Toms Krūzs rīdziniekus no pasaules gala nepaglābs (32)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

«Tron: Legacy» režisora Džozefa Kosinska (Joseph Kosinski) jaunā filma «Aizmirstība» («Oblivion») ar Tomu Krūzu (Tom Cruise) galvenajā lomā jau nedēļu vērojama uz mūsu kino ekrāniem. Latvijā dažās dienās to noskatījās 7074 cilvēki, kas ir viens no gada iespaidīgākajiem rezultātiem.

Īsa pamācība filmēšanā, jeb ko nevajag darīt, veidojot zinātniskās fantastikas filmu.

Apraksts. Bijušais karavīrs tiek nosūtīts uz planētu, kur viņa ikdienas uzdevums ir patrulēt. Kāda negaidīta ceļotāja ierašanās uz planētas raisa viņā šaubas par to, ko viņš zina par šo planētu, par savu misiju un par sevi pašu. Filmas skaņu celiņu radījusi franču elektroniskās mūzikas apvienība M83.

Pārdomas. Pēc visai strīdīgi vērtētās Džozefa Kosinska debijas «Trons» man šķita, ka šis būs tas režisors, kurš mūs priecēs ar interesantiem un riska pilniem kino projektiem zinātniskās fantastikas žanrā. Savā ziņā taisnība ir, bet ceļš, pa kuru viņš nolēmis iet, ir garlaicīgs, slinks un stipri nožēlojams.

Ieraugot filmas «Aizmirstība» kino rullīti, daudzi žanra fani, un es tai skaitā, nodomājām - nu tik būs. Diemžēl jāsaka, ka filma ir daudz sliktāka, nekā vairums spēja iedomāties, un tikai un vienīgi filmas autoru slinkuma dēļ. Kas tad īsti nav tā kā vajag?

Vēsture klusēs, vai Džozefs Kosinskis centās ar šo filmu veidot savdabīgu mīlestības vēstuli saviem bērnības elkiem vai vienkārši slinkoja. Varbūt abi varianti. Jebkurā gadījumā «Aizmirstība» ir tikai un vienīgi daudzu un dažādu žanra kasiku interesantu momentu apkopojums. Izskatās, ka viņš pie sevis ir nodomājis: «Hei, man patika kinolentē «WALL-E» tas kadrs ar puķi. Ieliekam filmā! Priekš kam - nezinu, labs kadrs, liekam!» Patiesībā visa filma sastāv tieši no šādām neskaitāmām kopijām.

Savādi, ka režisors un zinātniskās fantastikas fans riskē ar šādu soli, jo šis žanrs ir stipri tukšs kino pasaulē un šā žanra fani ir redzējuši tādas filmas kā «2001: A Space Odyssey», «The Matrix», «Thundarr the Barbarian», «Silent Running», «Moon», «Star Wars», «Mad Max», «Lifeforce» un daudzas citas. Tieši tā, labākie momenti un odziņas no šīm filmām ir redzamas «Aizmirstībā».

Starp citu, ja «Trons» izpelnījās slavu ar lielisko «Daft Punk» skaņas celiņu, tad šajā filmā franču elektroniskās mūzikas apvienība «M83» praktiski nav pamanāma.

Par aktieriem. No vienas puses, aktieru sastāvs ir lielisks. Jo īpaši Toms Krūzs un Morgans Frīmens (Morgan Freeman), bet arī lieliski aktieri ir jāpieskata un par savu mērķi, tēlu jāpārliecina. Godīgi sakot, ne mirkli nerodas sajūta, ka kāds no šiem aktieriem censtos. Drīzāk likās, ka Krūzs ir ieradies vienkārši pēc sava kārtējā honorāra, bet Frīmens cenšas pasaulei pierādīt, ka viņam laiks doties pensijā.

Kadrs no filmas «Aizmirstībā»
Kadrs no filmas «Aizmirstībā» Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

Rezumējot, filma ir skaista, vizuāli izcili iespaidīga. Arī pamatdoma nav slikta. Diemžēl izpildījums un filmas veidotāju vienaldzība jūtama katrā kadrā. Vizuālais skaistums nespēj glābt filmas paviršību. Vai iet uz kino? Labs jautājums. Žanra cienītāji tāpat to apmeklē un apmeklēs, bet pārējiem vienalga. Tātad padoms šoreiz nevietā.

Vērtējums: 5,5/10

Komentāri (32)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu