Domburs: Man nevajag nedēļu, lai justos kā patriots

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Demokrātijas un kapitālisma dubultspēles kopš neatkarības atjaunošanas Latvijā, par to ir dokumentālā filma «4. maija republika», kuras pirmizrāde notika 11. novembrī kinoteātrī «Splendid Palace». Novērtēt jauno filmu un aprunāties ar tās scenārija autoru, žurnālistu Jāni Domburu devās arī portāls TVNET.

Domburs šajā filmā centies izkristalizēt būtiskākos politiskos, ekonomiskos un kriminālos notikumus. Viņaprāt, Latvijā šobrīd nežēlīgi nepieciešams daudz padziļinātāk spriest par visjaunāko laiku vēstures mācībām, jo šodiena ir vēstures sekas, bet rītdiena var būt turpinājums vai pārmaiņas.

Tiesiskums un taisnīgums

Atbrīvošanās no PSRS, valsts nozagšana, uzvara Eirovīzijā, dalība Eiropas Savienībā un NATO, smagākā krīze pasaulē – ceturtdaļgadsimts kontrastu un izaicinājumu pilns. Filma vērtē neatkarības atjaunotāju vārdus un darbus, varas un naudas, elites un tautas attiecības, tiesiskumu un taisnīgumu. Tā aicina saprast atsevišķu cilvēku un visiem kopējo atbildību pret valsti.

«Filmas vēsture ir sena - kopš 90. gadiem. Kopā ar režisori Antru Cilinsku sākām strādāt, filmēt pirmos materiālus par Aleksandru Laventu un «Banku Baltija», pirmo lielāko afēru 90. gados, kāda vispār bija,» stāsta Jānis Domburs. «Vienā mirklī sapratām, ka ar to nekas nebeidzas, ka ir arī citādāki gadījumi.

Tā bilde starp naudas, varas un īpašumu pārdales procesiem nemainās.

Soli pa solim mēs nonācām līdz sajūtai, ka tas ir jāpaplašina.»

Pirmizrāde iekrīt Lāčplēša dienā

Filmā drosmīgā veidā atspoguļota atsevišķu cilvēku rīcība, tāpēc process prasījis ļoti daudz laika. Domburs pastāstīja, ka sākotnējā cerība bija «4. maija republiku» pabeigt līdz 2011. gada vēlēšanām, bet jāpārbauda bija katrs gabals un notikums.

«Domāju, ka šis datums ir ļoti simbolisks filmas pirmizrādei, jo ir varoņi un ir arī nevaroņi. Ir varoņi, kuri sēž pirmajās rindās, un vienmēr aiz tiem ir kolonna, kura iet līdzi,» teic žurnālists. «Es domāju, ka pēc filmā redzamajiem personāžiem un notikumiem ļoti labi var sašķirot. Šie gadi man pašam palīdzēja izlaist caur aknām to esenci, ko tad īsti tajā 4. maijā pasludināja.»

Patriotisms svētku nedēļā

«Man nevajag nedēļu, lai justos kā patriots, cenšos tā justies 365 dienas gadā. Svētki ir svētki, tie ir jāsvin, bet tas, ko es izjūtu, ir katru dienu.» teic Domburs. «Šonedēļ notiek daudzi oficiāli un skaisti pasākumi ar himnu dziedāšanu, un tādi būs atkal un atkal. Es izjūtu, ka šajā gadījumā jautājums par dzīvi paralēlā realitātē eksistē un tas ir smeldzīgi, būtu forši tās lietas sabalansēt.»

Domburs atgādināja politoloģes Vitas Matīsas teikto diskusiju raidījumā «Kas notiek Latvijā»: «Viņa stāstīja, ka ir lasījusi visus memuārus, autobiogrāfijas, bet vēl aizvien Latvijā no tās elites nav neviens cilvēks, kas ir pa īstam «uzspridzinājis» un pateicis, kā tiešām bija. Džeki, stāstiet, pat ja tam ir noilgums, jo pretējā gadījumā, ja turpināsim dzīvot paralēlajā realitātē, svētku sajūta būs kā ar darvas pilieniņiem.»

Dokumentālā filma «4. maija republika» no 11. novembra skatāma regulāros seansos kinoteātrī «Splendid Palace», tāpat arī vairāk nekā 30 kultūras centros un kinoteātros visā Latvijā. Jura Podnieka studija filmu bez maksas piedāvās noskatīties pansionātos, skolās, cietumos un slimnīcās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu