Foto: Top Renāra Vimbas spēlfilma «Es esmu šeit» (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Studija «Tasse Film» ir veiksmīgi sākusi jaunās latviešu spēlfilmas «Es esmu šeit» uzņemšanu. Filmas scenārists un režisors ir Renārs Vimba, bet operators - islandietis Arnars Torisons (Arnar Thorisson).

Pirms Lieldienām filmēšanas komanda pabeidza pavasara perioda uzņemšanu Rēzeknes novadā, bet jau šā gada jūlijā tiks turpināta vasaras perioda uzņemšana. Filmēšanu pilnībā pabeigt ir plānots 2014. gada nogalē.

Par filmu

Filma ir aizkustinošs stāsts par meiteni Raju (17) un viņas brāli Robi (12), kas spiesti dzīvot kopā ar vecmammu Olgu, jo viņu tēvs miris un māte aizbraukusi meklēt darbu Anglijā. Pretēji bērnu gribai vecmamma vēlas pārdot lauku īpašumus, kas piederējuši viņu tēvam, bet situācija mainās pēc Olgas nejaušās nāves. Rajai un Robim ir jāizvēlas - vai ziņot par viņas nāvi un nokļūt bērnunamā, vai noslēpt šo faktu un cīnīties par savām dzimtajām mājām un ģimeni. Raja kļūst par ģimenes apgādātāju un reizē piedzīvo savu pirmo mīlestību.

«Filmā pastarpināti iezīmējas vairākas tēmas, taču pamatā filma pievēršas morālajiem aspektiem saistībā ar atbildības un pienākuma jēdzienu. Atbildība par sevi un saviem sapņiem, atbildība par ģimeni, atbildība pret valsti – šīs tēmas šķautnes filmā atklājas galvenās varones Rajas, viņas jaunākā brāļa Robja un viņu promesošās mātes attiecībās. Galu galā filma ir par galvenās varones Rajas pieaugšanu, par sastapšanos ar savas personības tumšo pusi, sevis iepazīšanu un apzinātu lēmuma pieņemšanu dzīvot savādāk» - tā filmas režisors Renārs Vimba.

Aktieri

Filmas galveno varoņu Rajas un Robja meklējumi notika visā Latvijā, apskatot vairāk nekā 1500 pretendentu. Pēc atkārtotām aktieru foto un video provēm Rajas lomai tika izvēlēta Elīna Vaska, bet Robja lomai Andžejs Jānis Lilientāls. Filmā būs redzams franču aktieris Žerards Šalo (Gerard Chaillou), kurš ir filmējies pie tādiem režisoriem kā Žans Luks Godārs (Jean-Luc Godard) un Luks Besons (Luc Besson), kā arī vairāki Latvijā pazīstami aktieri – Zane Jančevska, Ruta Birgere, Edgars Samītis, Jānis Kirmuška un citi. Aktieru atlase notika sadarbībā ar aktieru atlases aģentūru «CASTING BRIDGE».

Filmas producentes Alise Ģelze un Aija Bērziņa uzsver, ka filmas skatītāji varēs līdzpārdzīvot galvenajai varonei Rajai, jo jebkuram ir pazīstamas tādas sajūtas kā greizsirdība, bailes, mīlestība, vilšanās un vēlēšanās saglabāt sev visdārgāko – ģimeni. Kā arī spēlfilma «Es esmu šeit» ļoti precīzi trāpa šobrīd nepieciešamākajā tematiskajā segmentā – ekonomisko bēgļu tēmā, kas ir aktuāla gandrīz katram Latvijā, turklāt filmas stāsts šo tēmu risina netradicionālā rakursā, uzmanības centrā izceļot nevis tos, kas aizbrauc (un tiek aprakstīti neskaitāmās mediju ziņās un arī dažās filmās), bet gan tos, kas paliek un vēlas savu nākotni saistīt ar šo valsti.

Projekts ir saņēmis «Nacionālā Kino centra» un VKKF, kā arī Eiropas fonda «Media Desk» atbalstu un ir attīstībā kopš 2011. gada. Tā scenārijs ir attīstīts starptautiskā scenāriju apmācībā «Four Corners» (2011) un kā vienīgais projekts no Baltijas valstīm tika izvirzīts EAVE apmācības apakšprogrammā «B’EST 2012», kas notika divās intensīvās darba sesijās Maskavā (Krievija) un Tallinā (Igaunija). 2012.gada nogalē «Es esmu šeit» kā viens no 13 projektiem piedalījās Austrumeiropas kopprodukcijas tirgū «CONNECTING COTTBUS» (Vācija), kur tika atzīts par vienu no potenciāli spēcīgākajiem projektiem.

Mellow Mud / Es Esmu Šeit * LV from Tasse Film on Vimeo.

Filmas komanda

Filmas scenāriju ir vairākkārt rediģējis Eiropā atzīts scenāriju konsultants Migels Mačalskis (Miguel Machalski), kurš ir strādājis ar tādiem zināmu filmu scenārijiem kā Klinta Īstvuda «MILLION-DOLLAR BABY», Alehandro Amenabāra «MAR ADENTRO», Stīvena Daldria «BILLY ELLIOT».

Filmas komanda ir režisors un scenārists Renārs Vimba, operators – Arnars Torisons (Arnar Thorisson), filmas mākslinieks – Aivars Žukovskis, kostīmu māksliniece – Līga Krāsone, komponists – Valgeirs Sigurdsons (Valgeir Sigurdsson), filmas producentes – Aija Bērziņa, Alise Ģelze.

Filmēšanas periods ir paredzēts trīs dažādos gadalaikos - 2014.gada aprīlī, jūlijā un novembrī. Filmēšana notiks Latvijas laukos (Rēzeknes novadā), Rīgā, kā arī Londonā (Lielbritānijā).

Filmas kopējais finansējums plānots 700 000 eiro apjomā. Filmas tapšanu atbalsta Nacionālais Kino centrs un VKKF. Filmas pirmizrāde Latvijā ir plānota 2015. gada novembrī, dalība (pasaules, Eiropas pirmizrāde) starptautiskos A klases kinofestivālos 2016.gada ziemā/pavasarī.

Par «Tasse Film»

«Tasse Film» ir jauna filmu studija, dibināta 2011. gada februārī, sevi jau pirmajā pastāvēšanas gadā ir pieteikusi ar administratīvi un radoši spēcīgu komandu, kuras pamatu veido divas jaunas un sevi jau pierādījušas producentes – Alise Ģelze un Aija Bērziņa. Studijas galvenie darbības virzieni ir filmu, mākslas projektu un video darbu producēšana. «Es esmu šeit» ir studijas pirmā pilnmetrāžas spēlfilma.

Filmas veidošanas procesam var sekot facebook lapā:

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu