Par pāris nieka latiem var nokļūt uz planētas Marss (24)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Edgara Berouza (Edgar Burroughs) fantastikas romānu sērijas pirmās grāmatas ekranizācija ar nosaukumu «Džons Kārters» («John Carter») uz Latvijas kino ekrāniem skatāms jau no 9. marta. «Džons Kārters» ir Disneja studijas lielākā filma 2012. gadā, un tās režisors ir Endrjū Stentons (Andrew Stanton).

Kamēr lielākā daļa pasaules zinātnieku ir aizņemti ar jaunu masu iznīcināšanas ieroču izgudrošanu, nevis ar domāšanu, kā mūs nogādāt uz citām planētām, vismaz kino industrija ļauj par pāris naudiņām dažas stundas pazvilnēt uz sarkanās planētas.

Apraksts. Džons Kārters - Amerikas pilsoņu kara veterāns, kurš ne vienu reizi vien pierādījis savu vīrišķību kaujas laukā, neizskaidrojamos apstākļos nonāk uz Marsa un tiek iesaistīts tur esošo cilšu karos. Nokļuvis vietā, kura ir nolemta iznīcībai, Kārters apzinās, ka tikai no viņa ir atkarīga planētas un tās iedzīvotāju tālākā nākotne. Aizraujošais un episkais stāsts pavērs skatienam vēl neredzētu pasauli, kurā valda eksotiski briesmoņi un grandiozas kaujas, mīlestība un cīņa par izdzīvošanu.

Pārdomas. Teju simts gadu vecs stāsts, kurš iedvesmojis tūkstošiem cilvēku, beidzot ir nonācis uz mūsu kino ekrāniem. Lai arī Latvijā «Džons Kārters» nav visiem labi pazīstams stāsts, der likt aiz auss, ka tas noteikti ir iedvesmojis gan «Zvaigžņu karu» nonākšanu līdz skatītājiem, gan daudzus citus stāstus, kas ir mūsu bērnības labākās atmiņas un iedvesmas avoti. Šāda stāsta pagātne uzliek filmai un tās veidotājiem milzīgu atbildību, un visi no tās gaida ko vairāk par viduvēju fantāziju filmu. Diemžēl Disneja studija nav piepildījusi gaidīto, galvenokārt tāpēc, ka tā cenšas izpatikt jebkādai skatītāju auditorijai. Rezultātā tā neliekas pievilcīga nevienam.

Filmas «Džons Kārters» stāsts ir par kādu Amerikas pilsoņu kara veterānu, kurš netīšām ar burvestību palīdzību nokļūst uz planētas Marss un tur sāk savus piedzīvojumus. Uz Marsa viņš satiek gan savstarpēji karojošas vietējās ciltis, gan tiek iesaistīts dievību ļaunajās spēlēs.

Teorētiski ar «Džonu Kārteru» viss ir kārtībā, filma ievelk skatītāju savā pasaulē un pāris stundas notur uz mākslīgi uzburtās sarkanās planētas virsmas. Visvairāk mani pārsteidza burvīgā vide un jo īpaši skats ar pašu galveno tēlu, Džonu Kārteru un viņa pieredzi ar vājo gravitāciju. Garie lēcieni, lempīgie soļi, lai cik pret fizikas likumiem tie būtu, lika no sirds pasmaidīt un cerēt uz lielisku filmu. Diemžēl viss nebija tik skaisti, kā varēja likties.

«Džonu Kārteru» varētu nosaukt par kinoindustrijas izgāšanos numur viens 2012. gadā.

Ar aptuveni 250 miljoniem dolāru lielu budžetu un stāstu, kas teju gadsimta garumā ir iedvesmojis vairākas paaudzes fantastikas žanra piekritējus. Ar šādu mālu rokās filmas veidotāji ir radījuši filmu, kura pirmajā nedēļas nogalē ir jau finansiāli izgāzusies. Teikšu godīgi, neesmu pētījis ASV kritiķu dusmas un iedzīvotāju vilšanos, bet, manuprāt, problēmas ir šādas.

Kadrs no filmas "Džons Kārters"
Kadrs no filmas "Džons Kārters" Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

Pirmkārt, pats Džons Kārters kā galvenais tēls neveidoja nekādu bijību vai spilgtumu pret sevi. Godīgi sakot, jau mēnesis pagājis, kopš redzēju šo filmu īpašā seansā, un galvenais, ko atceros, ir Marsa princese Dedžaha Torisa (Dejah Thoris), ko atveido jaunā aktrise Lajena Kolinsa (Lynn Collins). Nedrīkst piedot filmas veidotājiem to, ka otrā plāna aktrise ir kolorītāka personība par galveno aktieri. Pārējie aktieri un to tēlojums jau ir padzisuši no atmiņas.

Otrkārt, lai arī vide ir lieliska, skaista un tiešām skatītāju nogādā uz citas planētas uz pāris stundām, problēma ir tā, ka stāsts neaizrauj, kā tam vajadzētu nostrādāt. Kaujas ainu ir daudz, bet vājas un izmētātas pa visu filmu. Kulmināciju, lai kā mēs to gaidītu, tā arī filmas laikā neieraugām. Nedz ļaunais tēls, nedz Džons Kārters ne ar ko neizceļas, tāpēc tas viss izskatās pēc mākslīgi uzpūsta burbuļa, jo Disneja studijai savi 250 miljoni kaut kā ir jāatpelna, diemžēl dodot saturu, kas varētu patikt visiem, bet tieši tāpēc tas nepatīk nevienam. Jaunajiem tas ir par garu, vecajiem par garlaicīgu.

Neskatoties uz nepilnībām, prātā ir saglabājušies daži lieliski kadri. Pirmkārt, galvenā varoņa Džona Kārtera pirmie soļi uz planētas Marss. Filmā «Džons Kārters» labākais un mīļākais tēls man bija Marsa seškājainais suns, kurš pārvietojas milzīgā ātrumā. Šis ķirzakveidīgais labradors sagādās smaidu jebkuram skatītājam.

Noslēgumā, man nav pretenziju, ka aktieri ir salīdzinoši nepazīstami un stāsts stipri par garu. Man ir pretenzijas, ka filmas veidotāji ir izturējušies pavirši pret šo stāstu un tēliem, kas rezultātā nenostrādā. Tomēr, ja esi nolēmis skatīties šo filmu, dari to kinoteātrī un 3D formātā. Lai arī daudziem nezināms, tomēr šis stāsts, šīs grāmatas ir pelnījušas, lai tās novērtētu. Tiesa, labāk nopērc grāmatu.

Vērtējums: 6/10.

Komentāri (24)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu