"Sapņu komanda 1935" - kā tas bija (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saistībā ar topošo filmu "Sapņu komanda 1935" piedāvājam atskatu uz tā laika reālajiem notikumiem basketbolā. 1935. gada maijā Ženēvā notiek pirmās Eiropas meistarsacīkstes basketbolā. Par uzvarētāju kļūst Latvijas valsts izlase trenera Valdemāra Baumaņa vadībā. Komandā spēlē Rūdofs Jurciņš, Jānis Lidmanis, Aleksejs Anufrijevs, Eduards Andersons, Mārtiņš Grundmanis, Herberts Gubiņš, Visvaldis Melderis, Džems Raudziņš, Andrejs Krisons, Edgars Rūja.

Basketbols ir viena no retajām sporta spēlēm, par kuru zinām, kad tā radusies. Basketbolu 1881. gadā ASV izdomāja Džeimss Naismits.

Latvieši pirmos soļus basketbolā apgūst vēl pirms Latvijas valsts dzimšanas. To latviešiem ierāda amerikāņu instruktori no Jauniešu kristīgās savienības (YMCA).

Šis sporta veids ātri iekaro popularitāti, jo palīdz sportiski aizvadīt garo starpsezonu, kad laika apstākļi neļauj spēlēt futbolu vai hokeju. Basketbolu sāk spēlēt skolēni, studenti, karavīri, veidojas komandas, klubi, un 1923. gada rudenī tiek nodibināta Latvijas Basketbola savienība.

Tiek meklēti arī pretinieki ārpus valsts robežām.

Latvijas un Igaunijas valstsvienību spēle 1924. gada 29. aprīlī Tallinā (Latvija uzvar ar 20:16) kļūst par pirmo starptautisko maču Eiropas basketbola vēsturē.

Pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados basketbols sāk savu uzvaras gājienu visā Eiropā. Latvija ir viena no valstīm, kura 1932. gadā Ženēvā piedalās Starptautiskās amatieru basketbola federācijas (FIBA) dibināšanā. FIBA izveido Šveice, Latvija, Portugāle, Grieķija, Rumānija, Itālija, Čehoslovākija un Argentīna. No Latvijas puses parakstu uz FIBA dibināšanas protokola lika viens no pirmajiem Latvijas basketbolistiem Jāzeps Šadeiko. 18. jūnija sanāksme lika pamatus globālai basketbola impērijai, kurā šodien ir 213 dalībvalstis.

Pārvarot dažādas saimnieciskas un organizatoriskas grūtības, 1935. gada maijā notiek pirmās Eiropas meistarsacīkstes basketbolā. Tajās piedalās desmit valstu komandas – Šveice, Ungārija, Spānija, Beļģija, Itālija, Rumānija, Bulgārija, Čehoslovākija, Francija, Holande.

Latvijas basketbola izlase 1935. gadā Šveicē
Latvijas basketbola izlase 1935. gadā Šveicē Foto: publicitātes
1935. gada 4. maijā Latvija kļūst par pirmo Eiropas čempioni!

Pirmajā cīņā Latvija pārspēj Ungāriju, tad nākamajā mačā sīvā cīņā uzvar mājiniekus – Šveices izlasi, bet izšķirīgajā spēlē pieveic Spāniju. Uzvara nenāk viegli, maz zināms par pretinieku spēles stilu, halle, kur notiek spēles, ir latviešiem neierasti plaša, un tās grīda ir nelīdzena, iespaidu atstājušas arī ceļojuma grūtības, jo taupības dēļ sportistiem nācies braukt uz sacīkstēm 3. klases vagonā.

Latvijas izlase pēc atgriešanās no čempionāta 1935. gadā
Latvijas izlase pēc atgriešanās no čempionāta 1935. gadā Foto: publicitātes

Pēc atgriešanās sākas milzīgs uzplaukums Latvijas basketbolā – to spēlē ikvienā skolā, klubā, stadionā un sētā. 1937. gadā 2. Eiropas meistarsacīkstes, pateicoties izlases panākumiem, notiek Latvijā, Rīgā. Spēles notiek īpaši šai vajadzībai pārbūvētā rūpnīcas "Fenikss" korpusā, kurš tobrīd kļūst par modernāko basketbola zāli Eiropā. Komanda iegūst 6. vietu. Pēc diviem gadiem 3. Eiropas meistarsacīkstēs Latvija izcīna sudrabu.

Kopš tā laika Latvijas basketbolisti piedalījušies vēl daudzās sīvās cīņās un ir skaidrs, ka basketbols Latvijā nu jau būs visos laikos!

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu