Nosauktas nominācijas un pirmie uzvarētāji Eiropas Kinoakadēmijas balvai

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Seviļas Eiropas filmu festivālā Eiropas Kinoakadēmija un «EFA Productions» ir paziņojusi nominācijas 27.Eiropas Kinoakadēmijas balvai. Vairāk nekā 3000 Eiropas Kinoakadēmijas biedri balsos par nominētajām filmām, kuras apbalvos 13.decembrī Eiropas kultūras galvaspilsētā - Rīgā, informē nodibinājuma «Rīga 2014» pārstāvis Mārtiņš Drēģeris.

Balvai nominētas filmas «Force Majeure», «Ida», «Leviatāns», «Nimfomāne. I un II daļa», «Ziemas sapnis», «Karmina un Āmens», «Le Week-end» un «Mafija nogalina tikai vasarā». Tāpat izvirzīti pretendenti Eiropas režisora, aktiera, aktrises un scenārija nominācijās.

Eiropas režisora titulam nominēts Nuri Bilje Džiljans par filmu «Ziemas miegs», Stīvens Naits par filmu «Loke», Rūbens Ostlunds par filmu «Force Majeur», Pāvels Pavļikovskis par filmu «Ida», Paolo Virzi par filmu «Cilvēciskais kapitāls» un Andrejs Zvjagincevs par filmu «Leviatāns».

Eiropas aktrises nominācijā nosaukta Mariana Alvaresa («Ievainotā»), Valērija Bruno Tedeski («Cilvēciskais kapitāls»), Mariona Kotijāra («Divas dienas, viena nakts»), Šarlote Geinsbūra («Nifomāne»), Agata Kuļeša un Agata Trebuhovska par («Ida»).

Uz Eiropas aktiera titulu pretendē Brendans Glīsons («Golgāta»), Toms Hārdijs («Loke»), Aleksejs Serebrjakovs («Leviatāns»), Stellans Skārskards («Nimfomāne») un Timotijs Spols («Misters Tērners»).

Eiropas scenārija pretendenti ir Ebru Džiliana un Nuri Bildže Džiljans («Ziemas miegs»), Žans Pjērs un Luks Dardēni («Divas dienas, viena nakts»), Stīvens Naits («Loke»), Oļegs Ņegins un Andrejs Zvjagincevs («Leviatāns»), Pāvels Pavļikovskis un Rebeka Lenkeviča («Ida»).

Nolemts, ka Eiropas Kinoakadēmijas žūrijas balvu 2014 kā Eiropas operators saņems Lukšs Žals un Rišards Lenčevskis par darbu filmā «Ida», kā Eiropas montāžas režisors Žistīne Raita par filmu «Loke», tituls Eiropas filmu mākslinieks piešķirts Klausam Rūdolfam Amleram par filmu «Tumšā ieleja». Balva Eiropas kostīmu mākslinieks piešķirta Natašai Kērtisai-Nosai («Tumšā ieleja»), par Eiropas komponistu atzīts Mika Levi par mūziku filmā «Manā ādā» un bet par Eiropas filmu skaņu režisoru atzīts Joahims Sandstrēms par par darbu filmā «Starred up».

Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā 13.decembrī Rīgā norisināsies Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija, un tas ir rosinājis Latvijas kino profesionāļus iespējami daudzveidīgi prezentēt Latvijas kino starptautiskajā vidē. Decembrī Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (Rīgas SKF) notiks Latvijas Nacionālais filmu festivāls «Lielais Kristaps 2014», tiks rādīta Eiropas Kino akadēmijas balvai nominēto filmu programma un retrospektīva, Ziemeļeiropas bērnu un jauniešu filmu programma, filmu festivāla «2ANNAS» īpaši Rīgas SKF sarūpētas filmu programmas un īpaši scenāristiem veltīts nozares pasākums, kā arī Nacionālā Kino centra sagatavota plaša festivāla industrijas programma - lekcijas un radošās darbnīcas pasaules klases kino nozares pārstāvju vadībā. Gada nogalē Rīgā pulcēsies ārvalstu kino profesionāļi, lai ar Latvijas kino industrijas pārstāvjiem veicinātu starptautisku kopprojektu rašanos.

12.decembrī kinoteātrī «Splendid Palace» (Elizabetes ielā 61) notiks publisks kino seanss ar Eiropas Kinoakadēmijas goda viesa par mūža ieguldījumu piedalīšanos. Sagaidot kino gada kulminācijas pasākumus Rīgā, «Splendid Palace» izsludinājis akciju - Eiropas kino biļete, aicinot ikvienu šoruden atklāt Eiropas kino, līdz 30.novembrim noskatīties trīs Eiropas filmas «Splendid Palace» un laimēt ielūgumus uz 12.decembrī gaidāmo Īpašo filmas seansu ar Eiropas Kinoakadēmijas goda viesa par mūža ieguldījumu laureātu. Vairāk par akcijas noteikumiem: «www.splendidpalace.lv».

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums «Rīga 2014» sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu