Nekomerciālā kino svētki līdz pirmajiem gaiļiem

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

19. martā Latvijas Kultūras akadēmija aicināja uz kino skati „Crazy Night” kinoteātra „Rīga” Lielajā zālē. Pasākums tika rīkots akadēmijas divdesmit gadu jubilejas ietvaros. Tas sākās 20.00 vakarā un turpinājās līdz pat pusseptiņiem rītā

Pilna kino zāle

Šis kinofestivāls norisinājās jau ceturto reizi. Tā ietvaros tiek rādītas izcilas filmas no valstīm, kuru valodas un kultūru apgūst Kultūras akadēmijas studenti. Šoreiz rīkotāji sniedza iespēju noskatīties Lielbritānijas, Norvēģijas, Polijas, Spānijas un Turcijas filmas. Pēdējoreiz “Crazy Night” bija baudāms pagājušajā decembrī, bet iepriekš 2006. un 2008. gadā. Par cilvēku atsaucību nekad nav bijis jāsūdzas, un arī šogad kinoteātra “Rīga” zāle bija piepildīta ar nekomerciālo filmu gardēžiem.

Brīvu vietu praktiski nebija!

Pasākums bez maksas

Šie kino svētki tiek organizēti, lai pozitīvi ietekmētu Rīgas kultūras dzīvi un sekmētu augstas kultūras pieejamību plašākai sabiedrībai. Pasākums ir par velti, tādējādi iedzīvotāju finansiālais stāvoklis nevar būt šķērslis kino apmeklējumam. Katra no organizētajām kino skatēm tiek sasaistīta ar Kultūras akadēmijas zinātniskajiem projektiem vai akadēmijai nozīmīgiem notikumiem. Šoreiz – par godu akadēmijas 20 gadu jubilejai.

Psihopāta dienasgrāmata /Dzień Świra/
Psihopāta dienasgrāmata /Dzień Świra/ Foto: publicitātes

Atsaucīgas vēstniecības. Īpaši turki!

Kā TVNET pastāstīja pasākuma galvenais organizētājs Kšištofs Širšeņs, “Crazy Night” sniedz unikālu iespēju, uz lielā ekrāna vērot pasaules kino šedevrus, kurus nav iespējams redzēt nevienā no citiem Latvijas kinoteātriem.

Šajā festivālā demonstrētās filmas izvēlas Kultūras akadēmijas eksperti.

Sadarbībā ar valstu vēstniecībām kinolentes tiek iegūtas bez maksas, jo pasākums ir nekomerciāls un sniedz ieskatu šo valstu kultūrās. Īpaši atsaucīgi esot turki, tādēļ viņu filmas tika demonstrētas gan iepriekšējā festivālā, gan arī šoreiz.

Unikāla iespēja studentiem

Šogad festivālā tika demonstrētas filmas “Mans tēvs un dēls” (Turcija), “Reprīze” (Norvēģija), “Izaudzēt čūsku…” (Spānija), “Psihopāta dienasgrāmata” (Polija) un “Karaliene” (Lielbritānija). Pārsvarā visas no šīm filmām ir ieguvušas dažādus apbalvojumus pasaules un Eiropas kinofestivālos. Tā kā šie šedevri katru reizi sapulcē pilnu kinoteātri, paralēli tiek dota iespēja jaunajiem Kultūras akadēmijas režisoriem. Pirms lielo filmu izrādīšanas, pasākuma sākumā tiek demonstrētas studentu īsfilmas. Šoreiz tādas bija trīs. Operatora J. Zemīša diplomdarbs “KK-2679”, R. Vimbas īsfilma “Mols” un A. Dubrovskas dejas filma “Iesākumā bija vista”. Studentiem tā ir nenovērtējama iespēja, jo

īsfilmas tiek parādītas plašai auditorijai, kas veicina jauno censoņu atpazīstamību.
Iesākumā bija vista, A. Dubrovskas dejas filma (2009)
Iesākumā bija vista, A. Dubrovskas dejas filma (2009) Foto: publicitātes

Festivāls arī nākotnē

Jautāts par to, kas finansē šo pasākumu, Kšištofs Širšeņs atzina, ka pusi naudas iegūst no Kultūrkapitāla fonda un pusi no Rīgas domes. Lielākās izmaksas ir tieši kinoteātra “Rīga” īrēšana. Pagaidām šīs abas instances ir diezgan atsaucīgas un ir pamatotas cerības, ka “Crazy Night” priecēs cilvēkus arī nākotnē. Organizators uzsver, ka šis ir vienīgais tāda veida pasākums Latvijā. Festivāli “Baltijas pērle” un “Arsenāls” tomēr no apmeklētājiem iekasē naudu, kas ir tikai normāli, jo šādi pasākumi to pieprasa. Širšens atkārto, ka “Crazy Night” ir bezmaksas pasākums un izglīto sabiedrību ar labu, kvalitatīvu nekomerciālo kino.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu