Viedoklis: Kino industrijā valda pārmantots seksisms (3)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kannu kinofestivāla žūrijas priekšsēdētāja Džeina Kempione (Jane Campion), kura līdz šim ir vienīgā prestižo «Zelta palmas zaru» ieguvusī sieviete, daiļā dzimuma režisoru trūkumu skaidro ar kino industrijas «pārmantoto seksismu». «Varētu teikt, ka kino industrijā pastāv pārmantots seksisms,» trešdien sacīja jaunzēlandiešu scenāriste un režisore. «Tas šķiet ļoti nedemokrātiski, un sievietes to pamana. Laiku pa laikam mēs netiekam pienācīgi pārstāvētas.»

Vīriešu dzimuma kinorežisori «apēd visu kūku», uzskata Kempione.

Kempiones filma «The Piano» («Klavieres») par mēmu pianisti 1993.gadā tika apbalvota ar «Zelta palmas zaru». Viņa ir arī viena no četrām sievietēm, kas jebkad tikušas nominētas ASV Kinoakadēmijas balvai jeb «Oskaram» par labāko režiju.

Kempione kļuva slavena, pateicoties sarežģītu un ar spēcīgu gribasspēku apveltītu sieviešu tēliem viņas filmās.

Režisores jaunākais miniseriāls «Top of the Lake» par izmeklētāju, kura atgriežas dzimtajā pilsētā un atšķetina noziegumu, bija populārs skatītāju vidū un izpelnījās vairākus apbalvojumus.

ASV Sieviešu pētniecības televīzijā un kino centra pārstāve Marta Lozena sacīja, ka, par spīti publiskajām diskusijām, sieviešu situācija Holivudā kļuvusi tikai sliktāka, nevis uzlabojusies.

«Vairāk nekā desmit gadus par šo jautājumu norisinājies aktīvs un nozīmīgs dialogs, bet filmu studiju un arodbiedrību vadošajos amatos joprojām ir ļoti maz sieviešu,» viņa teica. Centra veiktā pētījumā atklājās, ka tikai

6% no pagājušā gada 250 pelnošākajām filmām veidojušas režisores-sievietes.

Lozena skeptiski vērtē pieņēmumu, ka sievietes vairāk ieinteresētas mazbudžeta filmu uzņemšanā. «Protams, abu dzimumu vidū ir režisori, kuri nevēlas darboties Holivudas grāvējos,» viņa norāda. «Taču daudzas sieviešu dzimuma režisores intervijās atklājušas, ka vēlētos, kaut šāda iespēja viņām būtu pieejama.»

Šogad Kannu kinofestivālā sacenšas 18 filmas, no kurām tikai divas veidojušas sievietes.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu