Gaujas filmas «Izlaiduma gads» pirmizrāde Latvijā notiks 9. oktobrī (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA LETA

9. oktobrī Latvijas pirmizrādi kinoteātrī «Kino Citadele» piedzīvos Andra Gaujas spēlfilma «Izlaiduma gads», bet no 10. oktobra tā būs skatāma kinoteātros visā Latvijā, informē spēlfilmas uzņemšanas grupa Nacionālā kino centra pasākumā «Drīzumā/Coming soon». Kā ziņots, pasaules pirmizrādi filma piedzīvos 27. augustā Monreālas kinofestivālā. Septembrī tā startēs arī starptautiskos kinofestivālos Norvēģijā un Krievijā.

Filma ir stāsts par jaunu skolotāju, kas, cenzdamās nodibināt draudzību ar savu audzināmo klasi, iekļūst sarežģītu personisko attiecību mezglā.

«Filma ir par sievieti, kas meklē sevi. Par cilvēku, kas ir labs, gaišs cilvēks, labu skolotāju, kura nevienam nevēl neko ļaunu. Bet, kad jāizvēlas personisko laimi, tas var nesaskanēt ar vēlmi būt labai pilnīgi pret visiem,» filmas būtību skaidroja tās režisors Andris Gauja. Galvenajā lomā ir 30 gadus veca skolotāja, ko attēlo aktrise Inga Alsiņa-Lasmane. Bez profesionāliem aktieriem filmas uzņemšanā piedalījās arī aktiermākslu neapguvušie jaunieši bez filmēšanās pieredzes. Tas profesionāliem aktieriem esot bijis izaicinājums sastrādāties, bet ir arī ieguvums - filma sanākusi ļoti dzīva.

«Darījām visu, lai tiktu vaļā no liekas pompozitātes, lai filma būtu dabiska un vēstījums spētu uzrunāt jebkuru skatītāju,» teica Gauja.

Operators Andris Grebņevs piebilda, ka filma tika uzņemta bez klapīšu izmantošanas - aktieri nekad neesot zinājuši, kad kamera ir ieslēgta vai izslēgta, arī tas palīdzējis uzņemt pēc iespējas dabiskākas ainas. Tāpat arī scenārijā aktieri nevarēja nepārtraukti ieskatīties, daudzās ainās esot bijis vienkārši jāimprovizē.

Aktrise Inga Alsiņa - Lasmane piedalās pasākuma ciklā "Drīzumā/ Coming Soon", kura laikā mediju pārstāvji tiek iepazīstināti ar režisora Andra Gaujas pirmo spēlfilmu "Izlaiduma gads", kas pie Latvijas skatītājiem nonāks oktobra sākumā
Aktrise Inga Alsiņa - Lasmane piedalās pasākuma ciklā "Drīzumā/ Coming Soon", kura laikā mediju pārstāvji tiek iepazīstināti ar režisora Andra Gaujas pirmo spēlfilmu "Izlaiduma gads", kas pie Latvijas skatītājiem nonāks oktobra sākumā Foto: Ieva Lūka/LETA LETA

«Man bija gan jālieto, gan jāaizmirst tas, kas iemācīts. Filma katru dienu varēja pavērsties citā virzienā. It kā ir scenārijs, bet viss varēja beigties vai nebeigties tā,» filmēšanās pieredzē dalās galvenās lomas atveidotāja Alsiņa-Lasmane. Ne tik ierastas aktrisei bijušas ainas, kur bijis jāfilmējas kailai, - traucējis «latviešu kautrīgums».

Atsevišķas filmas ainas uzņemtas ne vien Latvijā, bet arī Francijā un Krievijā, savukārt tās pēcapstrāde notikusi Indijā, Bombejā jeb populārajā Bolivudā. Tam izmantota jaunākā krāsu un skaņas apstrādes tehnika, tāpēc solīts, ka krāsu un skaņas ziņā filma būs īpaši baudāma - sevišķi kinoteātros.

«Visa pēcapstrāde veikta Indijā, par ko esam dikti priecīgi. Sākumā baidījāmies, ka neuztaisa kaut kādas hiperkrāšņas Bolivudas krāsas. Skaņu studija bija pati labākā Indijā,» stāstīja Gauja.

Filmas mērķauditorija ir jaunieši 16-25 gadu vecumā.

Šī ir pirmā Andra Gaujas spēlfilma. Filmēšana sākta jau 2012. gada maijā. Pavisam filmas tapšanas process aizņēmis apmēram gadu un 45 pilnas filmēšanas dienas. Tās kopējās izmaksas lēšamas 270 000 eiro apmērā.

Uz filmas pirmizrādi Latvijā 9. oktobrī ierašanās ar ielūgumiem.

Paralēli Andra Gaujas filmai pasaules pirmizrādi kino pasaulē tik nozīmīgajā Toronto kino festivālā piedzīvos Jura Kursieša filma «Modris». Tā ir uz patiesiem notikumiem balstīta filma par 18 gadus vecu jaunieti vārdā Modris, kuram ir sarežģītas attiecības ar māti, kura dēlu nodod policijai, skaidroja Kursietis. Galveno lomu filmā atveidos Kristers Pikša, bet mātes lomā iejutīsies tautā mīlētā aktrise Rēzija Kalniņa. Kinoteātros visā Latvijā šī filma būs skatāma no 24.oktobra.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu