Kinoteātros: latviešu animācija, komēdija, drāma un «Neiznīcināmie» (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No piektdienas, 22. augusta, Latvijas kinoteātros sāk demonstrēt romantisko ASV drāmu «Vainīgas ir zvaigznes» («The Fault in Our Stars»), Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filmu «Akmeņi manās kabatās» un komēdiju «Tu esi šeit» («Are You Here»), kurā galvenās lomas izpilda skatītāju iemīļotie komiķi Ouens Vilsons, Zaks Galifianakis un Eimija Polere.

 
Foto: Kadrs no filmas

«Vainīgas ir zvaigznes»

Rakstnieka Džona Grīna (John Green) romāna «Mūsu zvaigžņu vaina» («The Fault in Our Stars») ekranizācija. Pērnā gada nogalē klajā nāca arī šīs Džona Grīna grāmatas latviskojums.

Anotācija: Heizelai Greisai ir tikai sešpadsmit gadu, taču jau vairākus gadus viņa pavada nāves ēnā. It visur viņas pastāvīgais pavadonis ir tērauda ratiņi ar skābekļa balonu, caurulītes nāsīs un... audzējs, kuru gan uz laiku apturējis jauns brīnummedikaments, bet diagnoze diemžēl ir neatgriezeniska. Heizela cenšas tikt galā ar dzīvi, kā nu prot, – pusaudziska spīts un drudžainas dzīvotalkas viņā apvienojas ar cilvēka, kurš apzinās savu nolemtību, rezignāciju un pārdomu smagumu. Taču kādā no vēža pacientu atbalsta grupas tikšanās reizēm Heizela sastop Augustu – neprognozējamu, romantisku puisi –, kurš apgriež meitenes dzīvi kājām gaisā par spīti tam, ka Heizelas diagnoze ir vai ir bijusi arī viņējā. Banālā klišeja, ka katrs dzīves mirklis jātver tā, it kā tas būtu beidzamais, šo jauniešu dzīvē iegūst baisi, bet arī fascinējoši burtisku nozīmi. Vai mīlestība, kuru nepārtraukti apēno nāve, ir tikai abu jauniešu izmisīgā tveršanās pie dzīves? Ko viņu slimība ļauj apjaust pašiem par sevi, ko – par apkārtējiem? Un vai vispār slimībai un nāvei var būt jebkāda jēga, vai tā ir tikai neloģiska «vaina viņu zvaigznēs»?

 
Foto: Kadrs no filmas

«Akmeņi manās kabatās»

No ceturtdienas, 21. augusta, kinoteātros visā Latvijā sāk demonstrēt pirmo Signes Baumanes pilnmetrāžas filmu «Akmeņi manās kabatās», kas jau piedzīvojusi pasaules pirmizrādi nozīmīgajā Karlovi Vari festivālā, kur saņēma divas balvas - Starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI balvu un Ekumeniskās žūrijas īpašo balvu. Par filmu atzinīgas recenzijas publicējuši kinoindustrijas vadošie mediji, tādi kā «The Hollywood Reporter», «The Variety» un «Screendaily». Filmu šogad plānots pieteikt Amerikas Kinoakadēmijas balvai «Oskars».

 
Foto: kadri no filmas

Tu esi šeit

22.augustā Latvijas kinoteātros sāk izrādīt komēdiju «Tu esi šeit» («Are You here»), kurā galvenās lomas izpilda skatītāju iemīļotie komiķi Ouens Vilsons («Viesnīca «Diženā Budapešta»», «Pusnakts Parīzē»), Zaks Galifianakis («Paģiras», «Paspēt laikā») un Eimija Polere («Uz slavas asmens»). Filmas režisors un scenārija autors ir vairākkārtējais «Emmy» balvu laureāts Metjū Vainers, pasaulslaveno seriālu «Soprano ģimene» un «Mad Men» veidotājs.

Vietējās televīzijas laika ziņu diktoru - vieglprātīgo brunču mednieku Stīvu Dalasu kādudien uzmeklē bērnības draugs Bens Beikers, kurš jūtas apjucis pēc sava tēva nāves un meklē atbalstu grūtā brīdī. Daudziem par pārsteigumu nelaiķis visu savu īpašumu un prāvu naudas summu novēlējis ekscentriskajam dēlam, atstājot bešā Bena māsu Teriju - lietišķu sievieti, kura ar šādu lēmumu negrasās samierināties un mantojuma dēļ gatava tiesāties. «Tu esi šeit» ir asprātīga un sirsnīga komēdija par patiesu draudzību, kura, filmas varoņa Stīva vārdiem runājot, «ir daudz retāk sastopama nekā mīlestība».

Fragments no intervijas ar filmas režisoru Metjū Vaineru.

Kā izlēmāt par filmas «Tu esi šeit» veidošanu, kas ir jūsu debija kinorežisora amatā pēc spožas karjeras un panākumiem izcilu seriālu radīšanā?

Metjū Vainers: «Kādā jaukā dienā aptvēru, ka neesmu uzturējis kontaktu ar saviem bērnības draugiem. Esmu laimīgi precējies un aizņemts, tāpēc draugu būšana ir atstāta otrajā plānā. Jā, mana sieva ir mans labākais draugs, taču sāku domāt par to, kāpēc jaunības un bērnības draudzības ir izplēnējušas. Par to ir šī filma – par bērnības draugu piedzīvojumiem un attiecībām.»

Vai tiesa, ka, rakstot scenāriju pirms vairākiem gadiem, jau toreiz zinājāt, ka centrālo lomu tēlos aktieris Ouens Vilsons?

Metjū Vainers: «Tā tiešām bija. Rakstot scenāriju, doma par Ouenu no idejas pakāpeniski un nenovēršami pārauga par mērķi, tāpēc darīju visu, lai viņš šo lomu iegūtu. Viņš vienmēr man šķitis ļoti interesants un savā ziņā varbūt nenovērtēts kā kinozvaigzne. Viņš ir gan asprātīgs, gan inteliģents, taču dažkārt to slēpj. Tieši kā radīts šai lomai.»

Kā bija no godalgotā TV seriāla «Mad Men» veidošanas pārslēgties kino filmas radīšanai?

Metjū Vainers: «Lielākā atšķirība ir tajā, ka, veidojot seriālu, ar aktieriem esam saistīti ilgu laiku, vairākus gadus. Šajā laikā, protams, ar filmēšanas komandu izveidojusies ļoti stipra saikne un savstarpēja uzticēšanās. Filmas «Tu esi šeit» aktierus pirms filmas veidošanas nepazinu, tāpēc nācās Ouenu un Zaku iepazīt, kas bija interesants izaicinājums, jo viņi ir komiķi, taču līdz šim galvenokārt biju sadarbojies ar drāmas speciālistiem.»

Kā ir strādāt ar komiķiem?

Metjū Vainers: «Mēs varējām atļauties vaļu improvizācijai. Protams, turējāmies pie scenārija, taču bija lieliski piedalīties filmēšanas procesā ar izciliem komiķiem.»

Jūs minējāt, ka, rakstot šīs filmas scenāriju, domājāt par saviem draugiem un to, kādas ir attiecības ar viņiem. Vai tagad, kad filma tiek nodota skatītāju vērtējumam, esat radis atbildes uz šiem jautājumiem?

Metjū Vainers: «Jā, es domāju, ka tās atbildes par draugu attiecībām, kas tiek sniegta filmā, ir atbildes arī uz manis paša sev uzdotajiem jautājumiem.»

 
Silvestrs Stallone ir projekta "Neiznīcināmie" idejiskais vadītājs un iniciators. Šīs vasaras hitā "Neiznīcināmie 3" S. Stallone tēlo Bārniju Rosu. Grupas barvedis un stratēģis bez žēlastības novāc bandītus, kas trāpās viņam ceļā
Silvestrs Stallone ir projekta "Neiznīcināmie" idejiskais vadītājs un iniciators. Šīs vasaras hitā "Neiznīcināmie 3" S. Stallone tēlo Bārniju Rosu. Grupas barvedis un stratēģis bez žēlastības novāc bandītus, kas trāpās viņam ceļā Foto: publicitātes

«Neiznīcināmie 3»

Šajā nedēļas nogalē beidzot Latvijas kinoteātros būs skatāma filma, kurā sapulcinātas visu laiku un tautu grāvējfilmu zvaigznes. Holivudas zvaigžņu izlasei ne vien bija jāstājas pretī Melam Gibsonam, kas trešajā filmā iemiesojies ieroču tirgonī bez sirdsapziņas, bija arī jātiek galā ar briesmīgu interneta pirātismu. «Neiznīcināmo» komanda nepadodas un sola neaizmirstamus iespaidus kinozālē.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu