Kursietis: filmā «Modris» visu laiku ir jūtama tēva neesamība (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Sākot ar 24.oktobri, Jura Kursieša filmu «Modris» sāks izrādīt kinoteātros Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Talsos, Valmierā, Smiltenē, Siguldā, Cēsīs, Rēzeknē un Daugavpilī. Filmas pirmizrāde notika vakar kinoteātrī «Splendid Palace». Lai aprunātos ar pašu filmas režisoru, notikuma vietā atradās arī portāls TVNET.

Filma «Modris» ir patiesu notikumu iedvesmots stāsts par pusaudzi, kura samilzušais konflikts ar māti noved līdz tiesu darbiem. Pēc tam Modris nolemj atrast tēvu, kuru nekad dzīvē nav saticis.

Filmas aktualitāte un tēva neesamība ģimenē

«Filma faktiski ir par to, kas notiek, kad ģimenē nav tēva,» stāsta režisors Juris Kursietis. «Māte, Rēzijas Kalniņas atveidojumā, pārcentusies, jo viņai šķiet, ka ir jātēlo arī tēvs, ir jābūt stingrai. Diezgan bieži šobrīd dzirdami stāsti par vientuļajām mātēm, tā ir viena no galvenajām tēmām, par ko filma vispār runā, – tēva loma ģimenē jeb drīzāk ko nozīmē viņa neesamība.»

Kursietis atklāj, ka filmā visu laiku ir jūtama tēva neesamība, tas ir viens no lielajiem problēmu punktiem, kāpēc Modra un viņa mātes attiecības izveidojušās tieši tā. Viņaprāt, tēvs ir ļoti svarīgs!

Ko tad tie vecāki vispār saprot?

Mūsdienu sabiedrībā aktuāla tēma ir ne tikai vientuļas mātes un izjukušas ģimenes, bet arī vispār bērna audzināšana.

«Man liekas, ka tas ir komunikācijas jautājums. Pirmkārt, vecākiem nevajadzētu domāt, ka viņi zina labāk, bet mēģināt veidot dialogu,» iesaka Kursietis. «Mēs taču visi zinām, kādi ir tīņi, paši esam uzskatījuši, ka tas, ko vecāki saka, ir stulbības un ko viņi vispār saprot? Bet man liekas, dialogs ir tas, kā visvairāk trūkst mums un vispār Rietumu sabiedrībā. It īpaši mēs, kā ziemeļnieki, esam mazrunīgi, daudzas lietas līdz galam nepasakām un domājam, ka varbūt kaut kas pats aizies projām.»

Debijas filma «Modris» ir personisks, patiesos notikumos iedvesmots stāsts. Kursietis atklāja, ka, rakstot stāstu un veidojot filmu, pats pieķēris sevi pie atziņas, ka ir pieļāvis līdzīgas kļūdas ar savu ģimeni, protams, neaizejot tādās galējībās kā filmā. Pateicoties filmai, viņš arī šobrīd cenšas piedomāt par šīm lietām.

Filma «Modris» nominēta septiņām Nacionālā filmu festivāla «Lielais Kristaps» balvām, tostarp kā labākā spēlfilma un labākais režijas darbs. Filmas galvenās lomas atveidotājs, neprofesionālais aktieris Kristers Pikša nominēts labākā aktiera balvai.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu