Džekijs Čans Latvijā uzfilmējis sliktu filmu (218)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Jau vairāk nekā nedēļu uz Latvijas kino ekrāniem redzama Honkongas filmzvaigznes Džekija Čana (Jackie Chan) jaunā filma «Dieva bruņas 3. Misija Zodiaks» («Chinese Zodiac»), kuras filmēšana pagājušā gada pavasarī notika arī Jelgavā.

Visu dzīvi domāju, ka Džekijs Čans ir kā neuzveicama kara mašīna. Jelgavā apsargi no viņa neatstājās ne soli. Te tev nu bija.

Apraksts. Stāsta galvenais varonis – dārglietu mednieks Džejs Sī ar iesauku Vanags. Pazīstams antikvārs viņam piedāvā atrast sešas statuetes – dzīvnieku galvas. Savulaik šīs bronzas skulptūras ietilpa 12 priekšmetu komplektā, kas attēloja Zodiaka zīmes. Savulaik figūras atradušās Vasaras pilī, Pekinas apkaimē. 1860. gadā Otrā opija kara laikā angļu – franču karaspēks vareno celtni izlaupīja un sagrāva, bet statuetes pazuda bez miņas.

Kadrs no filmas «Dieva bruņas 3. Misija Zodiaks»
Kadrs no filmas «Dieva bruņas 3. Misija Zodiaks» Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

Zagļu grupa dodas uz tropu salu, kur uz sēkļa uzskrējuša kuģa atlūzās atrod vēl divas statuetes. Tropos Džejam Sī un viņa draugiem pretī stājas pirātu banda. Tikai pateicoties nevainojamām kaujas iemaņām, viņiem izdodas šajā cīņā uzvarēt. Kad Džejs Sī atgriežas mājās, viņš uzzina, ka noslēpumainais pasūtītājs jau ir savācis sešas statuetes. Tāpēc nav brīnums, ka Vanags nolemj viņam pasniegt labas uzvedības stundas.

Pārdomas. Šī filma nav laba. Pat ne tuvu, bet, pirms mēs ķeramies pie pašas filmas, der drusku atgādināt, kāpēc vispār «Dieva bruņas 3. Misija Zodiaks» ir pieminēšanas vērts notikums.

Kuram gan nav labi zināmas Džekija Čana filmas. Šis aktieris ir viens no pazīstamākajiem Austrumu aktieriem pasaulē. Viņš ir piedalījies vismaz 100 projektos un visiem pazīstams kā lielisks Austrumu cīņu filmu varonis. Nevienam arī nav noslēpums, ka Džekijs Čans īpašu uzmanību izpelnījies ar drošsirdību. Viņš lielāko daļu triku izpilda pats, neizmantojot kaskadierus un reizēm gūstot smagas traumas. Savas pārgalvības dēļ viņš gandrīz zaudējis dzīvību ne reizi vien.

Fakts, ka šāda līmeņa aktieris ir ieradies filmēties Latvijā, ir ļoti patīkams un svarīgs. Slavenais aktieris ar savu komandu Jelgavā ieradās pagājušā gada pavasarī, lai vēja tunelī «Aerodium» filmētu vairākas svarīgas epizodes. Ar vēja tuneli aktieris iepazinās 2010. gadā Šanhajā «Expo» izstādē. Starp citu, slavenos aktierus lidošanā apmācīja un sarežģītākajās epizodēs dublēja mūsu pašu «Aerodium» lidotāji.

Tas viss ir labi un prieks par Latviju, bet diemžēl pati filma ir ļoti vāja. Tiešāk izsakoties - stulba.

Pirmā filmas daļa ir viduvēji ciešama. Varēja redzēt pāris neredzētus trikus, un pats stāsts šķita, ka varētu sākt risināties nudien interesanti. Bagātības, zagļi, triki, viss kaut kur jau redzēts, bet kāpēc gan ne. Pat īsti krievu aktieri, lai cik nebaudāmi tie būtu, bet diemžēl filmas vidū sākās vienkārši briesmīgi pārspīlētas grimases un tēlojumi. Teorētiski tas ir normāli, ka dažādās kultūrās ir citas kino tendences. Īpaši Āzijas filmās nereti aktieri stipri pārspīlē ar savu tēlojumu, bet šajā filmā tas vienkārši neiedarbojas.

Nopietni, bads Āfrikā brīžiem šķiet smieklīgāks par filmā notiekošo.

Pats Džekijs Čans, ja neskaita cīņas ainas, ir pilnīgi garlaicīgs, bet pārējie aktieri vispār pazūd kā tēli. Ar momentu uz salas un dārgumiem, kad pēkšņi uzrodas «ķīniešu Karību jūras pirāti», filma kļūst neizturama.

Pozitīvākā puse tiešām ir Latvijā filmētie lidojumi un gaisa kauja, bet pēc visa kas redzēts pirms tās, - jau par vēlu. Lai arī gaisa aina ir nostrādāta lieliski, pārsvarā filmā redzami lēti datorefekti, jo īpaši sprādzieni. Filma ir pārāk izstiepta, samocīta, un tajā pilnīgi nekas neiespaido. Ikdienā šo filmu mūsu platuma grādos neviens pat nebūtu pamanījis, bet tā kā kinolente daļēji uzņemta pie mums, tā tomēr ir atradusi ceļu uz Latvijas kino ekrāniem.

Noslēgumā, naudu tērēt un apmeklēt šo filmu kinoteātrī nav vērts. Pat ne Latvijas faktora dēļ. Pieļauju, ka pavisam drīz to parādīs kāda no vietējām televīzijām.

Vērtējums: 4/10

Komentāri (218)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu