Top filma par Latgales partizāniem (89)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ikskile.lv

Stabu ielas stūra mājā uzņemtas pēdējās epizodes dokumentālai filmai «Segvārds Vientulis». Tā ir filma par Latgales nacionālo pretošanās kustību, kuru vadīja katoļu mācītājs Antons Juhņevičs. Filmas veidotāji uzskata, ka šīs Latvijas vēstures lapaspuses ļoti daudziem cilvēkiem ir pilnīgi nezināms fakts. Vienā no epizodēm filmējies arī Jaunā Rīgas teātra aktieris Vilis Daudziņš.

Līdz šim Latgales nacionālās pretestības kustībai 1944-1956, kas Latvijas teritorijā veica organizētāko un vērienīgāko pretošanos un aptvēra ne tikai Latgales, bet arī Vidzemes reģionus, vēl nav veltīts neviens kinodarbs. Priestera Antona Juhņeviča varonīgais un traģiskais dzīvesstāsts, kas vēsturiski ir cieši saistīts ar partizānu karu Latgalē, ir pilnīgi nezināms plašākai sabiedrībai. Tam nav veltīts neviens nozīmīgs vēstures pētījums, nedz literārs darbs, nerunājot par kinodarbu.

Filmas (reenactment) filmēšanas epizodēs piedalīsies vairāki Jaunā Rīgas teātra, Dailes teātra un Nacionālā teātra aktieri – Varis Piņķis, Kristaps Rasims, Juris Jope un citi.

Filma pamatā skanēs latgaliešu valodā, kurā vēsturiski sazinājās filmas varoņi, bet filmā skanēs gan latviešu, gan krievu, gan latīņu valoda.

Filma atklās vairākus Latvijas sabiedrībai nezināmus un noklusētus vēstures faktus.

Komentāri (89)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu