Edgara Po nežēlīgo slepkavību ekranizācija (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Džeimss Maktīgs (James McTeigue), kurš ir uzņēmis tādas filmas kā «V For Vendetta» un «Ninja Assassin», piedāvā savu jaunāko garadarbu «Krauklis» («The Raven»). Režisors piedalījies arī filmas «The Matrix» («Matrikss») un «Zvaigžņu karu» otrās epizodes «Attack of the Clones» («Klonu uzbrukums») uzņemšanā. «Krauklis» jau nonācis uz Latvijas kino ekrāniem!

Šī nav filma par nežēlīgām slepkavībām, šī ir savāda modes skate.

Apraksts. Filma «Krauklis» stāsta par rakstnieka Edgara Po dzīvi neilgi pirms viņa pazušanas, piedāvājot savu iespējamo notikumu versiju – Po (Džons Kjūsaks) atgriežas Baltimorā, kur notiek virkne ļoti briesmīgu un nežēlīgu slepkavību. Šīs slepkavības it kā speciāli atkārto viņa darbu sižetus. Nokļūstot vietējās policijas uzmanības lokā, rakstnieks apvienojas ar detektīvu Fildsu, lai atjaunotu savu sabojāto reputāciju, apturētu noziegumus un izglābtu savu pazudušo līgavu, kuru, visticamāk, nolaupījis sērijveida slepkava.

Pārdomas. Es atceros sevi bērnībā, kad pēc vismaz desmitā vecāku atgādinājuma, ka jāiet gulēt, turpināju lasīt Edgara Po stāstus ar lukturīti zem segas. Domāju, neesmu vienīgais, kas tā ir darījis. Tieši šā iemesla dēļ priecājos, ka Džeimss Maktīgs ir nolēmis uzņemt šo filmu, jo viņa veidotā «V For Vendetta» ir lieliska un nu jau iekļuvusi teju vai kulta filmas statusā. Diemžēl «Krauklis» ir pamatīga izgāšanās un labus vārdus varu veltīt vien diviem faktiem, proti, Džona Kjūsaka tēlojumam un «Kraukļa» atmosfērai.

Stāsts ir par Edgaru Po, kurš atgriezies Baltimorā. Kā jau mēdz gadīties ar talantīgiem un intelektuāliem cilvēkiem, viņa mākslu un daiļradi «pelēkā masa» neatzīst.

Tāpēc viņam garšo stiprāki dzērieni ne mazāk kā kārtīgam krievu praporščikam.

Tā nu viņš dzer, skumst, līksmo un dzejo līdz brīdim, kad uzzina par savu lielāko fanu, kas viņa baisos stāstus realizē dzīvē. Te arī sākas stāsts, kurā iepīti vairāki Edgara Po garadarbi, pat filmas nosaukums gūts no viņa populārās poēmas «Krauklis».

Kadrs no filmas "Krauklis"
Kadrs no filmas "Krauklis" Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

Atveidojot Edgaru Po, Kjūsaks ir notēlojis vienu no labākajām lomām savā dzīvē. Ne mirkli neradās bažas vai aizdomas, ka tieši šāds varētu būt bijis visiem iemīļotais vientuļnieks un ģēnijs. Bija momenti, kad viņa tēlojums atsauca atmiņā Roberta Daunija atveidoto Šerloku Holmsu, turklāt labā nozīmē. Ar saviem jokiem, nihilismu un narcismu viņš notur skatītāja uzmanību, un par to viņam liels paldies. Drūmā un gotiskā atmosfēra nedaudz izcēla galveno varoni, grūti teikt, vai tas bija tā domāts, bet neviļus iešāvās prātā, ka varbūt tieši šādi pasauli redzēja Edgars Po?

Starp citu, vai zināji, ka Latvijā ir ļoti jauns un talantīgs kino blogeris un kritiķis? Viņu sauc Augusts Barkovskis, un viņš ir tikai 13 gadus vecs! Ļoti iesaku iepazīties ar talantīgā jaunekļa blogu.

Lasi Latvijas jaunākā kino eksperta viedokli par filmu "Krauklis"

Man patīk filmas ideja un koncepts apvienot vairākus Edgara Po stāstus un izveidot šausmu trillerīti, it kā iepinot rakstnieku pašu kā galveno varoni, bet filmai par nelaimi ir ļoti daudz problēmu. Filmas laikā nepameta sajūta, ka Džeimss Maktīgs ir bijis tik lielā sajūsmā par šo ideju un filmas atmosfēru, ka ir aizmirsis par kāpinājumu un stāsta plūdumu. «Krauklis» ir samocīts, filmā trūkst intrigas un spriedzes. Ne pret vienu no filmas tēliem nerodas nekādas simpātijas, trūkst emociju, un skatītajam ir pie vienas vietas, kas notiek ar garlaicīgajiem tēliem. Līdz ar to skarbās nogalināšanas liek neieinteresēti žāvāties un ir pamatīgi vienalga, notver ļaundari vai ne.

Edgara Po stāsti vienmēr ir bijuši emocionāli, skarbu sajūtu bagāti. «Krauklis» nesabojā un nenodara ļaunumu šim ģeniālajam rakstniekam, tomēr par nelaimi tieši emocijas ir tas, kā pietrūkst filmā «Krauklis». Edgars Po iedvesmo daudzus, nevienam nav noslēpums, ka kulta režisors Tims Bērtons ir tāds, kādu mēs viņu zinām, tieši pateicoties Edgara Po daiļradei. Šāds vārds, šāda slava un talants filmas režisoram uzliek smagu atbildību. Diemžēl Džeimss Maktīgs nav ticis ar šo uzdevumu galā un savu atbildību ir vienkārši ignorējis.

Ja man kādam jāiesaka apmeklēt «Kraukli», tad es to iesaku darīt dāmām.

Teorētiski šis ir trilleris, bet viss, kas no šī ir sanācis, ir tāda savdabīgi lieliska modes skate.

Daudz interesantu un skaistu kostīmu, kleitu un tērpu caurcauri filmai.

Ja esi Edgara Po fans, iesaku nogaidīt un filmu noskatīties TV ekrānos, apmeklēt kinoteātri nav vērts.

Vērtējums: 6/10

Un tā, nelidodams projām, krauklis sēd, sēd vēl joprojām

Dieves marmorblāvā plecā cieši manām durvīm klāt.

Raudzīdamies sapņojošām acīm dēmoniski drošām,

Kamēr spuldzes gaisma spožā steidz tā ēnu grīdā klāt,

Mana dvēsele no tumsas, trīsot steidz kas grīdu klāt,

Brīva nekļūs — vairs nekad!

/Fragments no Edgara Po poēmas «Krauklis». No angļu valodas atdzejojusi Austra Aumale/

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu