Sākas pirmie «Vislatvijas Kino svētki»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

No šodienas līdz 26.septembrim Rīgā un citur Latvijā notiks «Vislatvijas Kino svētki», informēja Latvijas filmu nozares informācijas vadītāja Astra Spalvēna. «Vislatvijas Kino svētkos» 13 kinoteātros visā Latvijā vairāk nekā 600 kino seansos tiks izrādītas 42 filmas.

Svētkos varēs noskatīties plašu latviešu filmu programmu, kā arī latviešu un lietuviešu kopražojumu - filmu «Spēlmanis». Skatītājus aicina arī uz Reiņa Kalnaeļļa pilnmetrāžas animācijas filmu «Zelta zirgs», kā arī Signes Baumanes «Akmeņi manās kabatās», Pētera Krilova dokumentālo filmu «Uz spēles Latvija», Dzintara Dreiberga dokumentālo filmu «Nāc ar mani padejot!», kā arī septiņu pazīstamu Eiropas režisoru filmu «Pāri ceļiem un upei». Skatītājiem tiks piedāvāta arī Andra Gaujas spēlfilma «Izlaiduma gads» un Jura Kursieša spēlfilma «Modris».

To

organizatori kino svētkos vēlas izcelt kino apmeklēšanu citu izklaižu starpā.

Kā pastāstīja «Forum Cinemas» direktors Normunds Labrencis, pagājušajā gadā Latvijas kino apmeklējuma rādītājs bijis 1,18 apmeklējumi uz vienu cilvēku. Viņš norādīja, ka, salīdzinot ar Somijas rādītāju - 1,4, Igaunijas - 2 un Dānijas - 2,5, Latvijai vēl ir kur augt. Mērķis esot sasniegt to, ka viens cilvēks vismaz divas reizes gadā dodas uz kinoteātri pavadīt savu brīvo laiku.

«Silverscreen» grupas kinoteātru Rēzeknē un Daugavpilī Reklāmas departamenta vadītāja Agneta Plūme pastāstīja, ka kinoteātru apmeklējuma rādītāji neapstiprina mītu par neaktīvu kultūras dzīvi reģionos. Daugavpils teātri apmeklējuma skaits sasniedzis divus apmeklējumus uz vienu cilvēku.

«Forum Cinemas» filmu izplatīšanas nodaļas vadītāja Ilze Roķe norādīja, ka liela daļa Latvijas kinoteātru ir digitalizējušies, kas nozīmē, ka kino izrādīšanā vairs netiek izmantotas 35 milimetru kino lentes. Viņa paskaidroja, ka visi kinoteātri, kuri ir digitalizējušies, palielina savu tirgus daļu Latvijā.

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma norādīja, ka kinoteātra apmeklēšana ir būtiska, jo augstu filmas tehnisko skaņas un attēla kvalitāti var nodrošināt tikai kinoteātros.

Rietuma aicina Latvijas kino apmeklētājus doties tieši uz Latvijas filmām, jo šajā rudenī pirmizrādi piedzīvojušas augstas kvalitātes latviešu filmas. Viņa pastāstīja, ka skatītāji novērtē kvalitatīvas Latvijas filmas un dodas uz tām. Pērn veiksmīgākās filmas bijušas «Mammu, es tevi mīlu», «Sapņu komanda 1935» un «Sēņotāji». Filma «Mammu, es tevi mīlu» nopelnījusi 77 000 latu (109 561 eiro), kas to padara konkurētspējīgu ar ārzemju filmām, pastāstīja Rietuma.

Kā pastāstīja Labrencis, pērkot vienu biļeti uz «Vislatvijas Kino svētku» filmām, vēl vienu biļeti būs iespējams saņemt par brīvu, lai aizvestu uz kino kādu, kurš tajā nav bijis vairāk kā gadu vai pat vairākus.

Akcijā iesaistās «Kino Citadele», «Multikino», «Cinamon», «Splendid Palace», «Kino suns», «Kino balle», «Silver Screen Rēzekne», «Silver Screen Daugavpils», kino «Gaisma», «Rio», kino «Lora», Vidzemes koncertzāle «Cēsis» un «Auseklis».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu