Trons: saldais ēdiens datorspēļu gīkiem (38)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

"Trons: Mantojums" (Tron: Legacy) ir turpinājums 1982. gada piedzīvojumu filmai, kura radīja apvērsumu fantastikas žanrā. Šī ir režisora Džozefa Kosinska (Joseph Kosinski) debijas filma. Latvijā filma uz ekrāniem nonāk šodien - 14. janvārī!

Specefekti, mūzika un datorlietiņas

Apraksts: Sems Flinns - tehnoloģiju ģēnijs un Kevina Flinna dēls, pēc 25 gadiem sāk sava noslēpumaini pazudušā tēva meklējumus, kuri aizved viņu nežēlīgā virtuālā pasaulē. Futūristiskas gladiatoru cīņas un iznīcību radošas datorprogrammas - tas ir prātam neaptverams kibervisums, kura iespējas un vizualitāte pārsteigs jebkādu iztēli.

Pārdomas: "Trons: Mantojums" ir saldais ēdiens datorspēļu un tehnoloģiju gīkiem.

Lai arī filma izpelnījusies daudz sūru vērtējumu no kritiķiem visā pasaulē, daudzi parastie, mirstīgie skatītāji par to ir sajūsmā.

Draugi ir jautājuši man, vai pirms jaunās filmas derētu apskatīties arī veco, 1982. gada filmu "Tron". Intereses pēc noteikti der noskatīties,  specefektu salīdzinājumam toreiz un tagad, bet, ja neredzēsi pirmo daļu vai to vairs neatceries, neko nezaudēsi, jo ar stāstu tiksi iepazīstināts filmas pirmajās minūtēs.

Kā jau gandrīz visām filmām, arī "Trons: Mantojums" ir sliktā un labā puse.

Sliktā puse

Filmas sliktākā puse neapšaubāmi ir tukšais un bezjēdzīgais scenārijs, kurā interesanti dialogi ir uz vienas rokas pirkstiem skaitāmi. Filmas laikā nepameta sajūta, ka ir ieguldīts milzīgs laiks un darbs, domājot kautiņu un moču cīkstiņu ainas, bet pārējais ir ātri un pavirši aizpildīts ar kaut kādiem dialogiem, ar kaut kādiem bezjēdzīgiem skatiem, lai tikai paredzētais filmas laiks būtu ar kaut ko aizpildīts. Lai arī filma stāsta par tēva un dēla attiecībām, praktiski nevienā brīdī nebija šo tēlu ne žēl, ne prieks redzēt kopā, gluži otrādi, pārlieku garās emocionālās sarunas pamatīgi kaitināja. Savā ziņā no spēļu ekranizācijām nevar prasīt interesantus vēstījumus, gudras domas un emocijas, bet tas ir režisora pienākums padarīt filmu par interesantu izklaidi, izmantojot visas priekšrocības, ne tikai naudu un specefektus.

Labā puse

Ir redzētas daudzas filmas, kur notikumi norisinās virtuālajā vai kādā savdabīgā datorpasaulē, ņemsim par piemēru kaut vai "Matrix", "eXistenZ", "The Thirteenth Floor" u.c., arī šajā filmā notikumi nenorisinās uz Ņujorkas ielām, bet gan datorprogrammā. Un tieši

"Trons: Mantojums" labākā un interesantākā daļa ir tās vizuālais noformējums un brīnišķīgā datorgrafika.

No brīža kad Džareta Hedlanda (Garrett Hedlund) atveidotais Sems Flinns tiek "iesūkts" kiberpasaulē, skatītāju acīm paveras drūma, savdabīgi sterila un neona gaismām pārbagāta vide, kurā viss iespējams. Gan gravitācijas maiņas, gan moči, kas atstāj gaismas sienas, gan datorprogrammu uzdzīve vietējā bārā. Īpašu sajūtu šai kiberpasaulei piešķir franču elektroniskās mūzikas duets "Daft Punk", kas pirmo reizi radījis skaņas celiņu filmai. Savu šarmu filmai piešķir arī skaistā aktrise Olīvija Vailda (Olivia Wilde), kas plašākai publikai pazīstama no seriāla "Dr. Hauss".

Kadrs no filmas "Trons: Mantojums"
Kadrs no filmas "Trons: Mantojums" Foto: publicitātes

Viens no interesantākajiem faktiem ir, ka kinolentē filmējies Koenu brāļu iemīļotais aktieris Džefs Bridžess (Jeff Bridges), kas atveidoja galveno varoni Kevinu Flinu "Trona" pirmajā daļā, tālajā 1982. gadā. Protams gadi dara savu, tāpēc stipri jaunākā Džefa Bridžesa versija, tēls Klu, kas ir Kevina Flinna lielākais ienaidnieks, tika radīts ar datorefektu palīdzību.

Iespējams, ka nākotnē tiešām sāks aktierus aizvien biežāk un biežāk aizstāt ar datora radītiem tēliem.

1982. gada "Trona" filmas režisors Stīvens Lisbergers (Steven Lisberger) ir atgriezies arī uz šo filmas daļu, tikai šoreiz kā producents.

Atļaušos paslavēt Džozefu Kosinski par dārgu un savdabīgu debiju, cerams, ka nākotnē viņš savu filmu saturam piešķirs drusku lielāku nozīmi. Ja skaitļi nemelo, tad ar 170 miljoniem ASV dolāru "Trons: Mantojums" ierindojas visdārgākajā debijas filmu sarakstā.

Kadrs no filmas "Trons: Mantojums"
Kadrs no filmas "Trons: Mantojums" Foto: publicitātes

Lai arī filma ir vietām garlaicīga un scenārijs nav tas labākais, visiem vecās filmas faniem, jauniešiem un datorspēļu mīļiem iesaku aiziet uz kino un izbaudīt kārtīgu 3D filmu. Modernu, traku datorpasaku pasauli sci-fi mērcē. "Trons: Mantojums" ir orģināli filmēts 3D versijā, līdzīgi kā Kamerona "Avatars".

Vērtējums: 7/10

Komentāri (38)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu