«Sapņu komanda 1935» tiks izrādīta starptautiski (36)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Režisora Aigara Graubas un Andreja Ēķa uzņemtā kinolente «Sapņu komanda 1935», kas stāsta par latviešu basketbolistu triumfu pirmajā Eiropas čempionātā, ar nosaukumu «Dream Team 1935» janvārī nonāks arī uz ārzemju kino ekrāniem.

«Sapņu komanda 1935» angļu valodā «Dream Team 1935»

Kā sarunā ar TVNET pastāstīja producents Andrejs Ēķis, par filmas izplatīšanu ir noslēgts līgums ar Latvijas goda konsulu Ņujorkā Dari Dēliņu, kurš pārstāv kompāniju «Perry Street Advisers».

Plānots, ka «Dream Team 1935» tiks sagatavota internacionālā versija un tā tiks ierunāta no jauna angļu valodā.

Ēķis norāda, ka par basketbolu uzņemto filmu visā pasaulē nav daudz – aptuveni 50. Pērn, kad lokauta dēļ tika saīsināta Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezona, par latviešu veidoto kinolenti ieinteresējās līgas oficiālā televīzija NBA TV, taču tā vēl atradās tapšanas stadijā un šobrīd sarunas par sadarbību jāsāk no jauna.

Tāpat filma tiks demonstrēta arī latviešu centros visā pasaulē, un tās producents pieļauj, ka aptuveni 5-10% no groza bumbas līdzjutējiem pasaulē vēlēsies to noskatīties.

«Sapņu komanda 1935» pirmizrade 19.novembrī

TVNET jau ziņoja, ka 19.novembrī savu pirmizrādi piedzīvoja ilgi gaidītā Aigara Graubas un Andreja Ēķa filma «Sapņu komanda 1935».

Filma «Sapņu komanda 1935» ir pirmā latviešu sporta filma, kas vēsta par vienu no nepelnīti maz zināmām lappusēm mūsu valsts sporta vēsturē. Tas ir stāsts par Latvijas basketbola valstsvienības ceļu līdz uzvarai pirmajās Eiropas meistarsacīkstēs basketbolā Ženēvā 1935. gadā. Par sasniegumu, kuru Latvijas basketbolistiem diemžēl nav izdevies vairs atkārtot.

Atziņas par filmu

Filmas galvenais varonis - treneris Valdemāra Baumanis, ko atveido Latvijas Nacionālā teātra aktieris Jānis Āmanis, dzīvesstila portālam «Sejas» pirmizrādes vakarā atzina, ka uz pirmizrādi ieradies īpaši saviļņots, jo arī viņš, tāpat kā daudzi pirmizrādes apmeklētāji, filmu uz lielā ekrāna vēro pirmo reizi. Āmanis ar saviem skatuves kolēģiem jeb ar «Sapņu komandas» spēlētājiem filmu vēroja no kinoteātra balkona. «Esmu ļoti saviļņots,» savu prieku sarunā ar dzīvesstila portālu «Sejas» neslēpa Āmanis, kuru pēc filmas pirmizrādes apsveica arī basketbola kluba «VEF Rīga» spēlētājs Kaspars Bērziņš. «Viņš ir mans basketbola guru,» atzina aktieris. Savukārt Bērziņš noteica, ka parasti neskatās filmas atkārtoti, bet «Sapņu komandu», kas stāsta par Latvijas basketbola vēsturi, viņš ir gatavs skatīties pat reizes trīs.

Arī filmas autors Andrejs Ēķis bija ne mazāk uztraucies. Viņš pastāstīja, ka pirms pirmizrādes kopā ar Aigaru Graubu apmeklējis filmas pirmos seansus un slepus vērojuši skatītāju reakciju – smieklus un asaras, jo tikai šīs patiesās emocijas ir rādītājs, vai filma ir uzrunājusi skatītājus. «Man Augusts Sukuts ir iemācījis, ka laba filma ir tad, ja kāds iznāk no kinoteātra un saka pāris vārdus: «Es smējos un raudāju!»» nosaka

Pirmizrādi vēroja arī eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar savu dzīvesbiedru Imantu Freibergu. Pēc filmas noskatīšanās sarunā ar dzīvesstila portālu «Sejas» Vaira Vīķe-Freiberga atklāja, ka filma ir izdevusies aizraujoša. «Tā ir klasika. Ne tikai mūsdienu jauniešiem būs ko skatīties, bet arī pēc daudziem gadiem. Tā ir vēsture, patiesība. Gan neticamā uzvara, gan gribasspēks to paveikt un tie traģiskie spēlētāju likteņi,» teic kādreizējā Valsts prezidente. Viņa atklāj, ka noteikti arī mazdēliņš Ivars, kuram šobrīd jau ir divi gadi, kad paaugsies, noskatīsies šo filmu un vēlēsies pievērsties sportam.

Komentāri (36)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu