Pilgrimam jāpiekauj visi septiņi bijušie (60)

Mārtiņš Otto
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Diemžēl filma "Skots Pilgrims pret pasauli" ("Scott Pilgrim vs. the World") uz Latvijas kino ekrāniem ir nonākusi ļoti vēlu, vairākus mēnešus vēlāk nekā ASV. Tāpēc visticamāk, ka daudzi šo filmu ir jau redzējuši, "nopērkot" internetā.

Žēl. "Skots Pilgrims pret pasauli" ir smieklīga, skaista, ātra un ļoti skaļa filma, kas būtu pelnījusi, lai  skatītāji to vērotu uz lielajiem kino ekrāniem. Filmas stāsts balstīts uz autora Braiena Lī Omelija (Bryan Lee O'Malley) sešām komiksu sērijām.

Foto: Kadrs no filmas

Apraksts. Iepazīsties ar jauko bezdarbnieku Skotu Pilgrimu. 22 gadus vecais iesācēju ansamblīša basģitārists tik tikko ir saticis savu sapņu meiteni. Šķēršļi uz viņa mīļotās Ramonas sirdi? Septiņi viņas bijušie draugi, kuri drīz cits pēc cita būs klāt, lai Skotu nogalinātu!

Pārdomas: Nevienam nav noslēpums, ka Edgars Raits (Edgar Wright) ir ļoti talantīgs režisors un iepriekš sevi ir labi parādījis ar tādām komēdijām kā "Hot Fuzz" un "Shaun of the Dead". Ar "Skotu Pilgrimu" ir paveikts teju neiespējamais vairāku iemeslu dēļ.

Pirmkārt, lai arī neesmu lasījis šīs komiksu grāmatas, tomēr to fani apgalvo, ka divu stundu filmā ir pasniegtas visas sešas daļas, neaizmirstot nevienu svarīgu faktu vai notikumu un izlaižot tikai vismazsvarīgākās nianses. Turklāt, kaut arī šai kinolentei ir viena no agresīvākajām un ātrākajām montāžām, kādu esmu redzējis, pati filmas gaita patiesībā ir salīdzinoši lēna un viegli uztverama.

Foto: Kadrs no filmas

Otrkārt, izmantojot dažādu komiksu un vecu datorspēļu vizualizācijas kā specefektus, režisors staigā pa sakarsēta naža asmeni, bet, par laimi, tas atmaksājas un nevienā vietā nešķiet ne stulbi, ne kaitinoši. Gluži otrādi, tas pierāda, ka

ir iespējams filmu pārbāzt ar kaudzēm ātru un traku vizualizāciju, vajag tikai radīt pasauli, kurai skatītājs noticētu.

Pats filmas sākums mūs iepriecina ar astoņbitīgu "Universal" logo un muzikālo pavadījumu, kas liek pasmaidīt, iekārtoties kino krēslā ērtāk un domāt, kas nu būs tālāk. Nav svarīgi, esat turējuši kādu no "Skota Pilgrima" grāmatām rokās vai ne, - indie-punk roka pavadījumā piedzīvojums var sākties!

Stāsts, kā jau noprotams, ir par džeku vārdā Skots Pilgrims. Viņš kādu dienu ierauga savu sapņu meiteni (vārda vistiešākajā nozīmē) un cenšas viņu savaldzināt, tomēr, kad tas izdodas, problēmas tikai sākas. Izrādās, lai ar šo meiteni būtu kopā, viņam jāsakauj septiņi ļauni "bijušie", turklāt tiem ir citam par citu iespaidīgākas superspējas.

Edgars Raits uzbur apbrīnojamu paralēlo pasauli, bet, lai cik absurda tā būtu, tas nav nekas svešs. Patiesībā režisors ar šo stāstu vēlējies pastāstīt par ikdienišķākajām un ierastākajām tīņu problēmām, tikai iepinot to savādā, pusaudžu trakajā redzējumā. Mūzika, traģēdija sīkumos, greizsirdība, pārspīlējumi un tamlīdzīgas lietas, kas ne ar ko neparastu nav saistītas. Ja šim rutīnas maisījumam pievieno lieliskus aktierus, piemēram, galvenās lomas atveidotāju Maiklu Seru (Michael Cera), galvenā ļaundara atveidotāju Džeisonu Švarcmenu (Jason Schwartzman) un citus, un tad papildina šo sajaukumu ar specefektiem un skaļu mūziku, ar laba pavāra (režisora) palīdzību sanāk perfekta filma.

Foto: Kadrs no filmas

Neskatoties uz desmitiem šausmīgi ātru un gaumīgu kautiņu, asiņu filmā neatradīsiet ne pilītes, bet, kādam kādu sakaujot, zaudētājs pārvēršas naudas monētu kaudzē, kas patiesībā skan daudz labāk un draudzīgāk, vai ne?

Parastam skatītājam, izdzirdot un redzot filmas sižetu, mati sacelsies stāvus un viņš būs tik izbrīnīts kā ceļu tīrītāji par sniegu decembra vidū, un ar kaujas saucienu uz lūpām visiem sauks: "Tas taču nav iespējams - sūds, absurds!" Bet tā nav. Edgara Raita radītajā pasaulē viss ir vairāk nekā iespējams.

Ja mēs priecājamies par filmām ar pūķiem, citplanētiešiem un citiem zvēriem, kāpēc lai nepriecātos par mūsdienīgiem kultūrcitātiem, datorspēlēm un modernu pasaku pasauli?

"Skots Pilgrims pret pasauli" ir filma, kas mums atgādina, kāpēc mēs vispār kino skatāmies un kāpēc spēlējam datorspēles vai lasām grāmatas. Tā parāda vienkāršas lietas tādā pasaulē, ko ikdienā nekad neieraudzīsim, tāpēc šī ir kārtējā 2010. gada filma, kas jāredz obligāti. Jā, daudziem tā šķitīs pārāk ātra un nesaprotama, bet esi atvērts, uztver to vienkārši, smejies un izbaudi šo brīnišķīgo trakumu divu stundu garumā. Un pats galvenais - uz liela ekrāna un ļoti skaļi!

Vērtējums: 9.5/10

Komentāri (60)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu