Lielo Kristapu par mūža ieguldījumu kinomākslā saņems I.Seleckis un M.Selecka (4)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Lielo Kristapu par mūža ieguldījumu Latvijas kinomākslā 11. decembrī saņems radošais duets - latviešu dokumentālists Ivars Seleckis un montāžas režisore Maija Selecka, pastāstīja festivāla "Lielais Kristaps komunikācijas un mediju projektu vadītāja Marta Romanova. Balvas saņēmēji tika paziņoti Selecka 80 gadu jubilejas sarīkojumā pirmdien.

Seleckis ir viens no spilgtākajiem latviešu kino dokumentālistiem, kura filmas augsti novērtētas starptautiskos kino festivālos.

Ivars Seleckis dzimis Rīgā 1934.gada 22.septembrī. Rīgas kinostudijā viņš sācis strādāt 1958.gadā, 1966.gadā ieguvis kinoinstitūta VGIK diplomu kinooperatora specialitātē. 1970.gadā tapusi filma «Valmieras meitenes», tai un arī turpmākajām Seleckis ir operators un režisors. Filma iegūst plašu sabiedrisku rezonansi un iezīmē viņa galveno tematiku – asu sociālu jautājumu aktualizācija un drosmīgs sabiedrības norišu pētījums, ko var redzēt arī citās viņa filmās «Sieviete kuru gaida» (1978), «Slāpju spogulis» (1976), «Meklēju vīrieti» (1983), Šķērsielas filmu sērijās (1988-2013), «Zolitūde» (1990), «Nāc lejā, bālais mēness!» (1994), «Sāļā dzīve» (1998). Nozīmīgas ir arī izcilu kultūras darbinieku portretfilmas – «Maestro bez frakas» (Raimonds Pauls, 1985), «Sieviete starp diviem romāniem» (Regīna Ezera, 1984), «Operdziedātāja uz skrituļslidām» (Elīna Garanča, 2002) un citas.

Nozīmīgs ir arī viņa devums mākslas filmu veidošanā. Seleckis ir Ulda Brauna filmas «Motociklu vasara» (1975), Imanta Krenberga «Zobena ēnā» (1976) un «Īsa pamācība mīlēšanā» (1982) operators inscenētājs. Filmas raksturīgas ar īpašu kameras plastiku un pārliecinošu vizuālo stilu.

Maija Selecka ir aptuveni 40 filmu montāžas režisore.

Šogad pirmo reizi Lielais Kristaps notiks starptautiska pasākuma – Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros, ievadot Eiropas Kino akadēmijas alvu pasniegšanas ceremoniju. Rīgas Starptautiskā kino festivāla laikā no 2. līdz 12.decembrim skatītājiem piedāvās vairāk nekā 120 filmu, savukārt Latvijas kino profesionāļiem sadarbībā ar Nacionālo kino centru sagatavota plaša industrijas programma – lekcijas un radošās darbnīcas pasaules klases kino nozares pārstāvju vadībā.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu