Dodies kosmosā par «piecīti» kaut vai šodien! (33)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Elpu aizraujošais trilleris, kas ļauj ieraudzīt kosmosu tik reālu un brīnišķīgu kā vēl nekad, ir sasniedzis arī Rīgas kino ekrānus. Zinātniskās fantastikas trilleris «Gravitāte» («Gravity») ir režisora Alfonso Kuarona jaunākā filma, kas seko pirms septiņiem gadiem uzņemtajai lentei «Cilvēces bērns». Galvenās lomas filmā atveido «Oskara» laureāti Sandra Buloka («Aklā puse») un Džordžs Klūnijs («Sīriāna»).

Visu laiku labākā kosmosa filma nonākusi uz mūsu kino ekrāniem. Ej uz kino!

Garantēju, pusotru stundu tu aizmirsīsi, kur atrodies, un jutīsies kā nonācis kosmosā (šoreiz bez īpašu vielu palīdzības). Neticēsi, bet šī filma jāredz 3D formātā.

Apraksts. Medicīnas inženiere doktore Raiena Stouna devusies savā pirmajā atspoļkuģa misijā kopā ar astronautikas veterānu, komandieri Metu Kovaļski, kuram tas ir pēdējais lidojums pirms došanās pensijā. Diemžēl ikdienišķa iziešana atklātā kosmosā beidzas ar katastrofu. Kosmosa kuģis tiek iznīcināts, atstājot Stounu un Kovaļski pilnīgi vienus – kopējā sasaistē viņi virpuļo tumšā nekurienē. Absolūtais klusums apliecina, ka sakari ar Zemi ir zaudēti, un līdz ar to arī jebkāda iespēja izglābties. Bailes pāraug panikā, ar katru elpas vilcienu atliek arvien mazāk skābekļa. Taču vienīgā iespēja atgriezties mājās ir virzīties arvien tālāk biedējošajos kosmosa plašumos.

Pārdomas. Tos, kas filmu «Gravitāte» ļoti gaida, bet vēl nav redzējuši, varu nomierināt - lasiet droši, iztikšu bez spoileriem.

Frāze par labāko kosmosa filmu nav mana ideja, bet es tai piekrītu pilnībā.

Šo vārdu autors ir kāds režisors, kura viedokli ņem vērā gan skatītāji, gan prese, gan kino jomas pārstāvji, tas ir viens no visu laiku ietekmīgākajiem režisoriem - Džeimss Kamerons (James Cameron). Pēc «Gravitātes» noskatīšanās viņš neskopojās ar uzslavām un nosauca to par «visu laiku labāko kosmosa filmu», un tici man, šis onkulis ar šādiem izteicieniem apkārt nemētājas.

Režisora Alfonso Kuarona septiņus gadus ilgā pauze ir pilnībā atmaksājusies, un viņš pasaulei ir dāvājis filmu, par kuru cilvēki runās vēl ilgi. Gan īsi pirms, gan ilgi pēc Oskaru pasniegšanas ceremonijas. Tas nekas, ka filma norisinās šaurā telpā (ar šo es nedomāju kosmosu, es domāju kosmonauta skafandru) un tajā, rupji runājot, ir tikai divi aktieri, bet tas nemaina filma lieliskumu.

Runājot par aktieriem, galvenie (teju vienīgie) ir Džordžs Klūnijs (George Clooney) un Sandra Buloka (Sandra Bullock). Biju ļoti skeptisks pret Sandru Buloku, jo tā nekad īsti neesmu viņu uztvēris nopietni, nekad man viņa nav simpatizējusi. Viņai pieder savā ziņā unikāls rekords, vienā un tajā pašā gadā viņa saņēma gan Oskaru, gan Zelta aveni, uz kuras saņemšanu, gods kam gods, viņa personīgi pat ieradās. Jāpiezīmē, ka es pamatīgi kļūdījos un viņa šo filmu nespēja graut vai sabojāt skatīšanās prieku. Patiesībā visa «Gravitāte» savā ziņā ir Sandras Bulokas solo deja bezsvara stāvoklī, diezgan neglītā skafandrā, tikai pāris epizodēs viņa redzama drusku citā gaismā. Kā jau solīts, sīkāk neko nestāstīšu un skatītprieku nebojāšu.

Būtiski zināt, šī filma nav zinātniskā fantastika.

«Gravitāte» ir vienkārši uz zinātniskiem faktiem balstīta mākslas filma, jo tur nav piedomātas kaut kādas liekas muļķības, visi notikumi, risinājumi, sekas ir pilnīgi zinātniski iespējami un fantastika ir tikai tik, cik pats stāsts.

Kuru, starp citu, sarakstīja par režisors Kuarons un viņa dēls Jonass. Šī tēma vispār ir ļoti interesanta, cik reāli notikumi ir sniegti mūsu acīm no kino veidotāju puses un ko par to saka paši zinātnieki. Par šo tēmu ceturtdien «Gravitātes» kinoblogeru seansā stāstīja eksperts no Starspace.lv, nevēlos lieki atkārtoties, noskaties video zemāk.

Starspace.lv par zinātni un filmu "Gravitāte"

Nobeigumā. Šī ir filma, kuru ir jāredz visiem. Tā ir gudra, skaista, tajā pašā laikā vienkārša un elpu aizraujoša. Ja izņemtu ārā intrigu un neveiksmes, šo varētu izveidot kā planētas Zeme reklāmas rullīti un sūtīt citplanētiešiem. Vizuāli perfekta un sevī ievelk jebkuru skatītāju. No vairākiem draugiem esmu dzirdējis, ka šīs filmas laikā tu aizmirsti par līdzpaņemtajiem dzērieniem un ēdieniem, tāpēc izvairies no XXL izmēra popkorna. Ņem līdzi draugus un dodies palidot kosmosā pusotru stundu kopā ar Sandru Buloku un Džordžu Klūniju.

Pusotra stunda bezsvara dejas horeogrāfijas.

Vērtējums: 9.5/10

Komentāri (33)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu