Princesi iesloga tornī. Sapinušies (21)

Mārtiņš Otto
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kadrs no multfilmas

No šodienas, 11. februāra, uz Latvijas kinoekrāniem sāk izrādīt Disneja studijas jaunāko veikumu, filmu "Sapinušies" ("Tangled"). Režisori Neitans Greno (Nathan Greno) un Bairons Hovards (Byron Howard) ar Disneja komandu ir radījuši krāsainu un muzikālu piedzīvojumu bērniem, kas patiks arī pieaugušajiem. Animācijas filma "Sapinušies" nominēta "Oskaram" par labāko dziesmu no filmas.

Neesmu redzējis filmu 3D formātā, tāpēc efektu kvalitāti nevaru komentēt.

Apraksts: Pievilcīgais laupītājs Flins Raiders ceļo pa dzīvi ar neparastu vieglumu, pateicoties tam, ka viņš ir smukulītis, izveicīgs pļāpa un veiksminieks. Tas viss notiek līdz brīdim, kad Flins par savu patvērumu izvēlas augstu torni meža biezoknī un satiek tur ieslēgto daiļo Salātlapiņu. Un drīz vien viņi abi tiek ierauti pilnīgi neiedomājamos piedzīvojumos, kādi tev pat sapņos nav rādījušies.

Foto: Kadrs no multfilmas

Pārdomas: Redzot filmas plakātus un dzirdot runas, ka "Sapinušies" ir veidota pēc Disneja studijas labākajiem standartiem, baidījos, ka filma būs tik rozā, pūkaina un sterila, ka radīs sajūtu, it kā tu būtu nokļuvis milzīgā košļenē, bet kļūdījos. Jā, Disnejs ir atgriezies pie pārbaudītām vērtībām, četrdesmito gadu pasaku animācijas filmu stila ar princesēm, prinčiem, putniem un citiem standarta pasaku tēliem, nemēģinot izveidot ko jaunu un neredzētu, bet tas nekādā ziņā nav traucējoši.

"Sapinušies" ir stāsts par kādu princesi vārdā Salātlapiņa (nepiemērotāku vārdu princesei iedomāties ir grūti, nosaukums oriģinālvalodā "Rapunzel"; tad jau raganai vajadzēja saukties par Suņusēni, princim par Zaķkāpostu, bet karalim par Kartupeli) un viņas grūto ceļu līdz tronim. Viņa piedzima ar kāda burvju zieda palīdzību, un viņas matiem ir dziedināšanas spējas, ko izmanto ļaunā pamāte, kas viņu ir nozagusi un ieslēgusi nepieejamā tornī, lai no Salātlapiņas matiem smeltos mūžīgo jaunību. Protams, uzrodas jauns, šarmants puisis un viņu lēnā garā no visām nedienām izpestī! Skaista, vienkārša pasaka bērniem.

Foto: Kadrs no multfilmas

Paradoksāli un mazliet smieklīgi ir tas, ka šo filmu labu padara divi tēli, kas pat nesarunājas, proti, zirgs vārdā Maksimuss un Hameleons, nevis galvenie tēli un to dialogi. Tieši minēto divu tēlu vaibsti, kustības un izgājieni liek smieties kā kutinātam, jo sen (drīzāk - pat nekad) nebiju redzējis zirgu, kas uzvedas kā spītīgs un gudrs suņveidīgs pēddzinis, godīgi sakot, nemācēšu pat precīzi noformulēt - tas vienkārši ir jāredz.

Vislielākā problēma ar "Sapinušies" ir klasiskā dziesmu izpildīšana tās laikā. Iespējams, ka tas ir gaumes jautājums, bet man ne bērnībā, ne tagad nav simpatizējusi dziedāšana animācijas filmās, tas atrauj no sižeta baudīšanas un pēc kārtējās dziesmas jau esi piemirsis, kas filmā norisinājās. Dziesmas nav sliktas, tās vienkārši atrauj no filmas baudīšanas un izsit skatītāju no sižeta. Ja nebūtu šo Disnejam ierasto dziesmu, iespējams, "Sapinušies" būtu perfekta filma.

Mūzikai filmā ir jābūt, bet vai tēliem ir jāziedo 20 minūtes no filmas laika dziedot un dejojot?

Kārtējo reizi jāsaka liels paldies latviešu aktieriem, kas ir ļoti prasmīgi ierunājuši šo filmu. Neatbalstu tulkojumus, bet, ņemot vērā, ka animācijas filmas ir domātas mūsu mazajām atvasēm, tad, protams, pieveru uz šo faktu acis un priecājos, ka ir prasmīgi cilvēki, kas iegulda darbu, labi tulkojot. Lomas latviešu valodā ieskaņojuši: Zane Dombrovska, Artis Robežnieks, Katrīne Pasternaka-Kalniņa, Jānis Kirmuška, Uldis Dumpis, Pēteris Liepiņš, Juris Kalniņš un citi.

"Sapinušies" ir lieliska iespēja iepriecināt jaunās atvases, šī animācijas filma ir viegla, mīļa un smieklīga. Arī vecākiem žāvāties nevajadzēs, jo pasmieties filmas laikā būs ne viena vien iespēja.

Vērtējums: 8/10

Komentāri (21)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu