Krievijas kino balvu ceremonijā neapbalvo Zvjaginceva «Leviatānu»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Reuters

Krievu režisora Andreja Zvjaginceva filma «Ļeviafan» («Leviatāns») nav ieguvusi nevienu apbalvojumu Krievijas «Zelta ērgļa» ceremonijā, lai gan starptautiskā līmenī baudījusi lielu atzinību, vēsta britu laikraksts «The Guardian». Tomēr pie «Zelta ērgļa» balvām, kas Krievijā ir pielīdzināmas «Oskariem», tika pats Zvjagincevs un divi filmas aktieri.

«Leviatāns» ieguva «Zelta globusa» balvu kā labākā ārzemju filma un tādā pašā kategorijā nominēts prestižajai ASV Kinoakadēmijas balvai jeb «Oskaram», kuru pasniegšana norisināsies 22. februārī.

Filmā vēstīts par korumpētu pilsētas mēru, kurš gatavs par katru cenu panākt savu. Viņa kabinetā atrodas Krievijas prezidenta Vladimira Putina portrets, ko daudzi uzskata par norādi uz Kremli un Putina valdīšanas stilu.

Lai arī kinolentes veidotāji norāda, ka sižetu daļēji iedvesmojis kāds notikums ASV, daudzi tajā saskata mūsdienu Krievijas attēlojumu.

Krievijas amatpersonas nopēlušas filmu, jo tā neesot patriotiska. «Lai arī cik daudz autori neliktu saviem varoņiem lamāties un dzert degvīnu, tie nav krievi. Es «Leviatāna» varoņos neatpazīstu ne sevi, ne kolēģus, ne arī draugus vai pat draugu draugus,» sacīja Krievijas kultūras ministrs Vladimirs Medinskis.

«Zelta ērgļa» ceremonijā Zvjagincevs tika atzīts par labāko režisoru. Jeļena Ļadova tika atzīta par labāko aktrisi, savukārt korumpētā mēra atveidotājs Romāns Madjanovs ieguvis labākā otrā plāna aktiera titulu.

Kategorijā «gada filma» uzvarēja vēsturiskā kinolente «Solnečnij udar» («Saules dūriens»), kurā vēstīts par Krievijas pilsoņu karu no 1918. līdz 1922. gadam, tai skaitā arī apmešanos Krimas pussalā.

«Mēs centāmies šo filmu uzņemt 37 gadus,» sacīja režisors Ņikita Mihalkovs. «Mēs nezinājām, ka šobrīd tā būs tik nozīmīga, jo stāsta par pilnīgi citām lietām. Pirms diviem gadiem mēs filmējām Odesā. Tagad tā Odesa vairs nepastāv.»

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirms kinofestivāla sākuma izdeva paziņojumu, kurā apsveica nominantus. «Svarīgi, ka mūsdienās krievu filmas ne tikai nostiprina pozīcijas vietējā tirgū, bet arī saņem labas atsauksmes no starptautiskās kino sabiedrības,» viņš teica. «Tas skaidri parāda mūsu filmu industrijas milzīgo potenciālu un iedvesmo meistarus radīt jaunus, aizraujošus darbus.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu