Papildu seansi Dāvja Sīmaņa filmai «Escaping Riga»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Dāvis Sīmanis
Dāvis Sīmanis Foto: publicitātes

Režisors Dāvis Sīmanis uzņēmis filmu «Escaping Riga», kas ir dokumentālos notikumos balstīts stāsts par divām izcilām 20. gadsimta personībām – Sergeju Eizenšteinu un Jesaju Berlinu –, kuri dzimuši un bērnību pavadījuši Rīgā, bet drīz vien šo pilsētu pametuši, informē studijas «Mistrus Media» pārstāve Madara Kalniņa. Filma tapusi studijā «Mistrus Media», tās pirmizrāde kinoteātrī «Splendid Palace» notika aprīļa sākumā. Tagad izsludināti papildu seansi.

Izsekojot abu varoņu dzīves gaitām uz 20.gadsimta pirmās puses dramatisko notikumu fona, filma stāsta, kā viens no viņiem kļūst par «izcilāko savas paaudzes kinorežisoru» totalitārajā Padomju Savienībā, bet otrs – par «izcilāko savas paaudzes domātāju» liberālajā Lielbritānijā.

Filmā tiek izspēlētas dažādas plašākai publikai mazāk zināmas, taču vēsturiskos faktos balstītas situācijas abu varoņu dzīvē. Lai gan filma ir inscenējums, tā veidota kā dokumentāli «autentisks» materiāls un tās vizuālā stilistika tuvināta attēlotā laikmeta kino estētikai.

Darbā iekļautie notikumi aptver plašu ģeogrāfisku un hronoloģisku telpu, sākot ar Parīzi 1905.gadā un Holivudu 30.gadu sākumā un beidzot ar pēckara Ļeņingradu un Londonu. Tajā piedalās daudzi pazīstami vēsturiski personāži.

«Laikmets, kuru centāmies rekonstruēt dramatiski, atgādina laiku, kurā dzīvojam. Nav tālu jāskatās, lai ieraudzītu to pašu totalitārisma agresiju, varas aklumu un kultūras personību apspiešanu, kas valdīja laikā, kad dzīvoja mūsu varoņi,» uzsvēris filmas režisors Sīmanis.

Filma tapusi ar Nacionālā kino centra, Valsts kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes un «Rīga 2014» atbalstu.

Galvenajās lomās darbojas Mihails Karasikovs, Mārtiņš Počs, Gints Grūbe, Viktors Puglejevs un Gustavs Briedis.

Scenārija autori ir Sīmanis un Uldis Tīrons, galvenais operators – Andrejs Rudzāts, operatori – Valdis Celmiņš un Sīmanis, mākslinieces – Kristīne Plūksna-Zvagule un Ieva Romanova, komponists – Kārlis Auzāns, skaņu režisors – Ernests Ansons, montāžas režisori – Dāvis Sīmanis un Andra Doršs, producenti – Gints Grūbe un Līga Gaisa.

Papildseansi no 11. līdz 17. aprīlim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu