13 dīvaini fakti par Edgara Alana Po nāvi (7)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Viņnedēļ mistikas un drūmā žanra literatūras pamatlicēja Edgara Alana Po talanta cienītāji atzīmēja rakstnieka nāves gadadienu. Nav apšaubāma viņa ietekme uz literatūru un pat kino, kas radies vairāk nekā pusgadsimtu pēc viņa nāves, tā vērojama arī mūsdienās. 31. oktobrī kinoteātros sāks demonstrēt mistikas trilleri «Stounhērstas trakonams» pēc E. A. Po stāsta «Doktora Darvē un profesora Zpalvē sistēma» motīviem («The System of Doctor Tarr and Professor Fether«).

Stāsts aizvedīs skatītājus uz saltu un drūmu 19. gadsimta psihiatrisko dziednīcu. Jauns praktikants ierodas praksē šajā klīnikā un saskaras ar neparastām ārstēšanas metodēm un dīvainu personālu. Viņu apbur debešķīgi skaista paciente.

E. A. Po mūžs un rakstnieka dzīves pēdējās dienas ir tikpat mīklainas kā viņa darbi. 40 gadus vecā rakstnieka nāve pirms 165 gadiem vēl joprojām ir miglā tīta.

Piedāvājam 13 faktus, kas saistīti ar Edgara A. Po nāvi:

1. E. A. Po nomira ceļojuma laikā – viņam Filadelfijā bija paredzēta lietišķa tikšanās ar pazīstamu tā laika dzejnieci Leonu Laudu. Mūsdienās viņu atceras tikai tāpēc, ka viena no pēdējām Po vēstulēm adresēta viņai.

2. Pirms brauciena no Ričmondas uz Filadelfiju Edgara A. Po līgavai šķita, ka viņš izskatījās slims, tāpēc viņa ieteica vērsties pie ārsta. Ārsts iesacīja atlikt braucienu, bet rakstnieks rīkojās pēc sava prāta.

3. 4 dienas pirms nāves novārgušais E. A. Po murgu varā tika atrasts Baltimorā uz ielas. Vēl joprojām nav zināms, kāpēc viņš bija tādā stāvoklī, un pats Po nespēja paskaidrot, kas ar viņu bija noticis, jo tā arī neatguva skaidru apziņu.

4. E. A. Po nomira 10 dienas pirms savām otrajām kāzām.

5. Dažas nedēļas pēc rakstnieka nāves viena lāde ar viņa mantām tika atrasta Baltimorā, otra Ričmondā.

6. Kad pienāca ziņa par Edgara nāvi, sievasmāte atklāja, ka bija pazudis viņa iemīļotais kaķis. Drīz dzīvnieku atrada beigtu.

7. Pēc rakstnieka nāves viņa ienaidnieki, ceļot neslavu, izplatīja melīgu nekrologu. Viens no viņiem publicēja rakstu, kurā apgalvoja, ka E. A. Po bijis vājprātīgs alkoholiķis, pārmērīgi aizrāvies ar opiju. Šis apmelojums vairāk nekā 100 gadu veidoja sabiedrisko domu par rakstnieku.

8. Žurnāla redaktors, kas publicēja Edgara Alana Po stāstus, izplatīja baumas, ka Po atrasts piedzēries. Atbildot uz šīm apsūdzībām, rakstnieka ārsts laida klajā vairākus rakstus un grāmatu E. A. Po goda aizstāvībai.

9. Pastāv daudz teoriju par E. A. Po nāvi, taču patiesais tās iemesls tā arī nav noskaidrots. Ir versija par pašnāvību, slepkavību, nāvi no holeras, sifilisa un vājprāta.

10. Pēc E. A. Po nāves viņa matus medīja cienītāji un kolekcionāri. Viena cirta glabājas Edgara Alana Po muzejā Ričmondā.

11. E. A. Po apglabāja Baltimorā, uz kapa uzlika kapakmeni. Pēc pusgada dzejnieka brālēns pasūtīja pieminekli, taču nepaguva to uzstādīt. Pilnīgi gatavo pieminekli iznīcināja vilciens, kas noskrēja no sliedēm un ietriecās kapsētas noliktavā. 1875. gadā E. A. Po mirstīgās atliekas tika pārapbedītas tajā pašā kapsētā, par ziedotāju naudu tika uzstādīts jauns piemineklis.

12. 1885. gadā rakstnieka sievas mirstīgās atliekas tika guldītas blakus vīram, kaut gan viņa bija mirusi pirms diviem gadiem un apglabāta ģimenes kapenēs Bronksā. Viņas kaps kopā ar citām kapavietām tika likvidēts pilsētas paplašināšanās dēļ, taču E. A. Po izdevējs saglabāja to, kas bija atlicis no Virdžīnijas Po. Stāsta, ka līdz pārapbedīšanai viņš turējis viņas mirstīgās atliekas savās mājās zem gultas.

13. 1860. gadā Lizija Dotena, kas dēvēja sevi par mediju, laida klajā nelielu dzejas krājumu, ko viņai it kā nodiktējis E. A. Po gars.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu