Notiks kinorežisora Vima Vendersa filmu festivāls

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 28. līdz 30. novembrim Rīgā norisināsies autorkino festivāls «Debesis pār Vimu Vendersu», kurš iepazīstinās ar izcilā vācu kinorežisora Vima Vendersa daiļradi, pavēstīja «Kinoskola». Venderss ir arī ilggadējs Eiropas Kinoakadēmijas (EFA) prezidents, kurš decembrī ieradīsies uz šīs balvas pasniegšanas ceremoniju Rīgā.

Vims Venderss (Wim Wenders, 1945) ir viens no izcilākajiem mūsdienu Eiropas režisoriem, kuru var dēvēt par dzīvo klasiķi, kurš joprojām ražīgi strādā. Liela daļa viņa filmu tiek uzskatītas par XX gadsimta klasiku. Venderss ir viens no nozīmīgākajiem vācu jaunā viļņa režisoriem, viens no tās paaudzes pārstāvjiem, kas 60.gadu otrajā pusē ienāca Vācijas kino ar savu balsi, savu neatkārtojamo intonāciju un radošo rokrakstu. Venderss atbalstu un inspirāciju meklēja plašākos kultūras kontekstos, vispirms jau amerikāņu kino plašumos – tā oriģinālākajos autoros un žanros, piemēram, «road movie».

Amerikas elpa jūtama daudzās Vendersa filmās, kurās ASV kino raksturīgie motīvi ir pārfrāzēti Eiropas autorkino valodā. «Alise pilsētās» (1974), «Amerikāņu draugs» (1977), «Parīze, Teksasa» (1984) ir eiropeiski amerikāniskās Vendersa filmas.

Venderss radījis arī vienu no sava laika trāpīgākajām poētiskajām filmām, kas sakņota traģiskajā Vācijas vēsturē, – filma «Debesis par Berlīni» (1987), kurā mūra sašķeltajā Berlīnē nolaidies eņģelis, lai taptu par cilvēku, XX gadsimta. 80.–90.gados kļuva par estētisku un sociālpolitisku satricinājumu.

Autorkino festivālā pirms katras Vendersa filmas būs iespēja noklausīties kinokritiķu Viktora Freiberga, Dairas Āboliņas, Ditas Rietumas un Anitas Uzulnieces īslekcijas.

Festivālu rīko Kinoskola sadarbībā ar «Splendid Palace», «Rīgas namiem» un Gētes institūtu Rīgā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu