Filmu «Sapņu komanda 1935» rādīs Briselē (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

9.aprīlī Eiropas Parlamentā (EP) Briselē sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Beļģijā tiks demonstrēta režisora Aigara Graubas spēlfilma «Sapņu komanda 1935».

Pirmizrādē Eiropas Parlamentā piedalīsies filmas režisors Aigars Grauba un producents Andrejs Ēķis, kuri pirms filmas tiksies ar skatītājiem, lai stāstītu par tās tapšanas procesu. Pasākumā būs iespēja satikt arī mūsdienu Latvijas «zelta puišus» jeb bobsleja četrinieka pārstāvjus Oskaru Melbārdi, Daumantu Dreiškenu un Arvi Vilkasti.

«Priecājos par savu kolēģu izrādīto lielo interesi par filmu, kā arī par atsaucību no Briselē dzīvojošajiem latviešiem un viņu draugiem. Manuprāt, šī ir lieliska iespēja ne tikai popularizēt Latvijas kino ārpus mūsu valsts robežām, bet arī atgādināt citu valstu EP deputātiem, ka pirms Otrā pasaules kara Latvija bija neatkarīga valsts Eiropas nāciju saimē ar spēcīgu nacionālo pašapziņu un izcilu basketbola komandu,» norāda EP deputāte Inese Vaidere.

Filmas «Sapņu komanda 1935» pirmizrāde Latvijā notika tikai 2012.gada nogalē - 19.novembrī, bet tā ātri kļuva par 2012.gada skatītāko latviešu filmu. Latvijā filmu līdz šim jau ir noskatījušies gandrīz 150 000 skatītāju. Tagad filma ir sākusi savu ceļu plašajā pasaulē, piedzīvojot pirmizrādi Lietuvā un drīzumā arī ASV. Filma Eiropas Parlamentā tiks demonstrēta latviešu valodā ar angļu subtitriem.

Ārpus Latvijas filma iet klajā kā «Dream Team 1935» un pirmo reizi latviešu filma tiek izplatīta, dublēta angliski. Filmas demonstrēšana šomēnes sāksies arī ASV – 27. aprīlī Arizonas filmu festivālā, kam sekos pirmizrādes 9. maijā Vašingtonā un 13. maijā Ņujorkā.

Filma «Sapņu komanda 1935» ir uz patiesiem notikumiem balstīts stāsts par pirmajām Eiropas meistarsacīkstēm basketbolā 1935.gadā. Tā gada notikumi bija ne tikai svarīgi Eiropas basketbolā, bet arī nozīmīgs pagrieziena punkts Eiropas vēsturē - tas bija laiks, kad eiropieši ticēja, ka ASV prezidenta Vudro Vilsona ideju par apvienotu Eiropu ir iespējams realizēt.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu