«Oskara» balvai izvirzīs filmu «Akmeņi manās kabatās» (22)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

ASV Kinoakadēmijas balvai «Oskars» no Latvijas ekspertu komisija vienbalsīgi izvirzījusi Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filmu «Akmeņi manās kabatās». 2013. gadā balvai izvirzītās filmas «Mammu, es tevi mīlu» producente Alise Ģelze norādīja, ka filma «Akmeņi manās kabatās» varētu ieinteresēt ne tikai Baltijas skatītāju, jo ir arī personīgs stāsts. Filmas iespēju izpelnīties ASV Kinoakadēmijas uzmanību atzina arī režisors Jānis Putniņš un kino žurnāliste Kristīne Matīsa.

Kā atzīmēja Matīsa, filma veidota pietiekami starptautiskā valodā un personiskajā brīvībā, tāpēc tā nevar palikt nepamanīta skatītājiem. Žurnāliste uzsvēra arī autores uzdrīkstēšanos runāt par smagām tēmām.

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma norādīja, ka šoreiz varam cerēt, ka uzmanība būs, jo filma «Akmeņi manās kabatās» jau saņēmusi cildinošas atsauksmes. Viņa uzsvēra, ka Baumanes filmu slavējuši arī «The New York Times», kas ir nebijis gods latviešu režisorei, kaut arī viņa jau kādu laiku dzīvo ASV.

Kultūras ministres ārštata padomniece Latvijas simtgades programmas sagatavošanas jautājumos Leonarda Ķestere uzsvēra, ka «Akmeņi manās kabatās» ir arī Latvijas stāsts plašā laika periodā, kas vienkārši, emocionāli izstāstīts animācijas valodā. Arī Ķestere uzsvēra režisores uzdrīkstēšanos filmas veidošanā tieši šajā tehnikā.

Matīsa norādīja, ka animācijas filma ir parocīgs līdzeklis, kā runāt par smagām tēmām. Arī Latvijas Televīzijas Filmu sagādes un adaptācijas daļas vadītāja Anna Rozenvalde uzsvēra animācijas filmas priekšrocības, jo tā uzrunā tieši un precīzi. Rozenvalde pauda prieku, ka ASV Kinoakadēmijas balvai izvirzīta tieši animācijas filma, jo Latvijā ir ļoti spēcīgas animācijas tradīcijas.

Kā norādīja Putniņš, filmai ir ļoti oriģināls stāstījuma veids, kā arī neparasta vizuālā valoda. Arī Rietuma norādīja uz to, ka filmas stāsts ir izstāstīts ļoti spilgtā mākslinieciskajā valodā.

Rietuma pastāstīja, ka filma no Latvijas saņēmusi nelielu summu - 18 000 eiro. Baumane finansējumu ieguvusi no dažādiem ASV fondiem, kā arī kampaņu pūļa finansēšanas platformā «Kickstarter». Norādot uz grūtajiem filmas tapšanas apstākļiem, Rietuma pastāstīja, ka animācijas filma ir ļoti dārgs, bet arī ļoti vajadzīgs radošās izpausmes veids, jo tā vieglāk ceļo pasaulē.

Jau ziņots, ka izvirzīšanai ASV Kinoakadēmijas balvai «Oskars» pieteiktas Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma «Akmeņi manās kabatās» un Māra Putniņa un Jāņa Cimermaņa filma «Džimlai Rūdi Rallalā».

ASV Kinoakadēmijas balvas «Oskars» pasniegšana notiks nākamā gada 22. februārī.

Komentāri (22)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu