Lietuvieši «Oskaram» izvirza Lietuvas un Latvijas kopražojumu «Spēlmanis» (2)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Nākamā gada ASV Kinoakadēmijas balvai «Oskars» labākās ārzemju filmas nominācijā no Lietuvas izvirzīta Lietuvas un Latvijas kopražojuma filma - režisora Igna Jonīna darbs «Spēlmanis» («The Gambler»), paziņojis Lietuvas kinocentrs.

Lente šopavasar saņēmusi Lietuvas kino un televīzijas balvu «Sudraba dzērve» kā gada labākā filma. Tās pasaules pirmizrāde notikusi Sansebastjanas kinofestivālā, bet kopumā tā rādīta jau gandrīz 40 starptautiskajos festivālos un izpelnījusies vairākas godalgas, tostarp speciālo žūrijas balvu Varšavas kinofestivāla starptautiskajā konkursā. Pašā Lietuvā to sāks rādīt no 24. septembra.

Asa sižeta filma ar trillera un melodrāmas iezīmēm vēsta par cilvēku, kas dzīvo dubultu dzīvi, - ātrās palīdzības ārstu Vincentu, kas vienlaikus ir gan talantīgs sava aroda speciālists, gan kaislīgs spēlmanis. Aizvien biežāk nokļūstot finansiālās grūtībās, Vincents spiests meklēt risinājumu un dara to visai radoši, izveidojot spēli, kurā likmes tiek liktas uz pacientu dzīvību vai nāvi. Taču kādā brīdī Vincentam nākas izšķirties starp azartu, kas turklāt nes iespaidīgus ienākumus, vai romantiskām jūtām. Un šī izšķiršanās kļūst bīstama.

Igna Jonīna kinodarbs risina ētiskās izvēles jautājumus, atsegdams sadursmi starp postpadomju konformista un kapitālistiskā uzvarētāja pasaules uzskatiem.

Galvenās lomas filmā atveido Vītauts Kaņušonis un Oona Mekas, kuras tēvs ir lietuviešu trimdas režisors Jons Meks, kas tiek dēvēts par amerikāņu avangarda kino tēvu.

Kopražojumu no Latvijas puses producējis Roberts Vinovskis no filmu studijas «Lokomotīve» un no Lietuvas puses - «Uljanos Kim studija». Filmas operators ir Jānis Eglītis. Tā ir pirmā Latvijas un Lietuvas kopražojuma spēlfilma pēdējo 20 gadu laikā. Filma tapusi gan ar Latvijas un Lietuvas nacionālo atbalstu, gan ar Eiropas Padomes filmu atbalsta fonda «Eurimages» finansējumu.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu