Uz ekrāniem Latvijā «Dzelzs lēdija»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

17.februārī Rīgas kinoteātros Latvijas pirmizrādi piedzīvo filma, kas balstīta uz patiesiem notikumiem un attēlo Lielbritānijas pirmās un līdz šim vienīgās premjerministres gaitas. «Dzelzs lēdija» («The Iron lady») ir intīms stāsts par premjerministri Mārgaretu Tečeri (Merila Strīpa), vienu no ietekmīgākajām 20.gadsimta sievietēm. Merila Strīpa par šo lomu jau saņēmusi Zelta Globusa godalgu, kā arī pretendē uz Oskara balvu labākās aktrises kategorijā.

Merilai Strīpai šī ir jau piecpadsmitā Oskara nominācija, aktrise līdz šim saņēmusi divus Oskarus, kā arī neskaitāmas citas godalgas.

Britu režisores Filidas Loidas filmā 86 gadus vecā Tečere atainota kā apjukusi un vientuļa veca sieviete, kas kopā ar nelaiķa vīra Denisa rēgu atskatās uz savas dzīves mirkļiem un politisko karjeru.

Lai sagatavotos lomai, izprastu savas varones runas veidu un manieres, Merila Strīpa vairākus mēnešus pavadīja, pētot un skatoties videoierakstus ar Mārgaretas Tečeres intervijām un publiskām runām, kā arī intervēja cilvēkus, kuri pazina Tečeri vai strādāja kopā ar vienu no 20.gadsimta ievērojamākajām sievietēm.

Filmas scenāriju veidojis Braiens Filiss, kas strādājis arī pie filmas «An Englishman in New York» par angļu rakstnieku un geju ikonu Kventinu Krispu.

Merila Strīpa par filmu un M. Tečeri (fragmenti no filmas publicitātes materiāliem)

Kāda bija jūsu reakcija, kad jūs uzaicināja piedalīties projektā par Tečeri?

Merila Strīpa: Kad filmas producenti un režisore piedāvāja piedalīties darbā par Tečeri, sievieti – līderi, es uzreiz biju ieinteresēta. Nav daudz sieviešu, kas vadītu valsti, un nav daudz filmu par šādām personām. Viņa [Tečere] iekaroja «puišu klubiņu» jeb Lielbritānijas politisko eliti, kurā vienmēr dominējuši vīrieši. Tečere izdarīja ko ievērības cienīgu un vēsturisku, viņa pierādīja, ka sieviete spēj būt nācijas līdere.

Filmā tiek atspoguļota mīlestība un tās zaudēšana, kā arī vara un varas zaudēšana. Kura no šīm tēmām ir tuvāka jums?

Merila Strīpa: Filma ir izdevusies, jo tajā vienlīdz svarīgi tiek uzsvērtas gan politiskās uzvaras un zaudējumi, gan arī privātās dzīves pārdzīvojumi. Tas viss ietekmē personību, un tā ir filma par personību. Tečere uzsver, ka skarbu lēmumu dēļ apkārtējie tevi var ienīst, taču nākamās paaudzes teiks paldies par šiem lēmumiem. Līdera cienīgs domāšanas veids.

Vai uzskatāt, ka pēc filmas noskatīšanās cilvēki varētu mainīt attieksmi pret Tečeri un viņas personību?

Merila Strīpa: Es nezinu, vai cilvēki pārskatīs Tečeres politiskos lēmumus, tomēr viņiem noteikti radīsies labs iespaids par milzu spiedienu un atbildību, ko Tečere izjuta.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu