Zvērs apēd visas planētas kodolgalviņas! Godzilla atgriežas! (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Britu režisora Gareta Edvardsa (Gareth Edwards) 3D piedzīvojumu trilleris «Godzilla» jau nonācis uz mūsu kino ekrāniem! Filma, kas ir režisora debija Holivudā un kuras ražošanas izmaksas ir 160 miljoni ASV dolāru, savā pirmajā nedēļas nogalē ASV kinoteātros iekasējusi 93 miljonus ASV dolāru. Scenārija autori - Makss Borenšteins un Deivs Kalahems. Par iespaidīgiem vizuālajiem efektiem parūpējies trīskārtējais «Oskara» balvas laureāts Džims Rīgels (triloģija «Gredzenu pavēlnieks»). Lomās - Braiens Krenstons, Elizabete Olsena, Ārons Teilors Džonsons, Žiljeta Binoša, Sallija Hokinsa, Deivids Stretērns un citi.

Kā skaisti notriekt 160 miljonus ASV dolāru.

Apraksts: Pasaulslavenais, milzu dinozauram līdzīgais briesmonis Godzilla stājas pretī ļauniem monstriem, kas radušies nepārdomātu zinātnisko eksperimentu rezultātā un sākuši apdraudēt pašu cilvēku eksistenci.

Pārdomas: Kopš 1954. gada, kad iznāca šīs franšīzes pirmā filma, ir pagājuši sešdesmit gadi, kuros ir iznākušas vismaz trīsdesmit dažādas filmas ar, par un ap mūsu bērnības iemīļoto superbriesmoni - Godzillu. Nemaz nerunājot par seriāliem, komiksiem un animācijām. Pa šiem gadiem šis ērms ir paspējis pacīnīties gan ar King Kongu, gan Godzillu no kosmosa, gan daudziem jo daudziem citiem negantiem mošķiem. Protams, pat ar cilvēkiem. Šāda filmas «bagāža» uzliek sarežģītu un nopietnu uzdevumu filmas režisoram - radīt kaut ko interesantu un nebijušu tēlam, ar kuru gandrīz viss iespējamais jau ir apspēlēts.

Te nu mūsu mūsu stāstā ienāk britu režisors Garets Edvardss, kurš plašāk pazīstams kļuva ar savu filmu «Briesmoņi» («Monsters»), kuru uzfilmēja, sarakstīja un izveidoja pats ar savām čaklajām rociņām un par nieka naudiņām. Ar ko es domāju, nieka naudiņām priekš kino industrijas, filmas budžets toreiz bija mazāk par 500 000 ASV dolāru, bet tā tika plaši atzīta un nopelnīja vairāk par 4 miljoniem ASV dolāru. Te nu Holivuda nolēma Garetam dot iespēju nopelnīt un iztērēt vairāk,

piedāvājot viņam uzfilmēt jauno Godzillu un piešķirot ne daudz, ne maz - 160 miljonus ASV dolāru.

Ķersimies nu pie pašas filmas! Specefekti ir vienkārši burvīgi. Ja nu kāds intereses pēc apskatīsies pirmo Godzillas filmu pirms šā kino seansa, noteikti smīkņās ūsās - kino industrija no tērpa un lellēm ir stipri izaugusi pēdējo sešdesmit gadu laikā. Skati ir vienkārši fenomenāli, kaujas, pilsētas iznīcināšanas ainas, cunami un viss, kas plīst, izskatās lieliski. Jo īpaši patīkams ir savādais filmēšanas stils, it kā no cilvēku acīm visur un vienmēr. Nē, tas nenozīmē, ka visu filmu kamera raustās kā puņķis uz drāts. Tas nozīmē, ka filmēts ir no dažādiem teorētiskiem cilvēku acu punktiem, tātad rodas patīkami savāda klātbūtnes sajūta visiem notikumiem, un tas ir labi.

Nudien, skatoties šo filmu, šoreiz pat likās, ka tās veidotājiem tiešām rūp, kā tā izskatīsies, īpaši bravo un aplausi specefektu malačiem.

Ļoti daudz tiek kritizēti aktieri, jeb drīzāk tēli šajā filmā. Ja neskaita Haizenbergu, ar ko es domāju seriāla «Breaking Bad» zvaigzni Braienu Krenstonu (Bryan Cranston), lai arī pagājušas vien dažas dienas, kopš filmu noskatījos, īsti vairs nevienu aktieri neatceros. Elizabete Olsena, Ārons Teilors Džonsons, Žiljeta Binoša, Sallija Hokinsa, Deivids Stretērns vienkārši kaut kur pazuda tulkojumā, kaut kur starp visām cīņām, kaujām un stāstu. Varbūt tas pat nav slikti, galu galā filma ir par monstriem un pasaules dabas balansu, nevis kāda konkrēta cilvēka likteni vai dzīvi, lai arī filmas pirmā stunda mums stāstīja ko citu.

Filmas "Godzilla" režisors Garets Edvardss
Filmas "Godzilla" režisors Garets Edvardss Foto: Reuters/ScanPix

Noslēgumā, negrasos atstāstīt filmas notikumus. Domājams, ka vairāku stundu lidojuma attālumā ļoti maz būtu sastopami tādi cilvēki, kuri nebūtu redzējuši vai nezinātu, kas ir Godzilla. Šī ir noteikti viena no labākajām Godzillas filmām, viennozīmīgi labākā, kādu ir uzņēmuši amerikāņi. Diemžēl 2D nebūs pieejams, tikai 3D formātā tā tiks izrādīta kinoteātros, bet šoreiz šis formāts nav nemaz tik traucējošs.

Starp citu, ja patika šī filma, varu iepriecināt.

Pateicoties pirmās filmas panākumiem, kinostudija «Warner Bros» uzreiz pasūtījusi tās turpinājumu.

Vērtējums: 7/10

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu