Mirusi Holivudas leģenda Elizabete Teilore

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šodien, 23.martā, 79 gadu vecumā mūžībā aizgājusi viena no Holivudas lielākajām aktrisēm Elizabete Teilore (Elizabeth Taylor), ziņo ārvalstu prese.

(Papidlināts ar aktrises biogrāfiju)

Teilore mirusi Losandželosā "Cedars-Sinai" slimnīcā, vēsta Teilores pārstāvja paziņojums.

"Leģendārā aktrise, uzņēmēja un bezbailīgā aktīviste Elizabete Teilore mierā šķīrusies no dzīves slimnīcā Losandželosā," teikts paziņojumā. "Viņai līdzās bija viņas bērni Maikls Vildings, Kristofers Vildings, Liza Toda un Marija Bērtone." Par aktrisi sēro arī desmit mazbērni un četri mazmazbērni.

Aktrise hospitalizēta pirms sešām nedēļām sirdsdarbības traucējumu dēļ. Lai arī aktrisei bijušas vairākas komplikācijas, viņas stāvoklis bija stabilizējies un viņa cerēja drīzumā atgriezties mājās.

Teilores karjeras lielākie sasniegumi datējami ar 1950. un 60.gadiem, kad viņa četras reizes (no 1958. līdz 1961.gadam) nominēta ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars". Pirmos trīs gadus viņa bija spiesta atzīt citu aktrišu pārākumu, taču 1961.gadā saņēma pirmo "Oskaru" par lomu filmā "Butterfield 8".

Otrs Teilores "Oskars" datējams ar 1967.gadu (filma "Kam no Vulfa kundzes bail" ("Who's Afraid of Virginia Woolf?")).

Elizabete Teilore
Elizabete Teilore Foto: AFP/LETA

Par aktrisi

Teilore dzimusi 1932.gada 27.februārī Londonā, taču 1939.gadā viņa kopā ar vecākiem pārcēlās uz dzīvi Kalifornijā. Drīz vien viņas talantu atklāja kinostudijas "Universal Studios" priekšsēdētāja līgava.

Teilore debitēja kino 1942.gadā ar lomu kinolentē "There's One Born Every Minute" un jau 1944.gadā kļuva par bērnu lomu zvaigzni, filmā "National Velvet" atveidojot meiteni, kura uzvar zirgu skriešanās sacīkstēs "Grand National", izliekoties par zēnu.

Teilore ir slavena ne tikai ar savām lomām, bet arī ar vētrainajām attiecībām visas dzīves laikā. Kopumā viņa bijusi precējusies astoņas reizes.

Viņas pirmā laulība 1950.gadā ar viesnīcu ķēdes "Hilton Hotels" mantinieku Nikiju Hiltonu ilga vien 203 dienas. Pēc diviem gadiem viņa apprecējās ar britu aktieri Maiklu Vildingu, kurš bija 19 gadus vecāks par jauniņo aktrisi. Pāra laulībā piedzima divi dēli - Maikls juniors un Kristofers.

Taču 1956.gadā Teilore iesniedza tiesā prasību par laulības šķiršanu, un tikai dažas dienas pēc tam viņu bildināja producents Maikls Tods. Laulībā ar savu pirmo lielo mīlestību Todu Teilore laida pasaulē meitu Elizabeti Frensisu, taču septiņus mēnešus pēc mazuļa dzimšanas Tods gāja bojā aviokatastrofā.

Vēlāk viņa iesaistījās skandalozā dēkā ar sava nelaiķa vīra labāko draugu dziedātāju Ediju Fišeru, ar kuru 1959.gadā saistījās laulības saitēm.

Taču 1962.gadā slavenās kinolentes "Cleopatra" ("Kleopatra") uzņemšanas laukumā viņas skatu piesaistīja kolēģis Ričards Bērtons, kurš arī tajā laikā bija precējies. Viņi salaulājās 1964.gada martā Monreālā, taču jau pēc dažiem gadiem laimīgo ģimenes dzīvi sāka postīt alkohols, rūgtums un neveiksmes. Viņi izšķīrās 1974.gada jūnijā, taču jau nākamā gada oktobrī savu laulību atjaunoja. Taču arī otrais mēģinājums izveidot laimīgu ģimeni piedzīvoja neveiksmi, un jau 1976.gada augustā viņi atkal izšķīrās.

Neizdevusies laulība Teilori padarīja par alkoholiķi, un viņas karjera sāka panīkt. Septītā pēc kārtas, sešus gadus ilgusī laulība ar Virdžīnijas štata senatoru Džonu Vorneru gaidīto atvieglojumu nesniedza.

Astoņdesmitajos gados leģendārā aktrise neskaitāmas reizes pabija "Betty Ford" rehabilitācijas klīnikā un galu galā pieveica savas problēmas ar alkoholu un atkarību no pretsāpju medikamentiem.

1991.gadā Teilore pārsteidza visu pasauli, apņemot savu astoto vīru Leriju Fortenski, 40 gadus vecu būvstrādnieku, kuru viņa bija satikusi rehabilitācijas klīnikā. Trīs gadus vēlāk pāris draudzīgā gaisotnē izšķīrās.

Teilore savā laikā ir atveidojusi neskaitāmas lomas un sadarbojusies ar daudzām kino industrijas leģendām. Kritiķu atzinību viņa ieguva ar lomu 1956.gada filmā "Giant", kur spēlēja kopā ar Roku Hadsonu un Džeimsu Dīnu. 1958.gadā viņa kopā ar Polu Ņūmenu piedalījās Tenesija Viljamsa lugas "Cat on a Hot Tin Roof" ("Kaķis uz nokaitēta skārda jumta") ekranizācijā. Savukārt 1959.gadā kopā ar Ketrīnu Hepbernu un Montgomeriju Klifu atveidoja vienu no vadošajām lomām cita Tenesija Viljamsa darba "Suddenly Last Summer" ekranizācijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu