Latvietis Holivudā – Artūrs Rūsis

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artūra Rūša privātais arhīvs

Šķiet, Otto Ozolam ir taisnība, jo – latvieši ir visur, arī Holivudā. Viens no viņiem ir daudzu pazīstamu seriālu ("Dexter", "Dirty Sexy Money" u.c.) līdzproducents (co-producer) Artūrs Rūsis, kurš intervijā TVNET stāsta gan par to, kā Amerikas kinoindustrijas citadelē nokļuvis, gan par to, ar ko īsti nodarbojas.

Divi procenti no LA latviešiem

"Jā, esam te, Holivudā, daži latvieši: es, komponiste Lolita Ritmane, kura tagad raksta mūziku animācijas filmām, Vilis Zaķis, kurš strādāja Mākslas departamentā (Art Department) par krāsotāju un mēbeļu bīdītāju, bet šobrīd gan nestrādā, jo audzina savus puikas; arī Olafa Stumbra meita Zane," sazvanīts Skype savā Losandželosas mājā, omulīgi klāsta Artūrs. Viņš smej, ka tas esot pieklājīgs cipars, ja

no apmēram 300 LA (Losandželosā) dzīvojošajiem latviešiem kādi divi procenti meklējami Holivudā.
Foto: Artūra Rūša privātais arhīvs

Par savu nodarbošanos Artūrs sākumā lakoniski saka: "Mans tituls ir co-producer jeb līdzproducents tajos seriālos, ko veido raidsabiedrības ABC, CB, HBO – nu, piemēram, pie jums, Latvijā, labi pazīstamajos "Sopranos" ("Soprāno ģimene")." Savukārt viņa beidzamais darbiņš bijis, paša vārdiem izsakoties, "seksīgajā un progresīvajā" komēdijā "Hung" – stāsta par kādu vēstures skolotāju Detroitā, kuram klājas grūti, tādēļ viņš izdomājis piepelnīties, pārguļot ar bagātām sievietēm. "Smieklīgs un jestrs gabals!" Artūrs rezumē.

Darba joma – atbildība

Kas īsti jādara līdzproducentam? Izrādās, viss, izņemot filmēšanu. "Piedalos sēdēs, kur spriež, ko un kā darīt. Kad seriāla kārtējā sērija tiek nodota man, es to pabeidzu, jo atbildu par montāžu, mūziku; dažkārt esmu arī specefektu šefs. Sērija ir manās rokās līdz tam brīdim, kad tā tiek nodota telekompānijai raidīšanai. Man ir arī "jānočeko", vai visi vārdi titros ierakstīti pareizi un vai viss izskatās un izklausās tā, kā bija paredzēts. Respektīvi, mana joma ir atbildība!" Artūrs precizē.

Reizēm, piemēram, viņam nākoties uz ielas filmēšanas laikā ierakstītās aktieru balsis pārrakstīt studijā. "Dažkārt filmēšanas laikā garām braucis buss vai gadījies vēl kas neparedzēts, tādēļ aktierim jāiet studijā un viss jāpārraksta. Protams, ka viņš nav apmierināts, bet man jāprot tikt galā ar šādu situāciju..." sava darba aizkulises atklāj Rūsis.

Vairākus gadus Artūrs Rūsis strādāja pie populārā seriāla "Dirty Sexy Money" veidošanas
Vairākus gadus Artūrs Rūsis strādāja pie populārā seriāla "Dirty Sexy Money" veidošanas Foto: publicitātes

"Agrāk bija vieglāk; tagad, kad visus seriālus var skatīties internetā, tiešām jābūt uzmanīgam, jo cilvēki uzreiz pamana, ja titros ir kāds nepareizs vārds vai cita kļūda. Turklāt – kadru var apstādināt, tāpēc tagad nevar šmaukties," smejas Artūrs, minot amizantu kļūdīšanos, ko skatītāji ievērojuši:

it kā Detroitā notiekošais filmēts Losandželosā, un montētāji no kadra aizmirsuši "izdzēst" palmu.

"Vajadzēja pēc tam palasīt komentārus! Skatītāji bija ļoti nežēlīgi..."

Pateicīgs latviskajai nekaunībai

Kā Artūrs nonācis līdz Holivudai un vai viņš to sauktu par "amerikāņu sapni" ("american dream")? "Zini – jā, jo priekš Amerikas tas tiešām ir brīnums, ņemot vērā, cik te kinosabiedrība ir saliedēta un ka praktiski nevienu svešo no malas neielaiž..." viņš atzīst.

Pēc Sietlas universitātes absolvēšanas Artūrs izdomājis, ka grib darboties producēšanā, jo viņam allaž esot paticis ķimerēties ap skaņu un bildi un mēģināt to sadabūt kopā. "Aizņēmos tēva videokameru un atbraucu uz LA. Divas nedēļas dzīvoju pie brāļa Edvīna, kurš jau bija priekšā, un caurām dienām zvanīju visām lielajām kinostudijām. Reiz sazvanīju kādu kinostudiju, kuras sekretāre teica, ka parunās ar savu bosu un ka varbūt dabūs man darbu. Biju ar mieru darīt jebko, un tā nu

mani pieņēma darbā par pasta izvadātāju.

Komandā bijām desmit cilvēku, kas katru dienu pa studijas teritoriju izvadāja pastu..."

Kad bija pagājuši seši mēneši, Artūrs satika tolaik slaveno producentu Stīvenu Bočovu (Steven Bochow), kurš veidoja vairākus ASV populārus seriālus. Protams, producentam tik viegli tikt klāt nevarēja, taču reiz, izmantodams sekretāres prombūtni, Artūrs ar Bočovu nolēma aprunāties. "Man vienmēr līdzi bija CV, ko nēsāju, aizbāztu aiz bikšu jostas. Iegāju birojā un Bočovam ātri pateicu, ka esmu ar mieru darīt jebko." Producenta sekretāre gan par šādu brīvdomību bijusi ļoti dusmīga, taču pēc pāris dienām piezvanīja un pateica, ka boss Artūru ņem darbā – par "skrējēju".

"Tas nozīmēja visiem seriālā iesaistītajiem aktieriem iznēsāt brokastis, pusdienas, vakariņas vai jebko citu, pēc kā viņi mani sūtītu..." Šajā amatā Artūrs nostrādājis divus gadus, taču pamazām sācis piestaigāt pie studijas tehniskajiem darbiniekiem un vērot, ko un kā viņi dara. "Trešajā gadā, kad manas aktivitātes šiem laikam bija apnikušas, viņi mani pieņēma savā departamentā. Kopš tā brīža biju "post production"; tagad esmu galvenais," Rūsis ātrumā pārstāsta savu brīnumaino ielaušanos Holivudā.

Asinis pa grīdu un sienām

Taujāts, cik seriālu un TV filmu galu galā ir viņa kontā, Artūrs sāk skaitīt, bet tad cipars nojūk. "Visvienkāršāk ir atvērt saitu IMDB.COM un ierakstīt manu vārdu – tur apkopota visa mana radošā biogrāfija," viņš pamāca, paralēli mūsu Skype sarunai pats iečekojot šo lapu. "Ja es gribu kādu pieņemt darbā, aši ielūkojos šajā lapā. Tāpat rīkojas ikviens, kurš gribētu noalgot mani," producents teic, pārskatot padarīto un par gandrīz katru seriālu izsakot kādu komentāru.

Skaņas "final mix" studijā seriālam "Scoundrels".  Galvenajā lomā - filmu zvaigzne Virdžīnija Madsena (Virginia Madsen)
Skaņas "final mix" studijā seriālam "Scoundrels". Galvenajā lomā - filmu zvaigzne Virdžīnija Madsena (Virginia Madsen) Foto: Artūra Rūša privātais arhīvs

"Piemēram, "Dexter" pirmā sezona patiešām bija aizraujoša! Katru reizi, kad iegriezos studijā pie seriāla režisora,

asinis bija uz visām sienām un bija jāskatās, lai neuzkāpju kādai nogrieztai galvai vai kājai..."

viņš skaļi smejas, piebilstot, ka tas viss viņa darbu padarījis krietni interesantāku.

"Rezumējums: tie varētu būt trīspadsmit vai četrpadsmit seriāli, no kuriem katrs tiek rādīts divus gadus, ir arī divas studijas filmas, "Godzilla"..." Rūsis uzskaita savus darbus un ar krietnu humora devu piebilst – viņaprāt, tas tiešām ir šausmīgi un ka viņam uznākusi depresija no tā, ka viņš esot tik vecs (jāpiebilst, ka Artūram ir 48 gadi – red.). "Tiešām nesaprotu, ko es vēl daru jauno cilvēku industrijā!" viņš mazliet ironiski piebilst un precizē, ka Holivudā nostrādājis teju 25 gadus.

Kāpnes Sazerlendam – studijā!

Protams, darba gaitās Artūram nācies sastapt arī gana daudz populāru aktieru, kas piedalījušies viņa producētajos seriālos. "Piemēram, Lūsija Liu, ko Latvijā pazīst no filmas "Čārlija eņģeļi", ir ļoti forša meitene," saka Artūrs, kurš kopā ar Lūsiju strādājis pie TV filmas "Dirty Sexy Money".

Ar aktrisi Lūsiju Liu. "Ļoti forša meitene!" producents saka par aktrisi
Ar aktrisi Lūsiju Liu. "Ļoti forša meitene!" producents saka par aktrisi Foto: Artūra Rūša privātais arhīvs

Tikpat labus vārdus viņš velta Maiklam K. Holam (Michael C. Hall), ko iepazinis, strādājot seriālā "Dexter": „Foršs, jauks, mīļš cilvēks, kuram absolūti nepiemīt zvaigžņu slimība..."

Saistībā ar šo aktieri Rūsim prātā nāk amizanta situācija, kad reiz studijā bija jāieraksta skaņa no kādas seksa ainas. "Producentam tā skaņa nepatika;

viņš Maiklam teica – izklausās, ka tu šajā brīdī mirsti..."

Tādēļ Artūram likts šīs ainas skaņu pārrakstīt. "Maikls, kurš ienīst seksu, bija ļoti dusmīgs... Pēc tam, kad skaņu tomēr izdevās pārrakstīt, es iegāju telpā, kur Maikls gulēja uz dīvāna ar cigareti zobos un, komentējot padarīto, teica: "Liekas, ka es biju baigi labs!"

Artūram nācās arī sastrādāties ar leģendāro aktieri Donaldu Sazerlendu (seriālā "Dirty Sexy Money")
Artūram nācās arī sastrādāties ar leģendāro aktieri Donaldu Sazerlendu (seriālā "Dirty Sexy Money") Foto: Artūra Rūša privātais arhīvs

"Jūrmala ir romantiskāka!"

Taujāts, kādēļ cilvēkam no malas Holivuda šķiet romantiska un interesanta, Artūrs atteic – viņaprāt, romantikas auru šai vietai rada Holivudas pagātne un vēsture. "Ir interesanti pastaigāt pa Holivudas bulvāriem un mēģināt iztēloties, kā pasaulslavenie aktieri te staigājuši, ēduši, filmējušies..." Tiesa, pirms divdesmit pieciem gadiem, kad Artūrs te sācis dzīvot, Holivuda neesot ne uz pusi bijusi tik sakopta kā tagad. Un kur nu vēl Slavas aleja... Un tomēr Artūrs Rūsis apgalvo, ka, viņaprāt,

Jūrmala saulrietā ir daudz romantiskāka nekā Holivuda vai Losandželosa.
Ar draugu - mūziķi Ēriku Kīnu - pie uzraksta "Hollywood"
Ar draugu - mūziķi Ēriku Kīnu - pie uzraksta "Hollywood" Foto: Artūra Rūša privātais arhīvs

Kad jautāju, kas būs nākamais TV seriāls, kura titros būs lasāms viņa vārds, Artūrs atteic: ""Hung" ir pabeigts, tagad nāk Pateicības diena un Ziemassvētki, un esmu iesaistījies vairāku latviešu koncertu un citu pasākumu organizēšanā. Tāpēc aktīvi darbojos Losandželosā, kur nedēļas nogalēs Latviešu namā notiek daudz interesantu lietu." Bet darbu Artūrs Rūsis meklēs pēc 1.janvāra, jo – galu galā – viņam jāuztur divi kaķi un sieva, ar kuru viņš salaulājās šoruden.

"Katrā ziņā darāmā te netrūkst!" atvadoties Artūrs izklausās noskaņots optimistiski.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu