No Krievijas «Oskara» balvai izvirza pretrunīgi vērtēto filmu «Leviathan»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/AP/Scanpix

Prestižajai «Oskara» balvai no Krievijas izvirzīta režisora Aleksandra Zvjaginceva filma «Leviathan» («Левиафан»), kurā uzbrukts valsts politiskajai elitei, vēsta britu laikraksts «The Guardian». Kā zināms, pasaules valstis piesaka savu pārstāvi «Oskara» balvu kategorijā «labākā ārzemju filma», no kuras galarezultātā tiek izvēlēta viena uzvarētāja.

Daudzus pārsteidzis Krievijas komitejas lēmums virzīt filmu «Leviathan», jo tā neslēpti kritizē valsts politiskās elites melīgumu un pērkamību. Tajā ir aina ar šaušanu uz bijušo Padomju Savienības līderu Leonīda Brežņeva un Mihaila Gorbačova attēliem, kā arī uzpirkta politiķa kabinetā piekārta pašreizējā Krievijas prezidenta Vladimira Putina ģīmetne.

Kannu kinofestivālā filma tika apbalvota par labāko scenāriju.

Intervijā laikrakstam «The Guardian» Zvjagincevs noliedza, ka būtu gribējis uzbrukt pastāvošajai varai. Jāņem vērā, ka 35% no kinolentes finansējuma piešķīrusi Krievijas Kultūras ministrija.

Zvjagincevs atzina, ka kultūras ministram neesot paticis viņa darbs. Tikmēr filmas producents Aleksandrs Rodņanskis uzskata, ka kinolentes veidotāji, visticamāk, nākotnē vairs nesaņemšot valsts atbalstu.

Stājoties spēkā strīdīgi vērtētajam likumam, kas Krievijā aizliedz rupjības filmās, teātra izrādēs, mākslas darbos un medijos, daudzi bija nobažījušies par «Leviathan» turpmāko likteni. Taču jūlijā filmas demonstrēšana tika atļauta pilngadīgai auditorijai, jo «filmā ir rupji izteicieni».

Joprojām nav nolikts filmas iznākšanas datums Krievijā.

Šogad «Oskara» balvai labākās ārzemju filmas kategorijā nominētas tādas starptautiski novērtētas kinolentes kā «Two Days, One Night», «Ida» un «Timbuktu».

Latviju pārstāvēs Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma «Akmeņi manās kabatās». Savukārt lietuvieši pieteikuši Lietuvas un Latvijas kopražojuma filmu - režisora Igna Jonīna darbu «Spēlmanis» («The Gambler»).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu