Dažas šausmu filmas, kuras varbūt neesi redzējis (79)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Kamēr daudzās pasaules valstīs bērni un pieaugušie ar aizrautību gatavojas mošķu tērpu gatavošanai, saldumu ēšanai un ķirbju grebšanai, nolēmu sagatavot nelielu sarakstu ar šausmu filmām, kuras, iespējams, tu nebūsi redzējis. Baidīties un baidīt citus šodien ir modē - ir taču Helovīns jeb Visu svēto dienas priekšvakars!

Vienmēr esmu bijis šausmu filmu cienītājs, jau no mazotnes, kad brāļi skatījās VHS kasetēs ierakstītas «A Nightmare on Elm Street» vai «Hellraiser». Par godu Helovīnam vēlējos ieteikt dažas filmas, kuras, iespējams, tu neesi redzējis, bet, ja esi žanra cienītājs, noteikti derētu apskatīties. Un pat ja neesi šausmu filmu mīlis, kāda no šīm varētu patikt. Apzināti nerakstīju filmu anotācijas un sižeta izklāstus - ja interesē šausmu filmas un kādu no tām nebūsi redzējis, pats metīsies filmas meklējumos.

Kadrs no japāņu filmas "Versus"
Kadrs no japāņu filmas "Versus" Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

«Versus» (2000)

Āzijā viss ir citādāk nekā mūsu pusē vai Rietumos. Protams, arī kino neiztiek bez šīm atšķirībām. Šī ir lieliska asa sižeta šausmu filma no Japānas. Ļoti daudz spriedzes, humora un šausmu momentu. Zombiji, japāņu mafija, zobenu cīņas, apšaudes, tas viss ir lielāko filmas daļu. Dialogiem režisors Kitamura ir atvēlējis salīdzinoši maz vietas. Patiesībā no Āzijas nāk ļoti daudz laba kino, diemžēl nereti tas pie mums nonāk caur ASV, jau ar viņu sataisītu «rīmeiku».

Kadrs no zviedru filmas «Let the Right One In»
Kadrs no zviedru filmas «Let the Right One In» Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

«Let the Right One In» (2008)

Nesen Holivuda prezentēja šīs filmas salīdzinoši itin labo «rīmeiku». Tomēr oriģināls ir stipri labāks, biedējošāks un gudrāks. Kārtējais pierādījums, ka zviedri prot veidot lieliskas filmas. Īpaši biedējošu šo šedevru padara fakts, ka vampīru tēmu apspēlē bērni, nevis pieaugušie. Filmas režisors ir Tomass Alfredsons (Tomas Alfredson), un tā uzņemta pēc slavenā zviedru rakstnieka Jona Ajvida Lindkvista bestsellera «Ielaid mani» motīviem. Biedējoša, tumša un gudra filma.

Kadrs no somu filmas «Rare Exports: A Christmas Tale»
Kadrs no somu filmas «Rare Exports: A Christmas Tale» Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

«Rare Exports: A Christmas Tale» (2010)

Arī Somijā ir kino, tici vai ne, turklāt - lielisks. Šo Džalmari Heilendera (Jalmari Helander) brīnumu īsti nevar nosaukt par šausmu filmu, bet bērniem to rādīt arī nekādā gadījumā nevar.

Šajā stāstā jebkādas ilūzijas par veco labo Ziemassvētku vecīti tiek sagrautas pilnībā.

Ja gribas apskatīties kaut ko neredzētu un oriģinālu, tad šī ir īstā filma. Tā uzņemta pēc 2003. gada īsfilmas «Rare Exports Inc.» motīviem.

Kadrs no franču filmas «Martyrs»
Kadrs no franču filmas «Martyrs» Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

«Martyrs» (2008)

Šī ir šausmu filma ir lielo Š. Pilnīgi nopietni, neiesaku skatīties cilvēkiem ar vājiem nerviem, bērniem vai grūtniecēm. Varbūt skati šajā filmā nav tie šaušalīgākie salīdzinot ar neskaitāmiem gaļas gabaliem, tomēr psiholoģiski tā atstāj iespaidu uz ilgu laiku un par sevi liek domāt vairākas nedēļas pēc noskatīšanās. Francūži vispār šausmu žanrā ir spēcīgi, bet šis ir šedevrs, kurš jāredz visiem patiesiem šausmu filmu faniem. Jāpiebilst, ka «Mocekles» jeb «Martyrs» ir filma, kura Visu svēto dienas priekšvakaru var drīzāk pabojāt, jo tā noteikti nav ierindojama pie vieglajām vai smieklīgajām. Pati filma savā gaitā vairākkārt sižetiski mainās, un beigas nav paredzamas līdz pat to pienākšanai. Domāju, ka par filmas režisoru Paskālu Lavjēru (Pascal Laugier) mēs vēl daudz dzirdēsim.

Kadrs no filmas "Braindead"
Kadrs no filmas "Braindead" Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

«Braindead» jeb «Dead Alive» (1992)

Manai sirdij tuvs un mīļš vienmēr ir bijis šausmu žanra paveids «splatter». Šā žanra filmās asiņu un «ķeskas pa gaisu» ir tik daudz, tik pārspīlēti, ka tas kļūst pat smieklīgi. Tātad no pārmērīgā šausmu pārspīlējuma šausmu filma kļūst par komēdiju. Tici man, tas tiek darīts apzināti. «Braindead» ir viens no šā žanra stingrajiem pamatiem.

Iespējams, ka man neticēsi, bet šīs filmas režisors ir Pīters Džeksons (Peter Jackson). Tieši tā, režisors, kuru mēs visi pazīstam kā neskaitāmi godalgoto «Gredzenu pavēlnieku» («The Lord of the Rings») filmu autoru. Viņš arī strādā pie gaidāmās «Hobita» sērijas.

Šajā filmā ir viss, ko varētu vēlēties, lai pabaidītos un izsmietos no sirds. Karatists mācītājs, zāles pļaujamā mašīna, ar kuru tiek samalti pārdesmit zombiji. Zombiju bebis, zombiju sekss, ādas noraušana, galvas noraušana, uz pusēm pārplēšana un neskaitāmas citas sadzīviskas jautrības Helovīna pasākumam draugu lokā.

Kadrs no filmas «Tucker and Dale vs Evil»
Kadrs no filmas «Tucker and Dale vs Evil» Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

«Tucker and Dale vs Evil» (2010)

Ja ir vēlme noskatīties šausmu komēdiju, tad šī būs viena no tām. Salīdzinoši jauna filma un lieliska parodijkomēdija. «Tucker and Dale vs Evil» meistarīgi spēlējas ar šausmu filmu žanra klišejām un draiskojas ar neatkārtojamu humoru, parodējot tādas masu slepkavību spriedzes filmas kā «Piektdiena, trīspadsmitais», «Zāģis», «Motorzāģa slaktiņš Teksasā», «Asiņainā Valentīndiena» u.c. Principā visa filma balstīta uz absurdiem pārpratumiem, te nav ko stāstīt, skaties filmas kino rullīti.

Par šausmu filmām varētu runāt mūžīgi, ja interesē kas cits no šā žanra odziņām, raksti manā twitter kontā.

Ja neviena no šīm filmām neuzrunā, iesaki savu šausmu filmu šā raksta komentāros.

Baudi lielisku kino un lai baisa un noslēpumiem pārpilna Helovīna nakts.

Komentāri (79)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu