni mazāks. Taču, lai finišētu uz pozitīvas nots,

vismaz nākamā gada rudenī mūs sagaida vēl divas pašmāju spēlfilmas: Aika Karapetjana darbs "Cilvēki tur" un Aigara Graubas lente "Sapņu komanda".

Patīkamu gaidīšanu un skatīšanos!

Komentāri (85)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu