Zvjagincevs: «Leviatāns» aizskāra kaut ko ļoti nozīmīgu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Reuters

Krievu kinorežisors Andrejs Zvjagincevs trešdien sacījis, ka polarizētā reakcija uz viņa jaunāko filmu «Ļeviafan» («Leviatāns») pierāda, ka tā «aizskārusi kaut ko ļoti nozīmīgu». «Zelta globusu» ieguvusī kinolente attēlo kāda vīrieša cīņu ar alkatīgu un korumpētu vietējo mēru, kura pusē ir arī Pareizticīgā baznīca.

«Skatītāju un visas valsts viedoklis bija ļoti sašķelts,» Zvjagincevs teica preses konferencē pirms «Leviatāna» izrādīšanas Krievijā, kur jaunā likuma dēļ nācies cenzēt rupjības.

«Mēs bijām rēķinājušies, ka auditorijas viedokļi būs polarizēti. Taču

ekstrēmās atšķirības parāda, ka filma bija veiksmīga,»

uzsvēra režisors. «Tā aizskāra kaut ko ļoti nozīmīgu.»

Filmā vēstīts par korumpētu pilsētas mēru, kurš gatavs par katru cenu panākt savu. Viņa kabinetā atrodas Krievijas prezidenta Vladimira Putina portrets, ko daudzi uzskata par norādi uz Kremli un Putina valdīšanas stilu.

Lai arī kinolentes veidotāji norāda, ka sižetu daļēji iedvesmojis kāds notikums ASV, daudzi tajā saskata mūsdienu Krievijas attēlojumu.

Ironiskā kārtā filmu visvairāk kritizē Krievijas Kultūras ministrija, kas piešķīra līdzfinansējumu tās uzņemšanai. «No nodokļu maksātāju naudas nevajadzētu finansēt filmas, kas ne tikai kritizē mūsu pašreizējo valdību, bet arī atklāti uzspļauj tai, kā arī pauž izmisumu un bezcerību par mūsu pastāvēšanu,» norādīja kultūras ministrs Vladimirs Medinskis.

«Lai arī cik daudz autori liktu saviem varoņiem lamāties un dzert degvīnu, tie nav krievi,» viņš teica. «Es «Leviatāna» varoņos neatpazīstu ne sevi, ne kolēģus, ne arī draugus vai pat draugu draugus.»

Zvjagincevs norādīja, ka krievu klasiķa Fjodora Dostojevska romāns «Noziegums un sods» publicēšanas laikā esot uzņemts ar protestiem. Taču viņš piebilda, ka nekādā veidā nesalīdzinot sevi ar krievu literatūras dižgaru.

Lai arī «Leviatāns» iznāca jau 2014. gada vidū, Krievijā to izrādīs tikai no februāra.

«Leviatāns» nominēts ASV Kinoakadēmijas balvai kategorijā «Labākā ārzemju filma». «Oskara» balvu pasniegšanas ceremonija notiks 22. februārī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu