Latvijā top arvien jaunas ārvalstu kino filmas: kas te viņus vilina? (8)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saulkrastu pludmalē jau kārtējā filmēšanas diena Krievijas televīzijas četru sēriju seriālam. Muzikālās komēdijas darbība risinās 90. gadu sākumā kādā nenoteiktā Krievijas Ziemeļu pilsētiņā.

Filmas režisore skaidro, ka viņi ilgi meklēja filmēšanas vietu, līdz to atrada Saulkrastos.
«Mēs meklējām vietu, kur var nolikt karuseli jūras krastā. Šeit mēs to atradām, tieši tā, kā gribējām. Daudzās vietās bijām, bet tās nederēja. Šeit viss ir kā nepieciešams - no jūras redz karuseli un no karuseļa redz jūru,» skaidro režisore Jeļena Nikolajeva.

Filmas veidotāji Latviju izvēlējās, atmetot filmēšanu Krievijā, Ukrainā un Baltkrievijā.



Izvēli filmēt pie Rīgas jūras līča noteica ne tikai vieta, bet arī Nacionālā kino centra piedāvātā nodokļu atmaksa.
«Tas ir tāds komerciāls produkts, līdz ar to tas līdzfinansējums bija svarīgs. Katrs skaita izdevumus, cik tas maksās Krievijā, Baltkrievijā vai Ukrainā,» skaidro producents Maksims Kovoļevičs.

Filmas kopējo budžetu producents neatklāj, vien min, ka tas ir vairāk nekā 700 000 eiro.

Nacionālais Kino centrs otro gadu,

Rīgas Filmu fonds jau četrus gadus piedāvā filmu veidotājiem līdz 25% tēriņu atmaksu.

Rīgas fondam šogad ir gājis grūtāk: nevienu kompāniju nav izdevies piesaistīt, bet Kino centrs šogad uz Latviju atvilinājis jau četru filmu veidotājus.
«Tas nav nekāds uz vietām tapis izdomājums, tā ir pasaules prakse, jau aprobēta ekonomiskā formula, kas ļauj piesaistīt ārvalstu investīcijas un, kas nav mazsvarīgi, sagādā darbu arī vietējiem profesionāļiem,» skaidro Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Piemēram, minētā Krievijas seriāla tapšanā piedalās vien pieci profesionāļi no Krievijas,

visi pārējie vairāki desmiti speciālistu ir Latvijas iedzīvotāji.



Kino centrā aprēķināts, ka katrs ārvalstu kino tapšanā ieguldītais eiro atnes deviņus eiro Latvijas budžetam. Rīgas Filmu fonds vien kopš dibināšanas, neskaitot ar filmēšanu nesaistītos izdevumus, ir piesaistījis 5 miljonus eiro.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu