Hobits un rūķi ceļo pa Latviju (23)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Pīters Džeksons (Peter Jackson) ir atgriezies! Uz mūsu kinoekrāniem redzama ilgi gaidītās episkās pasakas ekranizācija «Hobits: Negaidīts ceļojums» («The Hobbit: An Unexpected Journey»). Seansi tiek demonstrēti jaunajā HFR 3D (daudzkadru 3D) formātā - tas piedāvā īpaši dzidru attēla kvalitāti, jo filma tiek demonstrēta ar ātrumu 48 kadri sekundē, kas ir pietuvināts tam, kā mūsu acis redz apkārtējo pasauli. Līdz ar to skatītāja acis nenogurst un uz ekrāna notiekošais izskatās dabiski.

Vai šādi izskatīsies kino pēc pāris gadiem? Cerams!

Apraksts: Ilgi gaidītās episkās pasakas notikumi risinās pirms «Gredzenu pavēlnieka» triloģijas, kad hobits Bilbo Baginss kopā ar burvi Gendalfu un trīspadsmit rūķiem dodas negaidītā un neticamiem piedzīvojumiem piesātinātā ceļojumā.

Pārdomas: Neesmu nekad bijis «Gredzena pavēlnieku» filmu fans. Man tās patīk, atzīstu tās par vienām no labākajām filmām un, protams, pasaku grāmatām, kas radītas, tomēr fanot nefanoju. Tāpēc arī «Hobita» tēmai pieeju ar vēsu prātu, necenšos ne ar ko salīdzināt, un arī gaidīt no tās neko īsti negaidīju, ja neskaita vienkārši labu filmu. Neesmu vīlies, vēl vairāk, esmu īpaši iepriecināts par jauno HFR 3D (daudzkadru 3D) formātu.

Sāksim ar pašu formātu. Man prieks, ka Rīgā ir nodrošināts šis formāts, jo, tici vai ne, pasaulē nav nemaz tik daudz kinoteātru, kuri gatavi vienas filmas dēļ nomainīt dārgo tehnoloģiju, lai spētu šo formātu nodrošināt. Par to liels paldies. No daudziem kritiķiem un skatītājiem gan esmu dzirdējis stipri dažādus viedokļus. Viens no populārākajiem ir tāds, ka bilde esot tik laba, ka aizmirstas pats sižets un notiekošais, respektīvi, skatītājs vairāk pievērš uzmanību pašai bildei, nevis ekrānā notiekošajam. Kāds cits saka, ka slikti ap dūšu sameties no neredzētā kadrējuma. Dīvaini, es izbaudīju šo filmu kā nekad un ceru, ka nākotnē šādu filmu kļūs aizvien vairāk. Tiesa, šis formāts uzliek daudz vairāk pienākumu filmu veidotājam, jo,

izmantojot 48 kadrus sekundē, skatītājs ierauga daudz vairāk kļūdu un detaļu, ko ierastajā formātā mūsu redze pat nepamana.

Piemēram, arī «Hobitā» pamanīju pāris momentos diezgan prasti pielīmētus rūķu degunus. Ja pat perfekcionists Pīters Džeksons pieļauj šādas kļūmes, iedomājies, kādas pieļautu stipri viduvējāks kino veidotājs?

Šaubos, ka kāds nezina, par ko ir «Hobits», grāmata vai filma, tāpēc sižetu atstāstīt ir pilnīgi bezjēdzīgi. Ja tiešām nezini, kas ir «Gredzenu pavēlnieka» triloģija un kas ir «Hobits», apsveicu, tev ir iespēja pavadīt aptuveni desmit lieliskas stundas, priecājoties par «Gredzenu pavēlnieka» filmām, un nepilnas trīs par «Hobitu». Tici, ir tā laika vērts!

Aktieri visi kā viens ir lieliski, jo īpaši simpatizē Martins Frīmens (Martin Freeman), atveidojot mūsu galveno varoni hobitu Bilbo. Tieši tādu bērnībā viņu iztēlojos, lasot Dž. R. R. Tolkīna grāmatu. Visi mošķi, troļļi, goblini, jo īpaši Gollums, ir izveidoti lieliski. Pati filmas vide atmiņā paliekoša. Lai arī filma ir stipri gara, nepilnas trīs stundas, nešaubies ne mirkli, pēc kāda laika manīsim arī par kādām 40 minūtēm garāku versiju. Stāsts pa īstam sākas tikai pēc pirmajām 40 minūtēm, bet tā ne mirkli nekļūst garlaicīgi. Pīteram Džeksonam tas ir talants - nekur nesteigties un arī skatītajam nelikt žāvāties. Ja trīs stundas skatītājs nosēž pie kino ekrāna nenogurdināts un nenogarlaikojies, tas vien liecina par lielisku izklaidi, kas savukārt liecina par labu filmu.

Ja man kaut kas lika vilties «Hobitā», tad seriāla klātnes sajūta. Šī ir pirmā filma no trim, nākamās daļas «The Hobbit: The Desolation of Smaug» pirmizrāde paredzēta 2013. gada 13. decembrī, bet nobeigums «The Hobbit: There and Back Again» pirmizrāde paredzēta 2014. gada 18. jūlijā. Kā jau noproti, filma īsti nekur nebeidzas un nāksies vien gadu pacietīgi gaidīt nākamo daļu, kas noteikti arī būs lieliska, bet nekur nebeigsies, tātad priekšā vēl vairāk par pusgada gaidīšanu.

Par šo filmu nav daudz ko stāstīt, «Hobits» ir kas tāds, kas jāredz visiem, bet tikai un vienīgi uz kino ekrāniem. Pie secinājumiem jānonāk pašiem. Šis jaunais kino formāts ir kas tāds, kas iepriekš nav redzēts, savā ziņā «Hobits» ir celmlauzis jaunai kino ērai, cerams, kvalitatīvākai un iespaidīgākai. Daudziem jaunais formāts ir grūti «sagremojams», bet tas ir tikai normāli. Cilvēkam ir grūti pieņemt izmaiņas un jauno, nav svarīgi - iemīļotā portāla dizainā, veikala izkārtojumā vai kino ekrānā. Neliedz sev un draugiem lielisku dāvanu Ziemassvētkos. Izbaudi skaistu kino. Priecīgus svētkus!

Vērtējums: 9/10

Komentāri (23)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu