Džeimss Bonds plosās Latvijā (37)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Džeimss Bonds ir atgriezies! Aģenta 007 franšīzes 23.turpinājumu veidojis britu režisors Sems Mendess. Galveno lomu trešo reizi atveido aktieris Daniels Kreigs (Daniel Craig), savukārt viņa pretinieku šoreiz spēlē filmas «Biutiful» zvaigzne Havjers Bardems (Javier Bardem). Iznākšanas nedēļas nogalē filma jau paspējusi nopelnīt 77,7 miljonus dolāru (42,3 miljonus latu), kas ir rekords Bonda filmu vēsturē. Pat Latvijā pirmajā nedēļas nogalē to apmeklējuši 24 807 skatītāji.

Slavenākā un dārgākā reklāma pasaulē uz mūsu kino ekrāniem.

Apraksts: Bondiānas 23.filmā tiek pārbaudīta Bonda uzticība M brīdī, kad cilvēki no viņas pagātnes sāk viņas medības. Kad sākas uzbrukumi MI6, aģentam 007 ir jāatklāj, kas ir briesmu avots, un jāiznīcina tas, lai ko tas maksātu.

Pārdomas: Dārgākais reklāmseriāls ir atgriezies ar kārtējo jaunumu. Čaļi priecājas par autiņiem un grautiņiem, meitenes sajūsmā spiedz un mitrina kino krēslus, raugoties Daniela Kreiga (Daniel Craig) zilajās acīs. Drusku smieklīgi, ka kino skatītāji ļoti bieži pārmet dažādām filmām par to turpinājumiem, pārmet filmām trešos un ceturtos turpinājumus, savukārt Džeimsam Bondam neviens neko nepārmet, lai arī šis ir nieka 23. turpinājums. Labi, patiesībā jau viss ir saprotams, Džeimss Bonds ir kļuvis par kultūras ikonu un šīs filmas vienmēr būs aktuālas.

«Operācijas «Skyfall» režisors Sems Mendess ir izveidojis interesantu, vieglu un ļoti labi sabalansētu filmu. Izpatīkot ne tikai vienkāršam skatītājam, bet pat rūdītākajiem kritiķiem visā pasaulē. Daudzi no viņiem raksta, ka šī, iespējams, ir labākā Džeimsa Bonda filma, kāda radīta. Es tam īsti piekrist nevēlos, bet, jāatzīst, ka filma ir lieliska. Tā ir salīdzinoši vienkārša, tomēr ar savu šarmu. Kaujas ainas ir brīnišķīgas un to netrūkst, kā arī to nav par daudz. Pats stāsts ir pārdomāts, un arī par humoru nav aizmirsts. Sievietes, kā vienmēr, filmā ir skaistas un mirst, savukārt pats

superspiegs 007 ievieš kārtību pasaulē ar vieglu smīnu un lūpām, savilktām tā saucamajā «pīļsejā».

Sems Mendess vēlējās radīt reālistisku, vienkāršu un tautai saprotamu superaģentu, neaizmirstot par glamūru un glanci. Tas arī ir sanācis, Bonds filmā ir redzams gan ar vairākas dienas neskūtu bārdu, iesvīdušā kreklā, gan sakopts un ļoti dārgos kostīmos.

Šī daļa sākas ar pakaļdzīšanos uz vilciena jumta. Jau pēc dažām filmas ievada minūtēm Bonds tiek ievainots un iekrīt upē. Protams, tik vienkārši nekas nenotiek. Bonds izdzīvo un aiziet pagrīdē, pārvācas uz kādu tropisku vietu, dzer, ballējas ar skorpioniem un meņģējas ar skaistām meitenēm. Protams, kad ziņās viņš padzird par teroristu uzbrukumu viņa darbavietai «M16», viņš nolemj atgriezties un ieviest kārtību. Neskaitāmie ievainojumi un vecums liek sevi manīt, spiega eksāmenus nolikt neizdodas, bet tas netraucē viņu paņemt atpakaļ darbā.

Foto: Ekrānšāviņš no video

Pretinieka lomā iejūtas Havjērs Bardems, kurš atveido ļaundari Silvu. Silva ir izbijis Bonda kolēģis, proti, arī spiegs, tomēr pamatotu iemeslu dēļ kļuvis par ļauno. Šis tēls ir traks, bīstams un biedējošs, līdzīgi kā bija ar Džokeru filmā «Dark Knight», arī Silva ievieš bailes tieši ar savu nāvīgo humora izjūtu, vārda vistiešākajā nozīmē. Nevēlos neko lieku pateikt priekšā, tāpēc labāk vērtē ļaundari filmas skatīšanās laikā. Starp citu, Bardems savulaik atteicās no Džeimsa Bonda lomas, jo «nebija īstais laiks». Šoreiz viņš esot piekritis iesaistīties pasaulslavenajā franšīzē «spēcīgā» scenārija dēļ.

Interesants fakts, ka šajā filmā Džeimss Bonds padzeras aliņu sava iemīļotā kokteiļa vietā. Es jau minēju, ka Džeimss Bonds ir garākā un dārgākā reklāma pasaulē un aina ar aliņu «Heineken» rūpnīcai izmaksāja prāvas naudas summas. Patiesībā jebkas, kas viņam mugurā, uz rokas vai kam viņš pieskaras, filmā redzams nav bez iemesla. Pieļauju, ja Latvijā kādam ir pāris lieki miljoni, nākamajā filmā varētu sarunāt, lai Daniels Kreigs uzvelk džemperi no «Ogres trikotāžas» vai arī uzēd zirņus ar speķi.

Jo tālāk attīstās tehnoloģijas, jo mazāk tās tiek liktas lietā Džeimsa Bonda filmās. Ja «Die Another Day» bija viss iespējamais, tai skaitā pat neredzama mašīna, tad «Operācijā «Skyfall»» mūsu spiegam tiek izsniegts tikai parasts raidītājs un pistole, kas atpazīst savu saimnieku. Man nedaudz pietrūkst to spiegu sīkumu un labumu, bet savā ziņā tas piešķir filmai vairāk realitātes. Ak jā, nevaru nepačukstēt priekšā, ka šajā filmā Džeimss Bonds brauc ar leģendāro «Aston Martin DB5», kurš ir tieši tāds, ar kādu pārvietojās Šona Konerija atveidotais Džeimss Bonds 1964. gadā filmā «Goldfinger». Saglabājušies ir gan iebūvētie automāti, gan pārējās lietiņas. Šo filmu faniem tas ir gatavais saldais ēdiens.

Esmu daudz runājis ar paziņām un kolēģiem, kurš tad no Džeimsiem Bondiem ir bijis pats labākais. Vai Daniels Kreigs ir piemērots Bonda tēlam? Tas varbūt izklausās dīvaini, bet šķiet, ka Šona Konerija atveidotie Bondi bija visbaudāmākie. Danielam Kreigam, manuprāt, pietrūkst šarma šai lomai. Viņš lieliski iederas kā aukstasinīgs slepkava, bet viņa vienaldzīgā attieksme pret sievietēm, patiesībā pret visu, izņemot nogalināšanu, drusku kaitina. Te laikam būtu vieta diskusijai.

Uzraksti raksta komentāros savas domas par Danielu Kreigu un pastāsti, kurš no Džeimsiem Bondiem tev vislabāk ir paticis un patīk.

Nobeigumā šī ir lieliska izklaides filma, kas patiks gan jauniem, gan gados vecākiem kino mīļiem. Noteikti jāskatās uz kino ekrāniem, lai pilnībā izbaudītu lielisko bildi un skaņu. Neaizmirsti līdzi paķert savus draugus!

Vērtējums: 8/10

Komentāri (37)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu