Šogad «Oskaru» saņems zirgs

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Britu autora Maikla Morpurgo (Michael Morpurgo) bērnu grāmatas «Kara zirgs» («War Horse») ekranizācija no šodienas ir jau skatāma uz mūsu kino ekrāniem. Kara drāmas režisors ir leģendārais Stīvens Spīlbergs (Steven Spielberg).

Šis zirgs ir pelnījis pāris spaiņus burkānu, kasti cukurgraudiņu un, protams, «Oskaru».

Apraksts. Stāsts par neticamu un aizkustinošu draudzību starp puiku Albertu un zirgu Džoju. Kad sākas Pirmais pasaules karš un Džoju kopā ar kavalērijas pulku nosūta uz Francijas kara laukiem, Alberts, neskatoties uz kara dienestam nepiemēroto vecumu, dodas uz fronti, lai atrastu un izglābtu savu draugu.

Pārdomas. Pēc pēdējā «Indianas Džonsa» sabojāšanas un izgāšanās Stīvens Spīlbergs stipri cenšas piedomāt pie tā, ko taisa un kā. Pierādījums pagājušajā gadā bija lieliskā animācijas filma «Tintiņa piedzīvojumi», un arī «Kara zirgs» ir lielisks kino, kas liks priecāties un raudāt daudziem Spīlberga filmu cienītājiem.

«Kara zirgs» ir skaista filma, lai arī ar dažiem nelieliem trūkumiem.


Pirms sākam runāt par «Kara zirga» jaukumiem un nejaukumiem, noskaties kādu joku, kas nesen ievietots video portālā Youtube. Šajā īsajā video kāds pacenties iemontēt «Kara zirga» kino rullīša fragmentos dziesmu «Astoņi kustoņi». «Astoņi kustoņi, astoņi kustoņi, kas tos astoņus kustoņus pirks? Zirgs!»

Viens no lielākajiem šīs filmas brīnumiem ir tās atmosfēra. Patiesībā tā filmēta tik savdabīgi, tik ļoti ievelkot skatītāju filmā notiekošā laika joslā, ka brīžiem rodas sajūta, ka tā filmēta pirms gadiem divdesmit. Stīvens Spīlbergs ir licis lietā visas savas zināšanas un pieredzi, lai parādītu riebīgākos Pirmā pasaules kara skatus skaistus un estētiski baudāmus. «Kara zirga» skatīšanās laikā var just arī to, ka Spīlbergs ņēmis talkā pieredzi no filmas «Saving Private Ryan» un mēģinājis izvairīties no asinīm, lai izveidotu ko skaistāku. Protams, cik nu karš var būt skaists. Pateicoties tam, arī filmas vecuma ierobežojums Latvijā ir - tikai līdz 7 gadus veciem neiesakām skatīties. Tikai nepadomā, ka šajā filmā nav sliktu skatu, ir gan šaušanas, gan līķi, gan ievainojami. Vienkārši, pateicoties kameru leņķiem, detaļu uzsvariem un montāžai, tas viss nostrādā. Turklāt, visa filma un īpaši tās nobeigums ir dzeltenīgi pārkrāsots, kas rada drusku tādas kā pasaku filmas noskaņu.

«Kara zirgs» ir sirsnīga kara drāma par kādu rumaku, ar kura nākšanu pasaulē arī sākas filma. Kādā mazā pilsētā dzīvo fermeris, kas dzer kā lops un kādā dienā nolemj visu sūri grūti krāto naudu iztērēt par zirgu. Dzerošā klibiķa sieva, kuru atveido diviem «Oskariem» nominētā Emīlija Vatsone (Emily Watson), par šo faktu nav sajūsmā, jo šā trika dēļ viņiem draud izlikšana no mājām. Zemnieka dēls par zirga iegādi ir sajūsmā, jo kleperi bija noskatījis jau sen. Diemžēl zirgu nākas pārdot kareivjiem, un mūsu rumaks vārdā Džojs sāk savu ceļojumu cauri briesmām un kara šausmām.

Patiesībā zirgs arī ir galvenais varonis un visi notikumi, tēli ir tikai otrajā plānā.

Šis ir Džoja dzīvesstāsts.

Džojs ir smuks zirgs, kura pieri rotā balta zvaigzne, un kājās tam skaistas, baltas «zeķītes». Patiesībā nekad neesmu vērtējis zirgu aktiera talanta spējas. Varu teikt, ka zirgs savu lomu spēlē tik lieliski, ka es tam iedotu arī «Oskaru» kā labākajam gada aktierim. Tie, protams, joki, bet, ja nopietni, tad Džoju atveidoja 14 zirgi, bet visā filmā tika izmantoti aptuveni 280 zirgi. To galveno dresētāji bija Bobijs Lovgrēns (Bobby Lovgren), Bils Lorencs (Bill Lawrence) un Zelija Bulena (Zelie Bullen). Lai sagatavotu zirgus filmēšanai, viņiem bija tikai trīs mēneši laika. Dažādi dzīvnieku aizsardzības aktīvisti un speciālisti bija klāt visai filmēšanas gaitai, un viņi bija sajūsmināti, cik uzmanīgi filmēšanas grupa izturējās pret dzīvniekiem. Viņi arī apgalvoja, ka neviens zirgs filmēšanas laikā neesot cietis.

Lielākais no filmas trūkumiem ir tās garums. Gandrīz divas ar pusi stundas. Ņemot vērā, ka visas filmas laikā tā skatītāju cenšas vairāk vai mazāk saraudināt, pavadīt tik ilgu laiku kino krēslā ir grūti. Tāpēc visticamākais, ka lielāku popularitāti

filma iegūs starp skaistākā dzimuma pārstāvēm (sievietēm patīk pinkšķēt, vai ne?)

. Savukārt vīriem tas būs īsts pārbaudījums, divas stundas ar astīti, pierādīt vien sev zināmu iemeslu dēļ, ka spēj nenobirdināt ne asaras. Veči, nekāda uztraukuma, kino seansu laikā gaisma ir izslēgta, bet pēc tam jau var samelot, ka knislis ielidoja iluminatorā pilnīgi nelaikā.

Nobeigumā - «Kara zirgs» ir skaista, emocionāla drāma par dzīvi, likteni un nepadošanos. Tikai šoreiz drusku savādāk, nevis no cilvēka, bet gan zirga acīm. Arī zirgi raud. Ja vēlies skaistu, mierīgu kino, paņem draudzeni pie rokas un ļauj viņai paslacīt vaigus ar prieka un skumju asarām.

Vērtējums: 7.5/10

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu